И мене вака ми кажа матичната , зависи од докторот кај кој ќе одиш , може од 36 ќе почнеш со цтг, може со полна 37 недела . Утре сум на преглед па ќе видиме
Да, во Систина ќе одам. Колку трае тоа? Претходно ќе ме гледа ли на ехо? Дека на ехо немам отидено од 28ма? Со маската како ќе издржам незз
Обично прво прават цтг, па те гледа на ехо. А цтг околу 10-15 мин ми трае, зависи... Се издржува со маска
Како што гледаше матичниот се е во ред, постелката со малку калцификати и убав проток. Плодова вода во ред, и негово мислење е дека ќе си го почекаме бебче. Плус и дека на ГАК ќе одам, како што пиша членка погоре најверојатно така им била праксата. И тоа дури ако отидеш за ЦТГ а кажеш се дека е во ред, немаш болки може и воопшто да не те стават на ЦТГ. Со првата бременост, пред 7и нешто години бев кај друг матичен што воопшто не ме прати на ЦТГ (доста помлада тогаш и неупатена не ни знаев што како треба да барам). Кај него одев само на ехо до самиот крај
И мене во Систина многу рано ме ставија на ЦТГ - 33+3, додека кога отидов кај матичен во 36та, ми рече рано е за ЦТГ.
Цтг околу 15-20мин трае прво на цтг ќе те стават после на ехо обично така оди ,еве јас утре имам закажано сестрата ми рече дојди 15мин порано да почнеме со цтг ја сум скоро 33 нед .
Zdravo dali nekoj ima informacii dali so zavrsuvanje na vonrednata sostojba bremenite vednas ke se vrakame na rabota?
На мене првото ЦТГ ми беше во 27 недела, па одтогаш на секои две недели (во Германија). Нема ништо страшно и нема правила за времето.
Девојки ми кажаа дека постелката ми е ниско на првиов скрининг скоро над грлото на матката. Што би ме советувале? Треба ли да сум загрижена? Ми рекоа само никако тешко да кревам и да си бидам умерено физички активна во смисла на прошетки.
Леле колку се изнервирав. На уринокултура ми излезе инфекција - proteus mirabilis. Ја имав и во 12 недела и на брис, после не се до сега кога пак се појави.. Значи мир да нема човек. Чекам Др. да ми пише на вибер, се надевам дека нема да ми направи проблеми.
Во 10+6 на преглед ми кажаа дека имам постелка која дел е на грлото на матка а дел на заден ѕид на матка. Имав кафен исцедок почесто. Ми кажаа да не се оптеретувам, да лежам повеќе и има шанси да се крене нагоре, зошто било рано. Од тоа ми бил и кафениот исцедок. На скрининг во 12+6 беше веќе поткрената и кафеното го снема. На последната контрола во 18та недела, ми кажа дека веќе е крената како си напредувало бебето и таа се крева, мојата веќе е на заден ѕид на матка. Не се нервирај, рано е, и јас прашував тогаш, овде ме советуваа дека ќе се крене, така и испадна. Бебче во ред е? Нухален набор?
Колку што запамтив мислам 1.6 беше. Малку ми беше успано ама отидов гладна мислејќи дека така треба за приската. Рече дека е се во ред само лошо и е наместено за слики. Иначе јас сум 12 со 2 а бебето малце понапред со мерките 13 со 1ден е.
Одлично, супер си напредува. За постелката не се грижи, ќе ја видат на следниот преглед, ти уживкај си и не се заморувај физички
Кога лежиш-одмараш пробај стави отоздоле перниче за да ја поткренеш карлицата. Јас така лежев 2 недели и се поткрена
Која недела си сега? Би требала да зимаш антибиотик...кај пријателка исто се повтори, но не се знае колку долго била пристутна. На жалост, и дијагностицираа cervicitis што лесно може да доведе до отварање на грло на матка. Некам да те плашам можеби не си ист случај, но биди внимателна.
Јас сум со 2 миома, зборев со @Vojdana во порака, но најверојатно има врска местоположба ( мене ми се еден до друг надвор од матката во дел фундус ) и големина.. што знам. Мене на секој преглед и систина и ремедика ми ги спомнуваат миомите, ги мерат и сл. Едниот ми е пораснат 6,5 цм овој си го имав и пред бременост, а другиот е околу 3 цм и ми се појави во прво тромесечие. Незнам дали утешно, но ми викаат дека нема да направат проблем до крај, и се молам на бога да е така. Исто така позитивно искуство има @Martka секогаш е расположена за совет, се надевам дека ќе ти даде некој кураж.. Мој совет ти е кога одиш на прегледи да си поставуваш прашања, бидејки и докториве за да не не паничат си потќутнуваат..но сметам веќе кога има проблем треба да се дискутира, ако веќе е тоа причината за крварењата. Другарке без паники, среќа во несреќа е што ја детектирале во урината. Ќе си примаш антибиотик и се ќе биде во ред. Ни прва ни последна не си покрај антибиотикот мој совет ти е да си земеш квалитетен пробиотик и пиј си го до крај, регулира цревна флора а и да те заштити од антибиотикот.
Да, ми препишаа антибиотик и вагиналетки. Од кај се фаќа таа бактерија? Која недела се породи твојата другарка?Инаку сум 28ма недела.. Остај другарке, човек раат да не е. Кој пробиотик го пиеш ти?