Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Јас сум 30 кога бев на преглед пред 2 недели докторот што планираме да ме пораѓа ми рече во 24 часа бебето барем 10 пати треба да го осетиш во случај да не активно одма да дојдеш.

На Maja92@ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    225
    Исто и на мене најмалку 10 пати во 24 часа. Ако не право во болница

На Thallia и Maja92@ им се допаѓа ова.
  3. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Ми се има десено мене, неколку пати да не е толку активно. Некаде по темава читав дека кога растат не се активни. Јас не можам да го стимулирам со благо ама сега ако не ме клоца, му зборам, му пеам или го мрдам стомакот.

На Maja92@, Bilbilce и Jana06 им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Точно,и мене колку пати ми се случувало по 2 дена го нема и третиот ден мрзливо ќе мрдне. И опа мешето преку ноќ пораснало. Се тресев првите пати после се навикнав. Еднаш ја прашав докторката, ми рече се случува ама ако ми е мака одма да одам да го провериме, сепак не треба да сме под стрес.
    А ова за броење на мрдање ве читам во последните месеци на многу ви го кажуваат, мене никој не ми спомнал. Баш помалку се активни сега при крај.

На WonderGuurl, Butterfly1107 и LadyC им се допаѓа ова.
  5. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    225
    И јас поради скриениот шеќер не смеам благо ама паника ме фати и на што ми текна беше само кока кола :)

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Дојдов само на @monka_bonbonka виртуелно да и дадам сокче и кафе оти и да сакаме нема како на друг начин. :*
    Ајде "дупло" , повели :*
    download.jpeg coca-cola-15-l-11562918045l6vhch4dma.jpg

Уште нешто. Зар броите колку пати ве клоцнало бебето? :o
    Нити приметувам сега, нити во првата бременост. Реално мене лично ми е тоа замарање, но и ниеден гинеколог не ми рекол да пратам... :tmi:

На NanaMia, eta, Natt * и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Претходната бременост ми беше комплицирана и се одев во приватна клиника освен ехо мерки и терапија ни ти знаев постелка ни дали да мрда или не а сега со оваа бременост дека е без проблем и повеќе одам по државни установи секакви информации ми кажуваат и мислам беспотребни се некој од нив зашто можат да те вознемират.

На eta, elcezelce и LadyC им се допаѓа ова.
  8. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Напи се кокак кола, или касни блакце и седни, легни на левиот колк и очекувај да промрда. Ако не оди во болница

На kjofti4 и Maja92@ им се допаѓа ова.
  9. Ceculka

Ceculka Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2019
    Пораки:
    380
    Допаѓања:
    362
    Нормално е да не биде многу активно тој период затоа што раснат и повеќе спијат,но ептен ич ако не осеќаш повеќе од 48часа мораш на доктор.

На kjofti4 и Среќичка им се допаѓа ова.
  10. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.015
    Мх, мх... фала драга :)
    Инаку јас не бројам и никој не ми рекол. На почетокот се замарав дали едното мрднало или другото сега веќе не, важно ми мрдаат во денот ги осеќам секако..

На eta и LadyC им се допаѓа ова.
  11. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Ни мене не ми рекле да бројам движења на бебе ни првиот пат ни сега ,баш кога бев на 2 скрининг во 22 недела го прашав докторот зашто ова бебе помалку го чуствувам и ми рече рано е уште расте ќе видиш кога ќе биде поголемо ќе почне многу повеќе да го осеќаш и така е еве 30 недела сум и доста е активно некпгаш се случува поретко да се осеќа ама нормално е тоа нема простор за паника мислам дека.

На eta, eliii89, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Брисеви и скрининг не правев ниту докторката ми спомна нешто, а што е скрининг? какво испитување е ?

Фала ти мн мн здравје да имаш..
    се јавив во synlab ми рекоа дека за крвна група испитувања немаат само крвна слика.. во ремедика се јавив викаат дека нема да имаат лабараторија 3 недели , а во авицена никој не ми одг на повик

а има една авицена или има уште на некој други места, од скопје сум

Последна измена од модератор: 24 април 2020
    На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Рече 5ти месец која недела си точно? Да си ја смениш матичната. Во 12та недела т.е. крај на прво тромесечие се прават задолжителни брисеви за различни инфекции искрено не памтам точно за што се.. но секако се битни. Потоа на скрининг се гледа и мери бебето за Даунов синдром и општо се гледа како напредува по потреба се прави приска преку крв за даунов. Мене ми рекоа не морам но јас правев. Навистина чудно што ова не си го правела трк закажи скрининг кај специјалист штом матичниот не ти кажал до сега...

Тука имаш подетално побаеај на нет се ќе ти стане јасно http://www.remedika.com.mk/skrininzi-vo-bremenosta-sto-otkrivaat/

Последна измена од модератор: 24 април 2020
    На mimi6 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    ццц а уште малце ќе оди во пензија докторката ..задутре влегувам во петиот месец, последно добивање ми беше на 4ти јануари. досега само ехо ми правеше, на први април бев последен пат сега после први мај, за витамини прво на 6 недели ми рече да пијам фолна киселина после ги купив pregnancare со omega 3- по моја желба без да ми каже таа, кога и ги спомнав ми рече да пиј ги можеш и тоа..е сега читав дека треба да почнам железо и калциум. прво ќе вадам крв здравје упат да земам па на ехо кај неа ако биде исто само ехо ќе ја променам

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Не знам зошто така ама најдобро е скринингот да го направиш што поскоро. Сега за државниве клиники не змам дали ќе те примат на преглед за скрининг ако не ќе мораш по приватниве. Околу апчињата и ја пијам слични на тие со тоа што лрв правам секој месец па немало потреба за дополнителни витамини.

16. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Фала ти.
    а кога ќе одам да вадам крв да им кажам за овие испитувања за преку крв што се или ќе знаат сами што треба за бремена жена?
    а денес се јавив на матичната беше сестрата вика обична крвна слика ќе бараш, ништо не рече дали треба некој испитувања плус за бременост.. извинете мн ве замарав ама ниту јас незнам што треба и ради ситуацијава со короната

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.251
    Допаѓања:
    19.035
    Искрено точно не знам. Матичнава ми дава упат за крв и урина и има на упатот штиклирано што треба да се провери ако некоја знае точно што се проверува па да ти пише да не зборам на памет. .. секако она треба упат да ти даде бидејќи со упат и ништо не плаќаш во авицена синлаб биотек или кај и да се одлучиш да одиш. Јас сум 4ти од плус испитувања само приска имам правено таа сега се прави преку крв ама можеш само на приватно бидејќи државна не прима. Пкатив 3800 во авицена но и за приска мораш со упат и мерки од скрининг не постари од 2 или 3 дена без упат приска не прават. Истово можеш и во ремедика или систина да го завршиш без упати само што ќе платиш многу за скринзи ехо брисеви и се останато. По мене брисевите ти се најбитни ако имаш нешто мора да почнеш да примаш лекарства. Прашај што и да те интересира многу сме тука сите имаме некакво искуство во секој случај. Прочитај ги и другите теми за скриниг и брисеви се ќе дознаеш

18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Ако ти дава матичната упат ќе си пишува што треба да испиташ. Ако не, кажи им бремена сум ми треба крвна слика (веројатно ќе знаат). За крвна група имаш време до пораѓај да испиташ, не мора на приватно да плаќаш.

Иначе, смени си ја матичната најбрзо што можеш. Не е само ова, натака има други испитувања, втор скрининг ти се ближи, брисеви... Ние сме тука секогаш да те упатиме ама доктор си е доктор. Ако имаш можност оди на втор скрининг во приватна болница 4500 ден е (21-22 недела) да бидеш мирна дека се е во ред. Во темата Скрининг имаш повеќе детали.

19. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Мешиња од која недела почнавте да си ги припремате торбиците за во болница(за вас и за бебко)?

Од денес 34 недела сум,се некако рано ми изгледа сеуште немам исперено алишта и уште некои ситници треба да купам (детергент за перење,пампрес,влажни,павличева) мм ме зафркава да сум се спремала полека полека :whew:
    Инаку термин ми е 11.06 но поради дијабетот гинекологот ми кажа дека од 11.05 натаму треба да сме биле спремни може нагло да растело бебето.

На Филотеа, Maja92@, Butterfly1107 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Јас дека нестрплива а и почнаа овие забрани со коронава се имав докупено до 34 недела исправ иапеглав и од 36 торбицата ми е веќе спремна..ама на бебе не му се излегува еве 39+3 абер нема:D

На Talesia, Dance27 и Jana06 им се допаѓа ова.