Знае ли некој дали има ризик од предвремено породување ако бебето го носиш ниско? Јас изгледа ниско го носам, ама фала богу лесна бременост имам до сега а и се надевам до крај дека ќе е така. Една колешка денес ми вика ахх ти можда и порано ќе се породиш мн ниско го носиш какви сме ние осетливи сега уште некој такво нешто да ти каже...
Сестра ми цела бременост го носеше ниско, се породи нешто порано, ама порано од терминот, не пред да влезе во 9ти, во трета недела ми се чини од 9ти беше, а на самиот пороѓај малата се качи многу високо и џабе сите муабети за ниско носење.
Јас ја носев малава ниско и се породив во почеток на 8ми месец,те советувам до 36/37 недела да не sтоиш долго нанозе ако можеш избегнувај движења и такви работи,само одморај до овие недели. Јас не се пазев и се роди малата порано,за среќа се е во ред и е многу добра Одморај,избегнувај движења.
А во која недела бебето ви се сврте со главчето надолу?Ние сме од утре во 32 недела и векје е со главчето надолу.Да не е рано?
Ви благодарам за одговорите а особено за советите на girl-miri Дефинитиво значи ќе морам повеќе да пазам на себе. Јас сум ептен активна и раздвижена, некогаш не пазам и колку тешко нешто кревам (пример кога пазарам од продавница...) по дома исто доста работам ама без да се пазам како за бремена...секогаш си викам ајде уште ова, ајде уште она да завршам. Наредна недела сум на контрола па ќе видиме што ќе каже докторот. Се надевам дека се ќе биде во ред, и дека мојот бебуш ќе се роди во 9ти месец Joy1, не се секирај за тоа, баш читав дека после 31та недела, може бебето веќе да биде свртено со главчето надолу “By this stage, your baby may have turned head-down into a position ready for birth“ еве и линк: http://www.babycentre.co.uk/s1001628/31 ... ncy_preg31
Newmami фала на одговор.како трудница 1000 прашанја имам секојдневно и на нет се и сешто читам слушам тугји приказни и на крај збудалувам .Како ми одминуват неделите и мојот најголем страв е да не породам пред 36 недела.Ама од друга страна и не бива со такви мисли.И искрено едвај чекам да си ја видам бебушка здрава и права и да почнеме да се негуваме и милуваме
no problem инаку таа страна е многу добра. ајде мора да мислиме позитивно без стравови и паники. Наше е да се чуваме да се храниме здраво а се друго е на Господ. Уште 2 месеци и ќе се гушкаме со бебушите
И јас така правев уште ова уште тоа да зачистам да напрсвам,од продавница дома ги носев работите и ич не внимавав ем знаев малата ја носев доле,плус тоа сама со мм дома секогаш неговите на ручек/вечера ни доајга и јас се сама. Внимавај на ваквите работи,уште малце имааш па нека заврши добро.поз
Тука сме и ние, не знам веќе стикериве како да ги правам матичната ми кажа дека сум влезена во 36 недела, значи 9ти месец бебуш наговестува дека е машко а 6 месеци беше девојче . најбитно ми е што е се во ред и со мене и со него, плодова вода има доволно, зрелоста на постелката таман, бебуш златен свртен наместен и погоден со главчето надолу, сега само да го чекаме THE big day. Единствен проблем(што јас не си го земам при срце, е престанокот на работа на гинекологија во мојов град, па не ние труднициве не знаеме на што сме,дали ќе не породат тука(ако се најде доктор зашто и нив веќе ги нема) или треба да одиме во друг град. Е па девојки, вие што слушате други и што читате по нет, најтопло ви препорачувам дека правите огромна грешка... Секој организам различно поднесува се што се случува со истиот, така да следете си го срцето и слушајте се само и само себеси, бидете оптимисти, радувајте се на оваа благословеност и уживајте, ова се најубавите месеци од нашите животи. И уште нешто....ако треба некој да се нервира, го напоменав проблемот погоре, не е лесен, но што да правам? Воопшто не се вознемирувам, само ќе си дојде, се ќе се среди, а ние сите ќе ги гушкаме нашите најмили. Имајте убав ден.
Вие мамички што сте ги носеле бебињата ниско, сакам да вве прашам дали имавте некои почудни болки доле ниско, како притискање, штрецање.... Јас еве сум 25недела и едното бебе ми е доста ниско, другото си е горе и немам гајле...ама ова доле некако ми прави многу тешкотии, ме штреца јака болка кај јајниците, чувствувам притисок во тој дел...па дали се овие нормални болки кога бебето е така ниско или да дигнам аларм кај др.
Кога правев прегледи во текот на бременоста гинекологот ми кажуваше дека нормални се такви случувања во секоја бременост,јајници да подболуват притисок во стомакот........ Ама тие што носат бебе доле тие чуствуват како притисок на долниот дел на стомакот уште во рана бременост а додека кај другите тоа е кога бебето растело и се спремило за излегување. Незнам колку е така ама знам дека јас кога бев бремена ја чуствував таа мала тежина во стомакот од рана бременост,повеке внимавајте а доколку имате малце појака болка од вобичаено тогаш на преглед одете.
Апел до сите новопечени мамички да се активираат во темата skrieno-katce/kakvi-sme-bevme-kako-trudnici-sliki-t14707/ Ми недостасува да се изнагледам мешиња, некако многу ми е запоставена
Girl-miri, фала на одговорот, и јас се надевам дека е од тоа, па и плус дека две па повеќе притискаат...освен тоа некој ден ги има, друг ден ги нема...не се континуирани и јаки па затоа и не паничам одма. Ама како и да е наредната недела сум на контрола па ќе видиме што ќе каже докторката
Еве денеска испитав крвна слика и мокрача крвната слика супер и кај мо к рачата се е добро ама леукоцитите се покачени и ми дадоаа брусница д апијам и да направам уринокултура дали некој има вакво искуство,инаце кај леукоцитите ми писува 3+>=Ca leu/ul онака се си е во ред ваљда некоја мала настинка.ќе видеме ќе видеме..........
И јас го имав истиот проблем со леукоцитите во урина, а не бев ниту настината ниту пак на уринокултурата покажа нешто (се беше во ред). Потоа ми кажаа дека леукоцитите може да се покачат доколку во претходните денови пред испитувањето имаш јадено зачинета или лута храна. Кај мене се испостави дека е точна констатацијата, во петокот направив крвнаслика и проверка на урина и се е во ред со леукоцитите. Поздрав
Исто и јас имав крв и леукоцити во урината а уринокилтурата излезе негативна.Мене ми рекоа дека ако имаш бело прање може да даде ваков резултат значи немора одма да станува збор за инфекција или бактерија
Ајде да ве упдејтирам со моиве патешествија. Лошењето и гаденјето уште го имам ама не повраќам еве неколку дена, фала богу. Пред некој ден ми се случи нешто многу чудно начисто измрзнав, значи од раце, стапала, нос камен неможев да се стоплам а инаку сум тип што и сред зима оди по маица со кратки ракави Мислам обично знам жештини фаќаат ама ова...незнам. Вчера вечерта имав силни болки на левата страна, искрено се исплашив, до некое време сабајле ги имав па се смирија. И сега во моментов нозете ми се целосно одсечени , здрвени и трпки ми ода како некој со иглички да ме боцка...ептен е непријатно. Се надевам дека се е во ред и покрај сите овие чудесии ако му се случило на некој истото нека кажува да не се чувствувам ко луда
Мамички како ми сте како се снаоѓате со жештиниве?јас сум добра отоци немам само на прстите на раце машала да не се урочам може допрва ќе почнат,на работа си одам во ред сум планирам до кај август да одам,само што од време на време може од жешкото ми се врти по малку,правев крвна слика и урина денес се е во ред мислев дека е до хемоглобинот ама супер си е 11 во нормала е скоро сум 29 недела,се јавив денес закажав за вежбите предавањата во државна да одам од наредна недела па ќе видиме како ќе биде вака ми звучеше фино како што ми објасни жената на телефон имајте убава вечер ве гушкам поздравче
здраво мамички и јас да ви се пофалам дека влегов во 21та недела,се чуствувам прекрасно,сабајле се израдував оти го осетив син ми како се превртува и ме клоца прекрасно чуство...позз и имајте пријатен ден.
Маркиза30, и јас на почетокот на бременоста често имав некое чудно чувство, не беа болки...туку онака непријатно...слично како пред да добијам...не ме болеше константно туку повремено ќе осетев нешто да ме жегне...Исто така нормално е и да немаш осет за температурата Не се секирај, се си е во ред...Чувај си се и со лесно да си ја износиш бременоста