Joy секако и јас ќе одам уште еднаш на скриниг Димчев ми е екстра Др позитвен се и мерак ми е да одам кај него,се си е во ред кај мене само не ми беше јасно зошто ама најверојатно на сите што биле кај него на скрининг им кажува на 30 31 недела пак да ги види истото и една колешка ми го кажа поздравче
Јас следната недела сум на скрининг и ќе бидам 22 недела, и ќе го правам кај др. Гордана Петровска во Систина, мислам дека овој скрининг најдобро е да се направи од 21-23недела, а тоа што ви го закажуваат во 30-31 недела е третиот редовен скрининг (нели првиот е околу 12-13недела) така што не се секирајте и тој спаѓа во редовни скрининг контроли во бременоста, само што ретко кој матичен го практикува и не праќа на тој скрининг, а приватните болници нормално дека ќе ни речат да одиме, зошто тоа се дополнителни парички за давање ама тоа е кога ќе ти речат не можеш да не отидеш, за бебето се работи. Јас првиот скрининг не го правев, ама овој вториот е најважен и треба да се направи на време.
Здраво на сите! на 22 мај бев на гинеколог и ми потврдија бременост. Но гинекологот рече да отидам пак за 10 дена за да може да се види срцева реакција, според него, плодот е зачнат подоцна. На извештајот ми запиша ‘‘видливи се ембрионални маси кои укажуваат на рана бременост‘‘. Симптоми имав уште пред да ми дојде терминот за добивање-како цврсти и болни гради и видливи вени на нив. А после денот кога требаше да добијам наутро ми се повраќаше ама потоа се поминуваше, и ме болеше многу грбот и половината. Сега си повраќам секое утро како ЗА ДОБРОУТРО,а потоа во текот на денот симптоми некои посебни немам (секогаш поткаснувам нешто за да не ми се испразни желудникот), иако се што јадам е со сила, бидејќи немам воопшто апетит и сум ослабена 2 кг. Прашањето ми е дали некој имал или има слично искуство со ова што гинекологот ми го кажа. Иначе сум мн параноична и се плашам да не му се случи нешто на моето бебушко. Едвај чекам да дојде 03.06 за да отидам на гинеколог.
Миличка, најпрво честитки за бременоста Сето тоа што ти го рекол гинекологот е сосема нормално и многу често се случува, скоро кај сите кои планираат бебе и се нестрпливи или чекаат премногу долго (на пример како мене ) и со ден два каснење одма тест и одма на гинеколог. Нормално е дека неможе скоро ништо да се види тогаш, кај мене конкретно имаше само задебелен ендометриум што укажуваше на тоа дека највероватно има бременост(имав и 3 позитивни теста) и ми закажа контрола после десетина дена мислам. Е тогаш имаше бебе и имаше срценце што чука Така да не му ја мисли воопшто, уживај во бременоста и запамти дека бебето ја чувствува секоја твоја емоција
Честитки и со лесно нека ти е Истото и мене ми се случи, долго време се обидувавме, дури и календар си водевме Кога го направив тестот и испаднаа двете цртки не можевме да дочекаме да помине викендот и да одиме понеделникот на лекар за да констатира бременост сакав само да споделам мое искуство во однос на утринските (кај мене целодневните) мачнини и повраќања. Јас во првите два месеци ослабнав 3 кила, немав никаов апетит и после третиот месец стагнирав, па почнав да си качувам на килажа. Не се секирај, опушти се и чекај да си дојде 3ти јуни. ти посакувам се најдобро. Мешковци аај сега јас да си ја кажам болката Вчера го правев тоа испитувањето за скриен шекер и на првото мерење пред оптоварувањето со шербетот ми покажа 5,1. На мерењето 1 час по оптоварувањето покажа 9.1, а на два часа од оптоварувањето ми покажа 8.2. Утре сум на контрола кај матичната, па некако не ме држи место бидејќи вчера се слушнав со докторката што ми ја води бременоста во Систина и ми рече дека резултатите не се баш најдобри ве молам некој ако има искуство да сподели. Поздрав мешиња и убав ден
Meshinja,kazete nesto za kiselinive,me ubija ne se spie navecer spijam na dve pernici no djabe,ke povratam pa podobro malku.i da prasam ve citam ova za skrien seker ispituvanjata zadolziteni se???i za bebuskite me interesira aktivni kolku vi se moevo zivo nekae i zdravo po ceel den kloca si pliva nekogas me boli kaj jajnicite,preponite nemozam da se ispravam.pozdravvv mesencaa
за киселини пробај семка од маслинка, кисела вода, зрнца ориз, ладно млеко, зрно грав, јас сите овие ги поминав ама дефинитивно кисела вода најмногу ми помогна, или евентуално рупурут таблети, а малото што ти е активно нека е, и мојот синко многу клоцаше додека беше кај мене во меше по цел ден си беше активен а еве и сега многу жилав и живо кога треба да цица војна водиме од што сака сам да ја држи цицката а мочко еден од 10дена кај може сам да цица јас тоа испитување за скриен шеќер не го правев па фала му на господ се е во ред
незнам веке каде да побарам совет секого прашувам те еден ми вика вака еден така вака е подобро онака е подобро па ве молам и вас за совет и да се одлучам веке терминот ми беше на 24.05.2014 ама болки никакви ама баш никиакви ништо не ме боли бев на контрола што доктори имаме во гостиваров што да ви кажувам еден вика така еден онака само пари да се земе др не ги интересира, ме проверија вагинално да видат дали сум отворена ништо од тоа отворена ни сантим а камоли прст душата ми ја извадија со сила сака да ме отвори плодова вода намалена скрос уште малце имало скрос малце плодова вода е сега ми викаат да чекам до понеделник за да ме фатат болките или ако сакам на царски можам да закажам е сега незнам што да правам да чекам до понеделник бес плодова вода незнам да не се случи нешто на бебето за царски незнам како ќе биде ми е страв мене од ножови и сега незнам што да правам ајде ве молам сите за совет и да се одлучам
Пробај таан по една супена лажица, или непечен бадем (тоа ми го препорача жена на која ни Рупурут не и помагал). Кога немам бадем, таан ми е замена но понекогаш и два пати во ноќта станувам да го јадам, а со бадем подобро поминувам, дури си спијам ниско на анатомска перница Скриениот шеќер е необавезна контрола, само гинекологот ако смета дека треба да се провери, и почесто важи за трудници над 30 години.
pred nekolku minuti tolku silno me isutira bebeto sto mislev ke izleze vo sekoj moment duri i bolki pocnav da imam pa me fati strav.Stomakot pocna da seta levo desno sega se smiri neznam sto mu stana tolkava aktivnost dosega ne sum pocustvuvala
nemoj da se plasis, ti nisto nema da osetis od tie nozovi. Ako ti rekle za carski togas odi so Gospod napred. Jas bev so deset dena pominat termin se porodiv so provokacija u 41 ama imav plodova voda. Misli na bebusko ke si go gusnes celo zbrckano i ubavko, nema so da mislis na nozovi.
Здраво мешиња. Ние се поболивме малку баш сега на крај. Во средата кренав температура 38. Вчера бев така-така почна и носето да ми тече. Со лимончиња, чајчиња, се напив еден парацетамол во средата само се истуширав и спадна температура. Денес сум одлично бев на доктор и ми рече дека не е ништо страшно грлото малку црвенко ништо не ми препиша рече ако сум денес добра да си терам со лимончиња, чајчиња, супица и ќе поминие. Дури и денес бевме со мм и купивме за бебуш душече од Симпо многу убаво. Уффф уште да се намести креветчето во спална и да се намести душечето и тоа ни остана инаку сме спремни да го дочекаме денот Д. Со душа го чекам денот Д да си го гушкам бебуш. Денес некако многу е активен нема место, а сака да се истегне мажето. Имајте убав ден мешиња.
зошто се ставаш во ризик и ти и бебето!!! ако ти кажале дека се смалила плодовата вода и прифатиле да ти прават царски, не одложувај..ќе стиснеш заби..и терај..какво чекање тек до понеделник Cекоја трудница мислам дека има доволно време психички да се спреми во рок од тие девет месеци за пораѓај,природен или царски,трето нема.
И мене ми падна пломба во текот на бременоста но јас бев веќе кон крајот на 8-ми месец . Го прашав матичниот гинеколог и тој ми рече дека може да си одам на забар и дека за неколку дена влегувам во деветти може дури и анестезија да ми стават Сепак не сакав да ризикувам со анестезијата па си потрпев малце
Во текот на бременоста се препорачува контрола кај стоматолог, заради проверка и средување на сите заби зошто се намалува калциумот ( оди кај бебето ). Јас имав кариес фатено додека бев трудна дури на 13 заби и ми вадеа една од оние старите ( железни пломби) ама се беше без анестезија ви шести месец.
Добро утро од нас. Ненаспани и мамурни. Бебчо активен цела ноќ, се врти лево денсо, мрда ли мрда, а јас веќе не знам како да спијам , мислам дека не му е погодено моето спиење штом мрда цело време. Знам дека е убаво да мрда,да се превртува,но моево бебе изгледа ужива во тоа. Се случува ли тоа кај вас? Убав ден мами....
Здраво мешиња јас сум малку во недоумица,вчера бевме на контрола со бебушката се е во ред си одговара на неделите,14+5 гн.Е сега вака матичната ми рече да појдам др недела на 5 јуни,да проверам крв,мокрача,пап и микробиолошки брисеви,а јас до тогаш ке бидам 15 гн.Сите тука кажувате дека ви земале брисеви 12-13 недела,па се мислам да не е касно.И ми рече таман ке пробаме да ти побараме некој термин за на скрининг за на 4д ехо во ск.Тоа што се прави од 18 до 22 недела.И ако немало слободно да сум одела секој ден додека не ми нашле термин
А каде во ск ке ти закажува,на гак ли?ако имаш услови закажи си сама кај димчев во систина и мирна глава.јас во петок се јавив за закажуванје а во понеделник си појдов.нема зашто да се мачиш секој ден до кај матичната да одиш за термин кога тоа телефонски се средува