Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.912
    Допаѓања:
    142.590
    Знаеш, тогаш се ти е ново, не спиена, не јадена и ќе се најде некоја "најмајка" да ти соли памет. Плачело многу, носи го на баење, леле стави мед на цуцлата, ти треба вака да седиш, ова да јадеш... И кога најповеќе ти треба поддршка добиваш критики. Е сега, не да се караш, ама кажувај си се. И ти одлучувај си, заедно со мт нормално. Настојувај, да се "исклучуваш" од такви ситуации, ќе гушкаш бебе и ќе уживаш.
    Со лесно :hug:
    @Martka да секој организам е различен. Затоа, само е битно да сме здрави и да ни се живи и здрави дечињата. Жени сме, научени сме се да истрпиме:):*

На Malesia, Maja92@, Fallen.Angel и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    @Fallen.Angel
    Добро дали се тие нормални... Како бе дебела ќе си била ? А тие како раѓале ? Па уште и ќе кажуваат вака е така е на пораѓај , па и за име се меша. Сечи тоа не со карање туку со два збора НЕ МЕ ИНТЕРЕСИРА или може и ШТО ТИ Е ГАЈЛЕ мене еднаш проба братучедка на мм да ми кажува дека тешко поминала и не сакала второ дури од што и било тешко и реков сите се различни не сакам приказни да слушам, си заќути.
    А за името ако спомне свеки (а не смее ) фино ќе и кажам ти пред 36 години си имала бебе што можеше да си го крстиш и толку.
    Јас сум свесна дека ке ми се меша понатаму а до сега сум преќутувала ама веќе почнувам да ја спремам дека веќе нема да е така.
    А за кг. јас сум 22 недела имам + 6 кг. без пазење ,со јадење ноќе,ама многу повраќав на почетокот . Познавам другарка што качувала над 20 кила со сите 3 па до 6 месеци она на 58 кила падната се е индивидуално и ако се сака ќе се врати така да не се замарам и мислам дека ниедна трудница не смее да се замара затоа што гладувањето знам дека може да направи големи проблеми со бебето.

На Malesia, Monella, Chikitaa и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Јас со првата бременост бев 17кг здебелена. До 7ми месец 7кг подоцна морав да лежам и за два и пол месеци качив
    уште 10кг. Многу ми беше тешко со толкава килажа,кога излегов од болница изгледав како да сум 6 ти месец бремена. А бременоста ја започнав со 52 а завршив со 69.
    Не ми беше проблем естетиката,проблемот ми беше во што не можев да се вртам,наведнувам,се ми беше тешко. Дека кожата ке ни висне,ке висне(како издишан балон)...но тоа со тек на време само по себе се средува. Ова е мојот стомак после една година од пораѓајот. 8E589A8B-E5CF-4E3A-A05C-EE78AD193FA5.jpeg ниту сум вежбала,ниту ништо.
    Сега со втората бременост внимавам колку-толку ама не се замарам со килажата.Знам дека кога си со мало бебе немаш време ни за јадење ни за пиење и се ке си дојде во нормала. Јадете си,подоцна ке се каете ако имате с’трв за нешто а само поради естетскиот изглед се откажувате од тоа.Јас им се радувам на моите “нови” образи...сега многу повеке си се свиѓам...

Последна измена: 2 мај 2020
    На Mihaela123456, Malesia, Bella* и 18 други им се допаѓа ова.
  4. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.447
    Допаѓања:
    16.903
    Прашањево не се однесува за мене, за сестра ми.
    Имам ролери кај неа, но сега таа е со новороденче и ми кажа дека не смее ништо да се земаод кај бебе.
    Ваши мислења?

5. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Некои луѓе веруваат во тоа дека во куќа каде што има новороденче ништо не смее да се изнесе...знам дека се лудости но тоа е некое старо народно верување и еве има уште луѓе кои го практикуваат.

На GirlLove и flower30 им се допаѓа ова.
  6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.231
    Ова го имам и јас слушнато но за бремена жена се однесуваше, додека е бремена- ништо од куќа да не дава.

А ова се твои ролерки, па зошто да не си ги земиш.
    Стварно не ми е јасно

На LadyC и GirlLove им се допаѓа ова.
  7. Demaz

Demaz Нов член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Devojki kaj i da e ke treba da se poragam. Kazete mi dali tie sto se porodile vo brzo vreme vo Cair ili Gak nosele maski pri poragaj

8. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Глупости :D

На Bella*, Bebac, Happyinlove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И за мене се глупости ама ете би испочитувала и ќе почекам :)

Како сте иначе мешиња? Денот крш,а баш сакав да пешачам денеска, од лежење се ме боли.
    Ништо ново нема кај никоја? ^_^

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Па да, во право си. Ако некој си има замислено дека е така, подобро да се почитува. Само ми дојде смешно, колку работи не сум знаела.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    А зошто не се дава?

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Претпоставувам бабини деветини, друга причина не може да има.

На Bebac и Среќичка им се допаѓа ова.
  13. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Ме интересира објаснувањето, оти кажуваат не се дава ама причина чисто ме интересира

14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Можеби се верува дека ќе ти отиде млекото заедно со тоа што го даваш.
    Како што веруваат ако имаш гости дома и ако кажеш ,,чао" кога ќе си одат дека ќе си отиде и млекото.
    :wasntme:

На Thallia, Butterfly1107 и Jana06 им се допаѓа ова.
  15. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2020
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    521
    Женскии премногу ме чешаат дланките од сабајлево, дали е нешто нормално во бременост?

16. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    1.503
    Ниту верувам во вакви "адети" ниту ќе дозволам некој да ми наметни. Обично свеки. Навечер не се усисава . Додека некој од фам е на пат не се чисти.....
    Имам чиста психа и нема да прифаќам сугерирања. И сега од кога ќе се породам 40 дена дома да сум седела. Де бре...
    Ако веруваш и ќе се оптеретуваш

На monka_bonbonka, eta, Bebac и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Dua!

Dua! Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    470
    :inlove::inlove::inlove:Еве и јас за мојата килажа во бременоста.Започнав со 56кг ,сега во 22недела имам 64.Не се замислував ваква.Отсекогаш сум размислувала дека секој месец од бременоста ќе качувам по еден кг,но не било така.Првите 3 месеци мирував поради крварење и претходна лоша историја ,лапараскопија на ендометриоза,потоа карантинот си го направи своето-мнг малку движење.Со кого и да се видам наидувам на коментар дека изгледам како да ме гризнале пчели.Лошо влијаеше тоа на мене на почетокот ќе застанев пред огледало и си го гледав телото ,потоа си правев филмови дека можеби сум отечена па мерев притисок постојано,го замарав мм како не било нормално толку да сум поправена а не јадам многу!И си реков стоп!Нема да дозволам така да ја доживувам оваа прекрасна состојба бидејќи Јас во бременоста се препородив буквално,јадам нормално што ми се јаде,а претходно ради ендометриозата постојано внимавав,не јадев месо и млечни производи бидејќи мнг ми сметаа и постојано бев во штрек дека ако Го изедам ова ќе ми наштети.
    Затоа драги мои,никој не е доследен да кажува како е правилно а како не е,тоа како нас некој не доживува не му дава право да кажува дали сме или не сме здебелени бидејќи никој не знае со што сме се соочиле пред или се соочуваме сега во бременост.Јадете си се што ви се јаде,не претерувајте и да уживаме во бременоста како што уживаме во храната,да собереме сили за после породувањето да одговориме на сите предизвици на мајчинството и да се посветиме на сопственото тело. upload_2020-5-2_10-54-34.gif Дотогаш да галиме мешиња и да си бидеме поддршка една на друга upload_2020-5-2_10-55-25.gif

На Dana31, eta, Natt * и 10 други им се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Глупости.

На GirlLove, Среќичка и Happyinlove им се допаѓа ова.
  19. lovely12

lovely12 Популарен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2012
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.099
    Сум слушнала многу вакви совети, ама кога ќе прашам зошто нема одговор...останало од некпј и се повторува... Јас сама некако си смислував правила(fingers)

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Rainbowbaby

Rainbowbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    1.036
    Ве читам за килажата па да се надоврзам. Терам 27 недела, а поправена сум 12 кила. И пред да останам трудна имав вишок килажа и сега изгледам катастрофално.
    Вчера на многу блиска пријателка мажот неколку пати ми повтори колкава сум била голема, дури еднаш рече леле ко автобус си. Ми се плачеше... И пред тој ден една комшика исто ми искоментира за килажата, ама со одбрани зборови и нити се навредив, нити и замерив. Незнам како луѓево не размислуваат што и како ќе кажат, особено на трудна жена што и работат хормоните ...

На Chuchanov, Snowflake97, Fallen.Angel и 3 други им се допаѓа ова.