Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Hello :hai:

Еве ме мене, после долго време, повеќе читам отколку што пишувам. Честитки до сите породени и до сите нови трудници :)

Што пиете (освен Магнезиум) за грчевите? Мене матичната ми ги препиша, пијам 2х250 мг на ден. Ама пак ги имам, некогаш послаби, некогаш појаки :?:

Во секој случај ќе разговарам со неа, на 11-ти сум на контрола, мислев да не имате некој друг спас освен Магнезиумот. :)

2. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Здраво и од нас, како сте? Моево бебенце овие два дена е многу активно, по цел ден клоцка, но штом дојде тато од работа и се гушне до нас веднаш се смирува :) Мм вели за мене клоца :D Јас веќе три четири дена сум болна, кашлам.... носот сега затнат, потоа се растече... шта да вам причам :D Зедов еден спреј за нос и сируп на природна база па подобро сум. Следната недела сум на преглед одвај чекам да го видам срцето на мама :) Од утре почнуваме 21 недела (20 полни), ах колку брзо минува времето..

Тигарче86 незнам како да ти помогнам, се надевам некоја друга трудница ќе знае да ти каже. Дај Боже се да излезе добро.

Поздравче

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мила сега сте поголемки се повеќе и повеќе ќе клоцате ние не застануваме дење ноќе,машала сте пораснале и вие и јас уште малку во 7 месец влегувам за 8 9 дена незнам како брзо поминаа,ти како ми си одлучи за името ли?да мила и јас се надевам овие нерви што ги трпам овие неколку недели на добро ќе излезе и ќе сфатат дека не си одам додека не си го земам трудничкото за да не бркам адвокати да не се замарам ќе издрзжам уште 2 месеци па одморот ќе си го земам па трудничкото и веќе да не ги видам доста ми е од нив поздравче срцка :*

4. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Супер, ситно броиш затоа уживај во остатокот од бременоста и не се замарај со друго. Сигурно има некој закон според кој несмеат да те избркаат од работа, бидејќи си бремена.
    Сеуште не сме се одлучиле за име, мм почна да се зафракава за Павле (бидејќи јас сакав Павел, а тој вели ќе го викаат Павле) :rofl: Ќе видиме, има уште време. Ја ангажирав и сестра ми да мисли име и да дава предлози :lol: Поздравче :*

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    здраво,

редовно бе пратим овие денови ама никако да седим да писувам.
    мене еве векје една недела имам навецер болки изгледа с. лазни контракци ама да ви казан искрено поцнав да се пласим векје.и на последната контрола докторот м. реце дела поцнува и водата да се намалува изгледа мојот син нема да доцека до кеај терминот му се брза. :sweat:
    а јас д. ви казам искрено векје поцнав и да с. пласам од породувањето и од болките. за ова сто ми вика дека водата се намалува поцнав да паницам еве пак за два дена сум на контрола па кје видиме.
    маницки вие сто сте при кеај дали имате болки во долниот дел о. стомакот и кицммата како менструални болки ама кратки се не траат многу? изгледа дека многу брзо ми се близи кракот кје се запознам со мојот син.

поздрав :inlove:

6. Agrona

Agrona Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    1.713
    Слими и јас така осеќам како послаби пред добивање/менструални болки и како пецкање некое долу како бебуш да сака да излезе тупка со главчето. :) И јас сум во четврток на преглед во Чаир па со Господ напред ќе видиме до каде сме. Нас ни рекоа дека имаме плодова вода дека се е во ред. Осеќам дека ќе биде побрзо дека нема да тераме до пследниот термин 21 јуни. Со Господ напред пак ќе речам и со лесно на сите. Слими немој мила да се плашиш опуштено и ајде уште малку ќе си ги видиме бебушките. :)

7. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    да мила и јас имам такви болки доле како секој момент сака д. излезе несто хехе :lol:
    а овие болки во кицмата и стомакот се секој де. се подолги цуствувам дека се близи крајот многу брзо ама сто мозам јас тука кога на синко мој му се брза :rofl:
    ај да се надеваме дека лесно кје поминеме на породувањето и с. терминитите сме блиску ти си една недела напред само. изгледа овие се тие лазни контракци па бог знае калви кје бидат после тие вистинските :sweat: ;(

8. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Jas go prijaviv mojot gazda vo trudova inspekcija. Bev 4ti mesec i bev na bolovanje od komisija. Ne sakase da mi plakja zdravstvo a i plata da mi mine. Aj fukni ja platata doma sum ne rabotam ama kartoni mi trebaa. Jas mu nosev pari da mi mine i zdravstveno osig. I plata ama ne sakase, a kontroli trebase da pravam. Plus mi bese pominal 10 den plata sto mi kocese za porodilno da zimam. Go prijaviv vo trudova kazav se, pisev prijava deka dodeka bev na rab. Me terase od 5 sabajle da odam, pa me.prakase vo trafika da rabotam kaj so nema uslovi ni za wc ni voda zesko i trebase tesko da digam. Da vidis kako mi plati zdravsttvo odma i mi napravi korekcija na 10 te denari. Ti nemoj da dades.otkaz. ne gi.stavaj na um. Ako te izbrkaat oni ke gi prijavis ke gi tuzis em.ke si platat kazna na drzavata em tebe ke te platat. Vo nasata drava ima zakoni samo koj e hrabar da prijavuva i da tuzi. Se se isplaka. Samo hrabro

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Од малиот немам време да пишувам, факлутет,бебе,домашни обврски....и тоа малце време што го имам сакам да одморам.
    Успевам барем да ве читам, и многу ми е мило што имаме се повеќе мешенца. :clap:

На LaDyDoLl и Agrona им се допаѓа ова.
  10. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Убаво утро на сите мешиња :*
    Сакам да се консултирам со оние кои веќе имале искуство со бременост и одмор :lol: Сакаме да одиме од 1-10 јули (во тој период јас ке бидам крај на седми месец). Прашањето ми е дали има некаква опасност изложувањето на сонце на мешето (секако наутро и напладне, не станува збор за во пеколот на ручек) и кој крем за заштита може да се употребува во бременоста.
    Благодарам однапред.
    Имајте убав ден :*

11. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Консултирај се со гинекологот, тој најубаво ќе ти каже. :)

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Ако имаш нормална бременост нема проблем. После 10 часот и пред 17 часот никако на плажа, на сонце покриен стомакот и нанесен заштитен фактор, после секое влегување во вода треба да ги пресоблечеш купаките ( да не седиш со мокри никако) и после враќање од плажа миење на интимата со чај од камилица ( за да не фатиш некоја инфекција). Ова мене ми го кажаа, и бевме на одмор, мораш да внимаваш, да го чуваш бебчето.:)

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Агрона, Слими и Тигарче,кога и да се случи ви посакувам лесно породување и најмногу пет нагона до излегување на бебусот:) значи без мака! се најубаво :inlove:

На Agrona и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  14. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Фала на одговорите ddevojce i leona83, секако дека ке се консултирам со гинекологот што ми ја води бременоста, само сакав да слушнам искуства ;) Инаку сум здрава трудница, досега се е во ред и со мене и со бебето и мислам дека нема да биде проблем одењето на одмор, секако претпазливо.
    Фала за брзите одговори :*

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    Значи последниов месец немам лезет во бременоста :( Секој ден сум со нови прашања во главава. Вчера бев на преглед во Чаир, имам намалена вода, плацента во трет стадиум, 2цм отворена. Арно ама после прегледот, а еве и денес, имам крв на гаќите :worried: Па толку ли е осетлив цервиксот, стварно незнам што да мислам и правам. Дали е нормално или не?

Поздрав до сите идни, а и од оние мами што веќе родиле и што уште не следат и не помагаат :)

16. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    многу ти благодарам мила да доцекас и ти многу брзо сега пвој месец посакувам да не добивас векје.
    инаку изгледа јас кје се породам порано се намалува плодивата вода и кј. треба со операција ама сто мозам јас тука само син м. да се роди зив и здрав све кје трпим.

поздрав :*

На Lori-30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    нормално е што крвариш не е ништо страшно, јас бев 1недела отворена 2цм и кога требаше дА одам на цтг видоа дека сум 4цм и вечерта се породив ама со провокација и помош од една акушерка која многу ми помогна да ми го забрза породувањето, немој да се секираш само смирено и се ќе биде во ред

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.198
    ^^
    Фала ти, малце сум посмирена после одговоров :) Мене многу работи ми се јасни, и дека грлото на матката се скратува и дека е омекнато и поосетливо, но откако ме прегледа со прсти не очекував да крварам скоро 24 часа. Докторката ми рече дека може и да не дочекам мукозниот чеп да падне (воедно го нема) бидејќи сум веќе отворена. Како и да е, ми рече да си чекам до термин (освен нели, во меѓувреме ако не добијам болки) па да се надевам ќе биде се во ред :)

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Јас после секој вагинален преглед крварев. Последната недела бев 2-3 прста отворена. Покажуваше и болки, ама јас не ги чувствував. После една недела така, ме фатија болки и се породив експресно брзо.
    Со лесно :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Прво и основно обавезно консултација со гинекологот кој ти ја води бременоста, небитно дали е во ред или со проблеми.
    Јас бев на одмор во 5ти месец, и после 10ч.до кај 13-14ч. но цело време актор 50ка, под чадор со шешир и врзана марама околу стомаче за заштите...(за да не дојде до гушење на плодот)
    А после 17ч. најнормално само со фактор 50ка и правац вода. :) :sun: