@mamaorhidea Јане Стојкоски мене ме породи, врв доктор!! Предобро искуство имам јас, следна бременост здравје пак него би го избрала
Ме интересира дали збореше за пораѓај со него? Мене ми рано, на преглед сум за 2 недели кај него но ме интересира дали пораѓа само пациенти што ги води ( и јас сум една од нив ) или си пораѓа како другиве доктори.. слушнав муабет дека ептен треба да е закажан пораѓај или да се трефнел на работа, инаку не доаѓал како другиве доктори пример ако му се јавиш у 3 сабајле а чоекот да си е дома.
Касни некоја кифла,лапни чоколада и пиј кока кола најмалку 30мин пред да легнеш за цтг, за да им игра оро бебе Имаш контракции ама штом не си отворена ако се е ок ќе тераш уште некој ден. Со чепот нешто се дешава? Со лесно,пиши како ќе поминеш во 6. Јас мислам дека не би требало да се намалува,ако се намалува значи дека е напукнат водењакот и тече по малку. Водата може да се замати,а тоа е причина за породување.
Можда е глупаво прашањево ама намалување или заматување на водата може да се види само на ехо така? Или може да се препознае и на друг начин? Зашто јас одам само на цтг, во 9ти само еднаш ме виде на ехо и се беше во ред освен постелката 3ти степен. Што ако пример ми е заматена, а не приметат? Или ако сум отворена, а не ме прегледуваат со рака? Дали со коронава само не откачуваат или и вие сте иделе само на цтг?
Мене во 36+ на прво цтг и на ехо ме виде после во 38 дури бев на цтг пак и пак и на ехо е во 39 ехо цтг и вагинален преглед со прсти
Јас се прибрав. Е сега, прво ме ставија на цтг, бебево пак како заспано па ме вртеа лево десно. Др вика има по некоја контракција, ама јас не ги осеќав како за така. Пак вагинален преглед, не сум отворена , рече за мала нијанса можи е скратено грлото ама е ок. Ајде пак на цтг, пак некоја болка регистрира ама јас не ги осеќам како силни, дури и ништо посебно не осеќав. Го прашав да не не е ок нешто, рече во ред си е, само сакал да следи дека дава болки да не сум почнела со отворање. Утре сабајле сум пак, па ќе видиме...Вака само ме загрижија повеќе. Кажав дека не сум убаво спиена, и сестрата рече и тоа си делува...А вака сеќавам одвреме навреме стврднувања ама не силни инси мислам од бебе што притиска или се тегни...Па , ќе видам утре што ќе биди. Еве го цтг , првото па второто
@lavinija28 и мене често ме враќаа од цтг заради успано бебе. Па јадев благо, пиев кока кола и за 2 саати се враќав. Така да, утре пред да идеш напиј се кока кола барем пола саат пред прегледот и чоколадо јади. И со лесно да ти е За пренаталните тестови, јас правев Нифти но јас имав 36г и претходно еден спонтан. Да, многу пари е. Но, само се зема крв од рака не е никаков ризик за плодот и резултати добив за некои си 12-13дена. За ПРИСКА мене докторката ми рече да не правам, бидејќи многу често знаат да дадат резултати со висок ризик па после обавезно ги праќале пациентките да прават амниоцинтеза и на крај испаѓало се во ред.
Не е заради коронава,така работат и друг пат,зборам за на гак. Мене прв преглед ми беше во 36та на гак и кога очекував детален преглед и упатства за породување добив само кратко абдоменално ехо,ми вика на контрола за 3 недели-во 39та,освен ако не пукне водењак,добиеш болки или крварење итно на гак. Мене не ми беше баш за верување,ни вагинален преглед,ни цтг,па си одев на 7 дена и се породив 39+1, ноќта пред да одам на контролата во 39та што ми ја предложи докторот. Мислам дека се подеднакво важни и ехо и цтг, иако на ехо 7 дена пред да се породам не видоа дека папочната му била два пати околу врат,на раѓање се чудеа. Ако се отвараш ќе имаш какви такви болки,јас имав мали менструални ,на одредено време ме штрекаше и по некоја појака и кога отидов бев 3ипол прсти отворена. Постелката е нормално да е 3 степен во 9ти. Еве на гак само ехо практикуваа, во чаир може само цтг,може и до болницата е. Ако не сте мирни,бидете упорни и барајте ги двете.
Zdravo, dali nekoja moze da mi pomogne. Bev vo plodnost za 4D skrinig i mi zakaza i za drug den ehokardiovaskularen pregled... Sega neznam dali deka imashe nekakov problem ili slushnav deka na site taka im pravele, najverojatno da si platish dva pregledi, a Skopje na drzavna znam deka vo eden den gi pravat. Ako znae nekoja da mi kaze
Некој ќе ги послуша и ќе чека до 39 недела и може да се комплицира,имам пишувано и претходно јас во Гак одев за извештај за клексан ,оваа бременост се боцкав само 3 месеци ама кога не се боцкам потребно е почесто на ехо.Претходна бременост едвај со ин витро и критична до крај,оваа нормална со минимални ситуации ама имајќи претходно искуство ништо не оставив на случајност се се контролира.Бременост одам кај матичен,скрининзи Димчев и плус кога ми треба мислење или проверка одам кај него и од 7 месец одам и во чаир каде и планирам да ме породат.Сите 3 доктори се едногласни дека пораѓај мора царски не смеат болки да ме фатат и важно е да се помине 36 недела и до 38 да ме породат.Само таа во Гак кога бев последен пат кога ме праша дали ќе се пораѓаш тука и реков незнам немам никој таа ми вика еве кај мене.и покрај што ја знае претходната моја историја ми вели ќе дојдеш во 39 недела и ќе те сецнам мислејќи на царски и ќе те породам.Ете може има некои ќе ја послушат и ќе си го ризикуваат и својот и животот на бебето.
Jas iskreno za se sto mi treba komuniciram na viber.Sega koga ke odam na skrining ke se dogovorime za poragaj.Normalno stom se dogovorime so nego toj ke si poraga. Jas ke treba so carcki taka,ke mora da si dojdi toj.Inace ke mu potenciram drug neide vo obzir da me poraga.
Здраво. Од каде си порачувате облека за трудници, сега за летен период онлине , секојдневни работи за носење?
Мислев веќе си зборела, затоа и прашав. Ќе го распрашам поубаво кога ќе одам на преглед. Фала во секој случај
Бутик за трудници Ева, ама прилично се скапи како за секој ден. Почекај малку, ке отвори ваикики и од таму купи си. Не мора ни да е од делот за трудници, имаат бајаги големи броеви. Јас вртев 3 4 фустани цело време.
Здраво. Да ве прашам за совет. Терам 12 недела, одам на работа,но воопшто немам енергија,а мојата работа е повеќе физичка мислам со движење. Искрено наутро одвај се разбудувам со плачење се терам секој ден да одам. Јас иначе живеам во друг континент. Одам со автобус и тоа ми паѓа тешко бидејќи автобуската и не ми е така блиску. Мојата плата ни е многу важна зошто со една плата не се стига ааа со бебушката сега ќе имаме плус трошоци. Незнам дали да продолжам со работа или да си уживам дома па шо е од Господ ќе си дојди. Бевме да го видиме бебето на ехо сеуште немам официјални резултати ама мене ми изгледа супер. Таа што ми правеше ехо се чудеше колку активно бебе аа и ние го видовме цело време мрдаше кутрата не можеше да сними на рает, можеби затоа јас немам енергија, тоа има за мене