Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

А мора ли вистинските болки да почнуваат од позади? Или може само стомак да те боли?

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Може и само стомак. Мене не ме болело кичма.

Jana06 likes this.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ај да прашам подетално. Во вторник ми е терминот. Од попладнево осетив некои менструални болки на моменти беа и како бодежи. Поминаа и почна да ми се стврднува стомакот ама ме држи подолго време. Порано кога сум имала стврднувања брзо ме пуштало.
    И сеа не знам дали да очекувам нешто или си се спрема телото.
    Исто еднаш вака слично и од гасови ми беше :lol:

Butterfly1107 and MilaSs12 like this.
  4. lovely12

lovely12 Популарен член

Па обично така и изгледа контракција, само нема гасови. Кога ќе почне ако на промена на седење лежење не поминува тогаш е вистинска, ако помине само лажна или се спрема. Кај мене кога ќе фатеше кпнтракција ме парализираше и многу ме болеше, ама кај некој е полесно. Промени положба ако помине одма е лажна, ако стои стврднато тоа е тоа

Jana06 and MilaSs12 like this.
  5. Среќичка

Среќичка Популарен член

Јас не ни знам што ме болеше. Нешто неопределено. Како што кажаа и другите напред кај стомакот како да ме стега некој со каиш, па почнав да имам нагони за во тоалет. Кога тргнавме за Ск, имав некој чуден притисок во кичмата. Не беше болка. А такви почетни менструални болки имав ден-два пред пораѓај.

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Сеуште се лажни. Бодежите не се вистински контракции. Почнува со менструални болки, а вистинските се како јака менструална болка која те држи неколку секунди. Значи тапа болка, не е како сецнување или бодеж.

7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

И јас не бев сигурна дали ке знам кои болки се вистинските ама верувај ке знаеш. Имам болна менструација ама болка за раѓање не се споредува.
    Твоите болки се припремни, кај мене траеа недела дена а два дена пред пораѓај имав баш силни болки ама не беа регуларни и знаев дека не е време за болница.

Jana06 likes this.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Фала ви на сите за одговорите. Јас реално и не сум имала болна менструација, па така и си опишав како менструални. Успеав по голема нужда да одам (нешто што ми е голем проблем последниов месец) и сега само го осеќам бебето дека си мрда. Стврднувањата се намалуваат. Ќе си чекам.
    А сите викаат ќе сфатиш кога ќе се вистинските болки ама ете има неколку случаеви што релативно лесно се породиле, па си викам може и јас ќе бидам така :D

Bebac, 0ли, Butterfly1107 and 3 others like this.
  9. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Јас на 30 април, значи 2 дена пред пораѓај нели се жалев, ама цела ноќ бев баш како со каиш стегната, бебе преташе и мн стегаше а и менструални болки начесто имав.Со пробокацијата пак, болките беа далеку посилни...ајде со лесно:)

Jana06 likes this.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ме израдува сега :) Баш денеска му викам на мм Абе може послушно дете ќе си имаме, кажаа кога е терминот и ќе си биде точно на време :D Ќе видиме ајде, веќе како сом се осеќам :D

Maja92@, Talesia, eliii89 and 3 others like this.
  11. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Да си поминеш со лесно мила, ситно броиш:) кажи ми како си задоволна од Гордана, и јас одам кај неа ама многу и се кратки прегледите, некако све набрзина? И дали ти стои на располагање да дојде од дома во случај да те фатат болки или не сте разговарале уште?

Филотеа likes this.
  12. Vanj4e

Vanj4e Форумски идол

Ептен сум задоволна,прегледите да кратки и се ама би рекла ефикасни гледа тоа што треба.Многу е позитивна а на секоја од нас тоа и треба нели?
    За доаѓање ми рече дека ќе дојде достапна е во секој момент и ако не стигнеш да и се јавиш од ургентен ја бараат

13. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Тоа е друго и е супер :), си помислив дека заради меркиве работи од дома.

14. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Дечки пробав да се контролирам, ама неможам. Станувам многу загрижена. Вчера како што си лежев ме фати јак грч во стомак кој траеше 1 мин. Престана и се беше во ред, како ништо да немало.
    Си легнав вечерта, ретко се случува ама одма сум заспала. Во текот на ноќта од спиење ме разбуди болка која почнува лево доле и се шири накај кичма/бубрег. Еве втор ден ја имам болката, константна е и на моменти како послаба, а на моменти многу јака. Исто така стомаков го осеќам како полн со вода, односно како да сум трчала 15 км и сум се препила вода и како да ми тежи и боли од тоа, и како да се припрема за гасови, а не доаѓаат гасови и се движам дури наведната:sweat: инаку редовна столица имам немам проблем со тоа. Исто така прв пат ми се случи денес да стомакот ми се изобличува, чувство како двете бебиња да се едно врз друго ( пошто сум со две нели ) и фактички едната страна ми е испакната, а другата дури навнатре ама тоа осеќам дека кога се вртат и мрдаат. Дали се тие тие стврднувања и лажни контракции незнам??
    Му пишав на др уште вчера дали да одам некој да ме види, ми рече доколку болките се издржливи да почекам за до понеделник да ме види лично он и да одам да направам ехо на бубрези. Прва бременост ми е и незнам кои болки се толерираат а кои не. До завчера си бев супер, си се движев, едноставно си функционкрав нормално .. но сега веќе не и сум преисплашена.
    Ќе ви кажам како сум прошла на преглед секако, но до тогаш некоја поискусна ако може да сподели искуство би било океј.
    И да напоменам полошо ми е кога лежам ми се грчи цел стомак отколку кога седам. 26+4 сум.
    Извинете најмногу за долгиов пост

Last edited: May 4, 2020
  15. lovely12

lovely12 Популарен член

Да пробаш да легнеш на лева страна, поголем простор добиваат... и белким некоја со близнаци ќе каже нешто искуство. Јас така сум постојано како оптегната

monka_bonbonka likes this.
  16. Anaouou

Anaouou Популарен член

Да прашаам јас почнав да имам проблеми наутро кога се будам т.е около 4,5 часот некакви болки долу во нозе под колена а гледам и модринки што највероватно се капилари а за болки еве два дена како осеќам во тој предел ? Пијам магнезиум и премама само иначе за два дена влегуваме во 24 та недела .
    Некој совет иначе на крвна слика ми излезе слабокрвна ама не стигнав да отидам до матичен можеби нешто ќе треба и да пијам .

17. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Лее и јас имам вакви стврднувања посебно послем ручек ми се јавуват и мислам кожата од стомако ќе испука и ми трае околу 1-2часа. Јас мислев е нормално, значи да си посетам гиниколог неделава

18. Среќичка

Среќичка Популарен член

Пиши како си. На лева страна позади и јас знам да имам болка, посебно кога бебето е таму. А напред каде точно? Лево над папукот?

monka_bonbonka likes this.
  19. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Неможам да се контролорам хормониве ми се до небо болки имам јакички како менструални цела ноќ не сум заспана салам ме разбудуваа од сон...Свеки која инаку ми кука дека со другата снаа одела на прегледи и контроли одоколу ми кажуба дека никаде не ја носам и нема ни да ја носам си одам со мм...јас се думам дали да се спремам и да одам на болница таа ќе го чувала внукот оти на господата му текна да се шетаат скопје денеска...ме лути шо мм ќе треба сам да дреми по ходници оти незе и е незгодно да ги одбија...со глупости се замарам ама хормони тоа е..:D

lavinija28 likes this.
  20. Andra

Andra Популарен член

Болки ќе имаш константно заради тежина,јас од кај 7 месец грчеви,стегање ,болки половина и грб ни да седиш ни да лежиш,болки во препони,како стегање,кога ќе се вртев од лева на десна страна при лежење како со буре да се вртев такво чуство и се е нормално ми викаше докторот и затоа на крај јас не ги препознав контракциите :).
    Најважно е не паничи со близнаци си , и ништо не е нормално.За секоја промена оди почесто на ехо за да не паничиш.