Здраво мамички, како сте? Јас сум добро. Кај нас сеуште не е многу жешко па немам никакви проблеми. Претходните два три дена синко многу ретко клоцаше. Ќе го погалам мешко, ќе клоцне еднаш и толку. Малку се бев загрижила, но ајде си велам да не паничам веднаш овде на темата ќе почекам, сигурно и бебушот си има денови кога не е расположенко. И така денес уште од сабајле си се врати во нормала, пак си клоцка постално. Јас почнав да ја читам темата Совети за бебиња од 0-6 месеци, да си се спремам полека Поздравче
Ние денес се радувавме со оценките,дипломите и пофалниците од батковците со радос споделуваа со мешко... ...помалиот само прашува дали ќе излезит кога ќе почнит од септември ...многу се слатки
Тигарче мила, баш ми е драго дека се е во ред кај тебе и јас исто сум задоволна со отоците(со тоа што ги нема де ), ми се појавуваат само благи отоци на глуждовите кога долго седам на работа без да се раздвижам, што со оглед на жештиниве мислам дека е супер. Сакав да те прашам нешто во врска со породилното, бидејки сме тука некаде со термини. Како ти е планот со тие минимум 28 дена што теба да се искористат пред термин, дали ке го почитуваш тоа и од кога планираш породилно? Секако дека и мислењето на другите мешиња не е на одмет Поздравче и до сите
Здраво мешиња. Денес сите ме исповадија од памет дека кога ќе ти падне чепот морало одма да добиеш болки што јас не се согласувам. Мене ми падна чепот вчера а немам ни болки ни водењакот ми е пукнат а од терминот за породување се помунати 5 дена, терминот ми беше во неделата на 22 јуни. Искрено ме фаќа малку паника па би сакала да ми кажат поискисните мамички искуство во врска со ситуацијава. Поздрав и имајте си убав ден сите
Руси јас колку што прочитав во законот треба да се земе породилното 28 дена пред термин, но тоа во пракса не се случува. Колешките мои го отварија на денот на породувањето (претходно користеа одмор), но јас ке го искористам одморот и дента кога влегувам во девети месец ке си го отворам и породилното. Така испадна а јас не сакав, но немав алтернатива
^Јас би ти кажала да одиш и денес на преглед, два дена поминале од последниот преглед, а веќе 5 дена ти е надминат терминот. Требало и докторот да ти каже.
А јас би рекла да почекаш уште малце. Ако имаш доволно плодова вода, и штом не те задржале во средата, подобро почекај дома отколку во болница да треба да те прикачуваат на инфузии за да ти индуцираат отварање на матката. Што поприродно тоа подобро. Пред да се породам многу читав за знаците за пораѓање, така што во врска со чепот тој може да падне недела-две пред да почне пораѓајот, но во најчест случај тоа се случува за многу пократко време, кај мене на пример болките почнаа истиот ден после паѓањето на чепот, онака послаби, а после 24 часа веќе беа појаки и на пократок период кога и отидов во болница. А отварањето, не се секирај, се случува многу брзо, во рок од неколку саата можеш од 2см да се отвориш целосно. Ако си прворотка, како што претпоставувам, почекај или да почнат болки или да пукне водењак, или пак ако нема трага ни од ова, оди во болница тој ден кога ти кажале пак да отидеш. Ти посакувам што поприродно да си се породиш, и со лесно!
^ И јас се согласувам со Kitten иако сум прворотка јас сакав да почекам до недела и ако не добијам болки да одам понеделник на доктор ама сите ми вршат притисок да одам денес па попуштив и ќе витам што ќе ми кажат. Фала на мислењата и ќе ве известам што сум направила
Ne mora da znaci deka koga kje ti padne cepot odma kje se porodis. Naprotiv moze da pomine i nedela do dve pa posle da se otvoris. Ima nekoi koi voopsto ne go ni viduvat cepot pa se poroduvat. Jas bev so pominat termin 10 dena. Ne bev vooopsto otvorena tuku, kako svajcuvana odozdola, zalepena nemase znaci za poragjaj. Na klinika mi stavija cep da se otvoram. Go drzevv cepot 24 casa vo mene. Pa ot ko go izvadiv posle nekoe vreme prokrvativ imase nekoja grutka so sigurno bese cepot i koga me proverija bev otvorena 6 prsta. Odma priprema za poragjaj i za okolu 20-30 min se otvoriv skroz. Ako ti rekle deka se e vo red pocekaj. Sekako bebusko treba da si mrde vo stomace. Ako imas jaki bolki ili pukne vodenjak togas vo bolnica, a ako ne, odi togas koga ti rekle. Sovet od mene e da se dvizis sega kolku sto mozes (da se otvoris polesno)i pij mnogu voda. So lesno
Како сте ми мешиња јас немам време за пишување но редовно ве следам и многу се радувам за сите нови бебчиња веќе сум во девети (термин ми е 19 јули) па како поминуваат деновите веќе се повеќе ме фаќа паника но тоа е нема веќе бегање Принцезата е многу активна само мрда,изгледа веќе место не ја фаќа Ајде со лесно на сите да ни биде
Mene mi padna cepot od sabajle popladneto se porodiv, ama odma pocnaa bolkite. Moj sovet, stom si so nadminat termin odi neka te vidat, ke izgubis eden saat ama raat ke bides vikendov so lesno, kaj i da e, ke se pirodis.
devojki gi pustate vasite mazi so vas koga pravite eho? jas ovie meseci pravam vaginalno i mi e neprijatno da e on do mene ama ponataka so obicno eho obavezno doaga so mene.
A зошто да не?? Tоа што вагинално прегледуваат не треба да е пречка за партнерот,кога и онака еден дел(на срамниот дел )те задскривуваат/покриваат со некаква крпа/материјал...а ако сака и има прилика партнерот да присуствува на пораѓај??? Tогаш како Hе треба да постои срам,кога веќе со сите салтани сте поминале и сте направиле дете.
Хахаха како ќе ми биде срам кога тој е најголемиот ,,виновник,, за таа состојба.Тој дел од интимата баш сега, го гледа само сопругот и гинекологот, па зошто да не биде присутен и на преглед. Можеби е смешно, но мојот споруг, во почетокот на бременоста, кога ставав утрогестан, беше учтив и тој ми ставаше, затоа што јас не можев да замислам да ,,чепкам,, таму . И на скоро секое ехо беше со мене, и за него чувството е прекрасно кога ќе види како се превртува бебето. Нејсе, сакав да прашам, бебчо активен, прави реконструкција на сите мои органи, но многу често го сеќавам се на десна страна, повеќе пати тоа, дали има некоја искусено нешто слично, и сакав да прашам која е идеална положба за спиење, зашто се трудам да спијам на лева страна(на грб не било препорачливо) но колков почнува да ми реагира Добредојдени би ми биле искуства. Имајте убав ден!!
И мене ми рекоа дека треба на лева страна да спијам, на грб само по неколку минути да лежам (нешто имало врска со протокот на кислород кај бебето, не разбрав), а инаку не зборувај за колкот лев..... Имам една перница во вид на потовица (перница за трудници) и да не е таа мислам дека нема да можам да спијам. Ја ставам меѓу нозе и едниот крак од порковицата ми е кај кичмата а другиот ми го поткрева мешето и ок ми е. Не е моја, ми ја позајмија,но мислам дека во Стружанка ги има. А исто и принцезава моја повеќе ја осеќам на десната страна, ама мислиш пируети прави внатре Ама ако мама ке издржи, само нејзе да и биде интересно. П.С. вечерва заминуваме на одмор, па малку ке ме нема на темава (искрено многу ке ми фали) Мешиња ве подравуваме јас и мојата разиграна принцеза
Мешиња постои ли уште мајчина книшка? Матичниот ништо не ми кажал, а скоро 5ти месец сум... Не сакам да одам повеќе на прегледи кај него, ќе си одам приватно само ме интересира дали ќе ми треба некој документ од кај него за породилно?
Кај мене се е ок. Симоптомите истите само спијам многу повеќе. Со лесно на сите пред породување, едвај го чекам тој ден. Лори ја нема некако