Devojki koga pocnavte so CTG? Denes se slusnav so profesort inace 35+4 mi kaza da odam za 10 dena? Neli treba od 36 ta da se pocne ili nema vrska?
А патувањето дали е штетно? Мислам не патувам кој знае каде, на контрола што одиме до Скопје, патуваме сат ипол, и до лабараторија. Докторката ми рече поголемиот дел од постелката ми е на преден зид, а мал дел ми е на заден и граничи со цервиксот. На контрола сум за две недели, рече дека ке ставиме и инекции за зреење на плучата на бебенцето, заради сигурност. Тогаш ке сум 31 недела. Се молам барем до 34 недела да дојдеме .
Можеби ќе звучам смешно, и глупо по малце ама јас сакам да си прашам. Пред малце гледав едно видео што се треба да очекувате/правите/не првите за време на пораѓај и слично, и девојката(бабица) кажа дека може да се покакаш и тоа било сосема нормално, па јас си ја замислив цела ситуација и некако мене не ми е нормално, поточно глупо би ми било да ми се деси тоа јас не би сакала да се покакам, нели имаше нешто некоја инекција или слично што ја даваат пред пораѓај за протерување. И дали на некоја и се има десено да се покака на пораѓај?
Во мојов случај немаше потреба толку рано , матичната ми спомна може и од 38 да почнеш со цтг , но кога се слушнав со докторов од Чаир кога да почнам со прегледи кај него , одма ми кажа дојди да те ѕирнам на ехо да видиме како е , 35 + 3 бев.Отидов и ме прати прво на цтг.
И јас со истиот страв бев првиот пат, нели срамота.. Инаку има чепчиња ги даваат да се испразниш, ама во случајот со мене немаше време за чепче бидејќи многу брзо се отворив и директ у родилна сала и уште им викав сакам чепче, а они бебето ќе излезе какво чепче.... И си бидна све комплет, ниту осеќаш дека уз пат какаш ниту ќе видиш нешто, све ќе си исчистат.
Леле и мене тој момент ми е непријатен многу бе ... се надевам ќе имам време за клизма и празнење пред да почне да излага бебе
Сигурно се случува и почесто од што мислиме и знаеме, но верувам дека е сосема нормално особено кога нема време за ставање клизма, но исто така верувам дека на тој момент никој ни помислува, ниту придава значење бидејќи најважно е бебчето да излезе здраво и право. Не би требало да се оптеретуваме со вакви ситници. А што кажуваше друго што да правиме/или да не правиме на породување? Може ли да го споделиш видеото?
https://www.youtube.com/channel/UCjMxZzlmJVmSzpJehnFiwzA Ќе го споделам каналот на девојката, бидејќи има доста видеа, а јас почнав по ред да ги гледам па не можам да се вратам на тоа видео. Во главно доста убаво објаснува за се во сите видеа. Би сакала ваква бабица да ми се погоди.
Мамички. Сакам да ве прашам нешто. Дали некоја од вас имала спонтан абортус и после колку време останавте бремени. Извинете ако постот не е за овде.
Во тие моменти кога Господ ќе го видиш од болки ќе ти е гајле дали ќе се покакаш. И го средуваат многу брзо така што можеш и да не забележиш. Чепчиња редат, не инекција
Мене ме советуваа од 4 до 6 месеци ама јас правев ин витро после 6 месеци имав и терапија која требаше да се пие и подготовка за успешна бременост.
Me sovetuvaa do 6 meseci da ne ostanuvam.No jas ostanav posle 4 meseci bidejki prvoto bese so invitro postapka,pa ne mislev deka spontano ke ostanam. Vtorvata bremenost e dobra eve za 2-3 dena vo 9 ti.
Аммм ќе може сите акушерки, и сестри и болничари кои работат со трудници да ја имаат сестрава за пример? Онака некоја семинарска видео дообука.