Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Мила чекај сега тек кога ќе влезеш во 9 месец нема да можеш местоположба за спиење да си најдеш. :wasntme: И јас така почнав со киселините прво да не спијам навечер кога влегов во 7 месец, после тоа во 8 месец кога влегов ем киселини ем бебуш се уште имаше место и мрткаше, а сега откако влегов во 9 месец киселините се неподносливи навечер станувам по 5-6 пати за во веце, секое преместување од една страна на друга се разбудувам, а тоа е секој пола саат значи се преместувам и се разбудувам и ми се крши сонот. Бебуш го осеќам исто дека нема повеќе место па осеќам раце, нозе, лакт... и си се тешам уште 3 недели уште 3 недели ем ќе го видам ем ќе го држам во раце ем ќе си се олеснам.
    Јас пак и оваа недела за нигде сум со температура бев еден ден во средата, па во четвртокот кога рече ми се затна носот еве уште сум затната и не можам да дишам едвај дишам некако се секнам на секое мислам дека ќе го родам мажево од толку секнење. :$ Едвај заспивав овие два-три дена, но морам да имам сила и снага да оздравам убаво таман да бидам свежа за пораѓајот.
    Поздрав мешиња. :hai:

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Знам како е да немаш мира цела ноќ, поготово во девети месец кога веќе нема ни место и со секое негово помрднување и клоцање те боли секој можен внатрешен орган :(
    А јас му најдов нова тактика на бебуш, за неговово ноќно шутирање...ќе си се најадам, па макар тоа било во 2 по полноќ и ќе си легнам. Ме советуваа да не легнувам со полн желудник ради киселините (демек повеќе ќе сум имала што по мене нема логика), но пак мене ми е смирен стомакот, ем немам киселини ем бебуш најаден и мирен :)

Пробај си, барем со некоја полесна храна (јас на пример јадам барем бисквити и млеко), па се надевам ќе бидеш понаспана ;)

На LaDyDoLl и Agrona им се допаѓа ова.
  3. MrenaRiba

MrenaRiba Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2013
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.285
    Одамна не сум ви пишала,да ви кажам последниве денови не сум добро,морам да лежам постојано,поради стрес имав некои компликации,ми рекоа можно било и порано да се породам. :worried:
    Само да ви пишам редовно ве читам,со лесно нека е на сите што сега брзо ќе се пораѓаат.

На Agrona и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Nemoj dusicke, ne se nerviraj. Cuvaj si go bebusko. Ne dozvoluvaj nisto da dopre do tebe bidi ladna. Rano mu e na bebusko neka si sedi vo stomaceto na mama. Odmaraj, bidi opustena i ne bidi vo kontakt so licnosti koi ti vlijaat negativno. Ti posakuvam sreka id.a si.go iznosis bebeto. Gospod da.ti e napomos i tebe.i na bebuleto

На Lori-30 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Еве и мене ме нема подолго време. Ние сме добри, си влеговме во 7-ми месец. Бебушка си мрда, понекогаш и посилно клоца, ама во главно е мирна. Киселини немам (сеуште). Бидејќи сум здебелена, брзо се уморувам.
    На работа цел ден пред компјутер, па дома не ми ни текнува да се уклучам (од работа не смеам). Се надевам сите сте добри. Оние кои се породиле: Да им се живи и здрави бебињата! Оние кои штотуку зачнале: Честитам! А оние кои се во исчекување: Посакувам што побрзо да се израдуваат!

Ве поздравувам сите! Со лесно нека ни е на сите! :)

Едит: Ќе заборавев да ве прашам: кога се земаат повторно микробиолошки брисеви, во која недела? Мене ми земаа во 12-та недела (тогаш беше се‘ во ред), ама имав некаде прочитано дека и при крај на бременоста се повторуваат некои испитувања? Во која недела?

На mila25ve, Agrona и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Јас почнав да си правам филмови изгледа :worried: Почна да ме фаќа страв дали се ќе биде во ред, па прочитав едно мислење поназад на една корисничка дека немала доволно плодова вода, па се си мислам дека мене ми истекува по малку, а веќе завршив со прегледи кај матичниот, ехо немам правено од 34та недела.
    Значи нон-стоп имам како исцедок на гаќите, ми се мократ повеќе од вообичаено, и освен што се мокри има и слузав исцедок...
    Некоја да ме утеши дека ова е нормално? :( И дека не се работи за плодовата вода...

Вие што сте при крај со бременоста или веќе мамички, кога последен пат правевте ехо преглед?

Не сум човек кој за секаква ситница трча на лекар, а веќе немам ни стрпление во Чаир, решив да не одам ни на контролно ЦТГ се додека не ме фатат поголеми болки, зашто од тој хаос таму неможеш да стигнеш на ред.

7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.523
    Допаѓања:
    35.476
    ^ Тоа за исцедокот, актуелно прашање е ако вратиш наназад по темава. И јас бев меѓу тие кои го имаа поставено ова прашање. Доколку исцедокот е чист без боја и мирис, и доколку немаш чешање и печење, мислам дека нема место за паника, и другите феминки со овој проблем го пишуваа истото, дека е нормално, и дека глава не можеме да кренеме од перење на гаќи и од секојдневни влошки.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    И јас имам исцедок т.е како бело прање и само менувам гаќи, бидејќи сум против секојдневните влошки.
    Јас утре ќе одам кај матичната на цтг, а на 5 јуни сум во Чаир на ехо или цтг не знам докторот ми рече да одам тогаш. Мене да ми биди мирна главата утре си се договорив со сестрата да појдам на цтг да видиме до кај сме што сме.
    Денес ама така ме боли грбот и имам послаби менструални болки ме болат така јајниците како пред добивање. Бебуш само ми ика едно 3-4 пати во ден и си викам дали е тоа нормално, па негде прочитав дека е нормално дека пие од плодовата вода.

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    А кога одите во Чаир на контрола, секогаш имате упат од матичниот или...?
    Зашто на дежурно (ако отидеш после 2 попладне) ми кажаа дека приоритет имаат само тие што дошле ургентно, а ние што сме за контрола ќе си чекаме, плус може да се случи и ниеден доктор да не сака да се симне да го погледне ЦТГ-то.
    Агрона, икањето веројатно е нормално што е вака почесто во деветиот месец. Кај моево некогаш трае и по 10 минути, и по неколку пати во денот. А болките како пред добивање...па си се спрема матката, што да правиме :)

10. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Kitten јас си најдов една пријателка медицинска сестра во Чаир и преку неа комуницарам со докторот Георгиев и еднаш бев кај него се запознавме. Па ми се јави баш некни и ми рече земи си упат од кај матичната преку мој термин закажи си на 5 јуни тогаш д-р ќе ме видел послободен бил. Па утре ќе одам кај матичната ем цтг едно ќе си направам бидејќи нема гужва ништо ем упат да си земам за во четврток.

11. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Агрона кај мене бебушко додека беше во мешето исто икаше 4-5 пати во денот по едно 15 минути сигурно. Да ти кажам истата навика си ја има и сега откако се роди. Ден не промашуваме.

На Agrona му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Леле мешиња кажувајте што да правам со киселиниве значи начисто се шекнав од толку многу киселини од 7 месец еве уште ме држат веќе сум 37 недела во 38 и ги имам со јак интензитет. Пробав буквално СЕ соленки, коска од маслинка, млеко ладно, зрно ориз, корка лепче, излупено јаболко, рупурут шмукав (ама џабе), бадеми сирови, некои ми рекоа и оцет јаболков една чашка мала со малку водичка и тоа не ми помогна, кисела вода... се ми предизвикува киселини. Ми викаа некои да се обидам да јадам помали оброци, но почести во текот на денот, дека лежењето во исправена позиција ќе помогне, да одбегнувам зачинета храна и кофеин, да пијам чај од камилица...пак ништо се пробав од ова но залудно е. Ги осеќам сега скоро и преку ден, порано само навечер кога ќе легнев.
    Сода бикарбона знам дека е штетно и не сакам да пијам. Навечер станувам и повраќам од киселините и ме тераат на кашлање. Е, баш сношти 4 пати повраќав и станав 4 пати трчајќи во веце поради тие киселини. Воопшто не сум наспана сношти и едно 4-5 пати станав за во веце. Уфффффффф ај си викам уште малку се тешам уште малку.
    Па сакав да ве прашам освен ова што пишав што веќе видно не ми помага, дали некоја од вас знае некоја друга тактика против овие пусти киселини или да си чекам уште 2-3 недели до пораѓај да си потрпам уште малку.

13. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    2.015
    ^ Леле и јас сум иста со киселините, не знам што се не пробав и пак мислам дека горам внатре :( ми се чини дека оган можам да исфрлам. Е јас имам да си причекам за до пораѓај, а како што ми изгледа ќе ми продолжат вака до крај. Ама па си се тешам дека не се доаѓа лесно до бебушко, мора да се помине и ова, а за синко ништо не ми е тешко :l:

14. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    I jas maka macam so kiselini nekogas i preku den no navecer uf,i dodeka ne povratam ke puknam i posle toa samo kaslam pece vo grlo ko so luta piperka :puke:

15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.723
    Допаѓања:
    35.714
    ^
    За киселини да ги пробате Алгорал таблети.
    Мене ми помагаат.

16. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    Јас веќе 2 години за киселини кога ќе ме фатат, и сега во бременоста кога ќе ме фатат чат пат (пу пу да не се урочам, минатата бременост ме изгореа) си растварам еден препарат, се вика Alkala N, ми го даде нашата хомеопатка за малиот и рече дека можеме да си го користиме барем еднаш неделно и ние возрасните. Беше околу 600 денари, служи за алкализирање на организмот (особено по антибиотска терапија), исто го алкализира и желудникот и ги намалува киселините.. Треба да се раствори во потопла вода и да се пие голтка по голтка.. Мислам дека веќе го има и во Зегин ама не сум сигурна.. Вака изгледа:

Прикачени фајлови:

• alkala_n.jpg
      alkala_n.jpg
      Големина на фајлот:
      105,3 KB
      Прегледи:
      102
  17. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Мила, пробај со Carbo medicinalis односно медицински јаглен, потполно е безопасен и не содржи никакви хемикалии. Пред многу години кога кај нас го немаше баба ми од русија го носеше и му даваа на брат ми кога беше бебе за грчеви, што значи дека е беопасен за сите. Ја регулира состојбата на желудникот и цревната флора, сигурно помага. Јас го користев во првата бременост ама тогаш беше достапен само во форма на прашак па го растварав во вода, сега го има и како таблети, така да лесен е за употреба, воопшто не е штетен и сигурно помага. Пробај па кажи

18. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Мене ми помага една лажица таан алва (ми се чудат, викаат баш од неа треба да имаш киселини, ама кај мене не е тоа случај). Исто едена пријателка ми кажа, јас не сум пробала, лек за киселини да голтнеш зрно гравче :) Ова не сум пробала ама и читав некаде по нетов.
    Инаку јас и принцезава моја се повеќе и повеќе си раснеме, само малце ми е чудно, некако како да немам апетит :?: Не вечерам ама па преку цел ден овошје јадам. Сега за сега се е во ред според резултатите од анализата на крв и урина.
    Мешковци ние ве поздравуваме и ви посакуваме убав и пријатен сончев ден :*

19. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Rusi мила фала ти многу што ми кажа ај ќе пробам и ќе кажам. :$ :$
    Сабалјево бев на цтг бебуш е добро, освен што ме клоцка се тегне и ме притиска на ребрата. Нема место мажето па само си прави место. :lol: Во четврток сум пак во Чаир и таму на преглед па ќе видиме што и како ќе биде. Имајте убав ден мешиња. :inlove:

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.523
    Допаѓања:
    35.476
    Агрона душо, кажа дека се си пробала и киселините не исчезнуваат. Тоа е до организмот, ти што и да пробаш пак ќе имаш киселини, ете кај тебе можеби само тоа е нерешлив недостаток во бременоста, твојот организам не може да се справи со истите. Ајде издржи уште малку, само храбро, броени ти се деновите, па од како ќе се породиш ќе имаш што да им кажуваш на идните трудници :D :D . Јас до сега немам некои проблеми со киселини(имам забележано од одредено јадење) но ете мене Рупурут ми е спасот.
    Патем, за апетитот, сите ми викаа 8ми и 9ти месец најмногу се јаде, најмногу се става на килажа, а јас напротив, немам апетит, јадам можеби и помалку од претходните месеци, но пак сметам дека е индивидуално,внесувањето на големи количини храна влијае повеќе негативно врз мајката, овошје и зеленчук е моето главно мени секој ден, а тоа е најважно.