Здраво девојки. Бремена сум 8ма недела, втора бременост ми е ова. Имам и папочна кила. Дали има некој вакво искуство? Доктор ми кажа дека може на самиот пораѓај да ми ги извадат килата, со царски рез секако. Дали некоја поминала низ слично ? Ме интересира дали и на клиника е ова возможно или само по приватните клиники.
Сори што се убацувам. Ја имам упат за авицена- редовна КС и скриен шеќер. Ако ме откачат ради вирусов, можам без упат да одам на друго место?
Да ве прашам нешто мамички? Кога почнавте со купување на работи за вашето бебче, мислам местење на собата алишта ова она, јас сум 17 недела и сакам да почнам да наместам се дури немам голем стомак, ама пак мислам да не е рано??
Zdravo Denes ginikolot mi kaza deka imam problem so teroidnata zlezda, deka nivoti e pokaceni ,a sum bremena vo 24 nedela i otidov kaj maticniot lekar i toj me preplasi zosto ginikologot porano ne reagilar na toa i mi kaza deka moZe da mu napravi ova problem na bebeto i taa mi prepisa lekarstva, ke moze nekoj da mi kaze dali situacijata e seriozna
Јас не направив ни за првото ниту сега затоа што ми рекоа дека нема потреба Мешиња јас сум 37+2 вчера бев на болница докторката ми рече дека сум отворена 2 прсти и скратено ми е грлото и да одам во Сабота ако биде исто ќе си почекаме ако сум уште отворена ќе ме задржи ама не мислам дека бебуш ќе издржи до Сабота На цтг покажаа контракции како за пред раѓање а јас болки никакви немам го осеќам бебуш нормално да си мрда
Јас првото боди му го земав во 21 недела од кога помина вториот скрининг. Цело време одев шетав по продавници ама некако не ми се земаше и плус кога ќе видев за 50цм колку е малечко си викам аууу кај ќе го собере ова многу е малечко ако биде некое буце што ќе правам Твоја одлука си е кога сакаш да му купиш
Тоа е индивидуално кој колку може воздржан да биде .Јас креветче нарачав пред 3 дена и постелина уште не е стигнато ,следната недела алиштенца и други реквизити.36 недела од утре ја почнувам.Не местам ништо нити перам сестра ми ќе чека да се породам па она тоа ќе среди.
Оди на ендокринолог,консултирај се и за терапијата.Веќе скрининг имаш поминато се е во ред со бебето и не е грешката кај тебе туку матичните гинеколози кога не ги препраќаат пациентите за потребни анализи уште пред или рана бременост,а да направат паника се експерти.
Авицена не испитуваат поради ситуацијава,оди си синлаб 400 денари,до 12 испитуваат скриен шеќер.Те боцкаат пиеш шербет и за 2 саати се враќаш уште еднаш те боцкаат резултати истиот ден на маил.
Само за инфо. Од матичен гинеколог веќе нема упат за скриен шеќер и да, кошта 400 на приватно. Ама има од матичен општ лекар, можеш да земеш и така плаќаш нешто ситно - 36 денари. Јас правев пред две недели, баш во Синлаб ми кажаа за упатот.
Јас правев некогаш крвна слика во Синлаб и кога видов каква течност им даваат да пијат, со грутки шеќер, па што успеат да испијат, што доле останало залепено, хаотично ми изгледаше. Како би бил веродостоен резултатот кога трудницава пие колку успее.. А во авицена хомогена е течноста, убаво растворена.. Ама штом не прават тестирање, ок е и синлаб, мислам битно е да се напраи тестот.
Папочната кила е нешто многу безопасно во најголем дел од случаите. Ако ти рекол на раѓање ќе ти ја средат, значи безопасна е и кај тебе, инаку ќе ти кажел во тек на бременост да се оперираш. Ќе си ја следиш на редовните прегледи на гинеколог. Немој да креваш тешко, немој да се качуваш по многу скали, немој да правиш ништо што ги оптеретува абдоминалните мускули и немој да носиш облека која го стега стомакот. Ако почне да те боли или да повраќаш (повраќање што не е нормално трудничко повраќање ) да одиш на лекар. Мислам секаде средуваат кила, и на државно и на приватно.
Да, без упат можеш на друго место. Инаку прочитав од друга членка дека може општ матичен лекар да ти даде упат за скриен шеќер за во Синлаб, тогаш се плаќа 36 денари. Инаку во Авицена прават крвна слика и уринокултура, само скриен шеќер не испитуваат.