Ke bide dobro ne se plasi.Nakaj 5 ti mesec i mene doktorot mi rece da miruvam,od istata pricina ama evo izdrzavme 32+2 . Ke odam i jas ako prodolzi vaka toa e...
Др.от се двоумеше дали да ме испрати за Скопје. Го прашав што би ми правеле таму,ми рече дека ке ме боцкаат инекции за зреење и ке чекаат дали ке почнам да се отварам. И оставивме да си одам дома па како е така е. Се молам на Бога до утре се да се смири. Многу е тешко ова чувство. Денес бев пресреќна што влегов во 8 ми...си велев ајде уште малку ми остана.Дали од тоа што почна да ми делува дијазепамот имам чувство сега додека ви пишувам како да не е вистина ова што ми се случува.
Zenski sto mislite za epiduralna ili spinalna za vreme na poragjaj ? Zborevme so prijatelka za poragjaj i znae deka sum so vrska u cair vika pa ako ti e tolku strac sto ne pobaras anestezija ,kao stavale so vrski ako imas a ako nemas malce potesko ? Ne se razbiram stv pa ako nekoja od vas znae ke ve molam sovet
Мешиња 28 недела сум и од вчера осеќам подуеност во желудникот мислам ке пукнам, бебето е ниско долу не ме притиска па да мислам дека е од тоа, помалку јадам но што и да каснам се подувувам и само вода пијам,цело време сум жедна . Имам и гасови. Ептен се мачам се осеќам како балон во желудникот. Некој да се соочил со вакво нешто, како да си олеснам
Баш сум негативна ова недела.. се мислам на нешто лошо незнам зошто така. Се мислам дали бебето се развива добро за другиот скрининг имам уште време 13 недела сум. Ааа се е во ред со мене ни ме боли нешто мислам само од време на време нормални болки. Со претходниот скрининг се беше одлично, незнам од каде овие мисли. Дали дека ги губам симптомите бидејќи се чуствувам добро за разлика од првите недели кога само повраќав лежев немав енергија за ништо и сега немам но далеку од тоа што беше. Уф само сакам да ги тргнам овие мисли глупи
Смири си се , ете се е во ред цервикс, цтг , плодот натежнува и имаме чувство на "засечување". Паниката стравот стресот одстрани ги , ни прават проблеми, пушти си музика одмарај . И мене во 31г.с. ми се случи стомак камен да ми е. И постојано проверував дали е уште цврст. Нежно притискав , проверки . Уште повеќе ја иритираме мускулатурата. Земи Б6 ,Бcomplex ,Mg.
Во чаир не ставаат епидурална ако се пораѓаш природно, без разлика со какви врски си. Слабо стојат со анестезиолози.
Јас имам стврднувања уште од 20та недела. Ако не е имактиран цервиксот и нема контракции зашто толкава паника? Прашувам бидејќи и јас ги имам стврднувањата се уште 25та недела сум, на ЕМГ не поксжа контракции и никој не ми реагира нешто посебно за стврднувања, велат Брекстон хикс. Јас сум плус и со скратен цервикс. Ќе одам скоро на преглед и пак ќе прашам и јас.
@Dana31 како си мила денес? Мислам дека беспотребно те исплашил докторот, може се лажни контракции што се јавуваат кај трудниците... Те молам смири се, се ќе биде во ред, само пиши ни. @Vojdana ти мила лежиш ли? Како си ти? Терапија од депо и утрогестан ти препишаа нели? Добро ви утро. @Maja92@ сигурно ми се изнасмеа на постот у трето тромесечие. Го згрешив, не беше пишан за таму. Денес влагаме у седми со @Среќичка (да пишеш на доктор како си минала) и @monka_bonbonka Ееее женски, го изгуравме и второ тромесечие.
Се губат симптомите секако во второ тромесечие ама имаш другк налини на кои е знаеш дека е се во ред можеби е уште рано ќе ти се појават од 14та 15та како крчења на цревата тоа е движење на бебето кај мене ептен гласни беа а сега во 17та веќе и го чувствувам движењето и сум посигурна. И јас сум паничар ама нема потреба штом со тебе било се во ред и веќе си поминала 12та недела
Јас колку што знам никаде на државно не даваат епидурална и со најјаки врски да си, ете нека ме исправи некој ако нешто се сменало во последно...
I jas otidov na pregled bez panika(ova ednas mi se imase sluceno) kolku da mozam da mirno da spijam,no koga mi rece da me praka za Skopje i da cekam bolki i se drugo sto ide(duri i mi kaza deka stom sum vtororodka toa mnogu brzo moze da se sluci...po nekoe nepisano pravilo za prvo trebalo 12 casa a za vtoro 6 casa najmnogu mi trebalo za da teloto samo go isfrli plodot) Kako moze da sum mirna...Za utrogestanot mi rece deka od nego imalo fajda do 32ra nedela posle sum mozela slobodno da go frlam. Doma sum,od vcera lezam i cekam da mi otvori maticnata za da otidam na CTG kaj nea da vidam sto ke mi kaze taa. Fala vi na site za utesnite zborovi.
Јас имам блиска особа со врски си доби епидурална на Гак. Претпоставувам да имаш ептен јаки врски и да се погоди моментот да има слободен анестезиолог.
@Dana31 денес на преглед докторката ми препиша вагиналети по потреба баш поради овие стврднувања на стомакот кои таа ги дефинира нормални за овој период, јас сум тек 20-та недела. Името им е INDOXEN, има 10 внатре и коштаат 5€, прашај може ги има и кај нас. А штом си 31 ва недела немој да паничиш, може ќе звучи глупаво но јас со душа чекам да дотуркам до таму, така зборам бидејки сум со еден куп проблеми. Со првото се породив во осми, фала богу сѐ беше во ред. Денес бев на втор скрининг. Бебчето се развива нормално, носам девојче и се надевам овој пат ќе биде поразличен од претходниот. Мора, девојките се посилни
Se izvinuvam za latinicava,nemam mk font.I jas sum 21 nedela bremena,posle 2 spontani i iskreno za se me fakja panika.Ne sum vo Mk a tuka vo stranstvo za doktorive se e normalno i se vagjam od pamet koga taka ke mi kazat,so ogled na prethodnite problemi do 18 nedela so hematom.Ovie dve nedeli stomakot znae da mi se stvdrne i do 10 pati na den,najcesto na levata strana samo,se javiv mi rekoa normalno dodeka nemas silni bolki.Sega edvaj go cekam vtoriot screening slednata nedela,i se molam se da e dobro.Ubav den i lesna bremenost na site
Феминки, бев во Чаир и само што се вратив дома сега. Бебето е добро , ама докторката рече дека миомот изгледа ми прави вакви проблеми. Терапијата ми ја појача со 3 магнезиума на ден и Прогестерон инекција на 3 дена. Рече дека ако продолжи миомот да расте нема да е добро, блиску бил до бебето, 9.5 см е и може да го истурка надвор. Ми рече строго мирување. Знам тука за уште една Феминка што е бремена и има миом, сме си пишале пораки, ама нејзиниот миом е помал од мојот... Се прашувам дали има некоја со миом колку мојот ? Или јас сум единствен ваков случај? Мирот ми се изгуби...
Хаха Хелоуу Уште на полноќ сакав да ве тагнам, ама ај да не ја рушам традицијата знаев дека прво нешто што ќе направиш сабајле ќе пишеш Ајде женски ете го и трето дојде вака така да си напредуваме до крај безгрижно. Со лесно да ни е Ве гушкам Живели