Нормално е тоа на почетокот од бременоста да мислиш како ке бидд порогајот,и јас така ама потоа во тек на бременоста не мислев на тоа и у/ивав со мешето знаете едно нешто стравот беше поголем и пострашен од порогајот да да токму така,затоа не мислете не тоа бидејки нема за што дс се мисли,се на свое ке си дојде а во тој момемт ништо нема да осетите освен што ке чекате да се видите со малото.
А што тоа си прочитала? Убаво е да се информираш но не и да читаш секакви работи по форуми посебно ако ти делуваат така, зашто секоја бременост и секој пораѓај не е ист. Види, не е едноставно да износиш бебе и да го родиш, но ако беше толку страшно никоја немаше да оди на второ дете па и трето и тн. Факт е дека пораѓајот боли, но не е болка за умирање! Ајде уживај таму, само што си дознала дека си бремена а ти веќе се оптеретуваш со мисли. Имаш време 8 месеци психички да се спремиш
Jas sum eve osma nedela bremena i da vi kazam iskreno nitu ednas do sega ne pomisliv na poradjaj!!! ne sulm ni prva ni posledna, kako pominuva sekoja zena taka i jas, a pa sto velat mnogu i koga ke ti go tresnat vo race angelot ...seta bolka se zaborava toa e sladka bolka)totalno sum opustena, doma uzivam, na nisto ne mislam, samo gledam da bide se vo red vo prvoto tromesecie, posle ke setam i najnormalno se ke pravam, ne sakam da zalegnuvam vo krevet, ako sum trudna ne sum bolna, pa taka e! samo napred mesinja nema prostor za panika i strav, stom gospod ne blagoslovil se ke bide vo red, raduvajte se i uzivajte vo bremenosta, cuvstvoto e prekrasno navistina
Еве јас сум 7ма недела, значи тука некаде Уште е далеку да се мисли на пороѓај, има многу работи до тогаш да се поминат! Морам да кажам дека после толку чекање, инвитро и надевање, сеуште се плашам од секое одење на контрола... Некако се плашам да размислувам повеќе од еден чекор напред - еве сега чекам да дојде понеделник, мислам тогаш ќе треба да се чуе срцевата активност? Браво за позитивноста, Лори Всушност, освен оптимизам ништо друго и не ни преостанува!
Eve me i mene ,deneska bev pak na pregled koj morav da ga napravam da videme dali raste bebusot bideki nesto ne mi bese sigurna doktorkata pred edna nedela i eve konecno da si uzivam i jas malku i ako me prasa nekoj da si kazam ,,,,,,, i od pusta rados ne ja prasav sto da stavam na mal otok na zlebinata od zab.............tuuuuuuuuuuuuuuuu
Darcy konecno se javi i ti tuka, dobredojde vo temava, se nadevam nabrgu ke se pridruzat uste novi trudnici ти ке го слуснес срценцето пред мене) јас сум дури другата недела, кога ке бидамдеветта недела) ти посакувам лесна бременост за Јасмина мило ми е сто се е во ред, узивај
Самошто се вратив од кај др.Надица,супер,трудна сум 5-та недела,сеуште е рано за срцева реакција,така што за две недели треба да одам пак. Баш ми се допадна докторката,ми ги посочи најбитните нешта за трудници,ми препиша фолна.. Толку за почеток,задоволна сум
Добредојдовте во темата, нови трудници Ајде вака понеделнички нека тргне, повлечете нога и за други Да се пофалам и јас-го имав првиот преглед овде од кога се преселивме, во новата „дома“ Ме фати малку параноја претходните денови, дали ќе биде се' во ред (стандардно, нели ), па како ќе биде односот затоа што сме странци итн итн.......Искрено, презадоволна сум. Односот им е одличен, штом си покриен од осигурување ич не им е гајле дали си од нивните или не, пациент си е пациент. Дури и ме упати докторката каде треба да се пријавам и кои документи ми требаат за да примам надокнада, бидејќи нема да работам во следната година. И' кажав на докторката детално како ми течела бременоста до сега, отвори досие за мене, ми даде и стручна литература да читам , ми направи испитувања на крв и урина, се' беше во ред......Го слушаше срцето на бебето и ми го мереше стомакот, па ја клоцна додека ме пипкаше по стомакот Ме прати процедурално во лабораторија за додатни испитувања што им се задолжителни за сите трудници-за ХИВ, сифилис, хепатит, крвна група, па сите овие резултати ќе бидат пратени кај матичната. Во меѓувреме ќе испрати барање до локалната болница за да ми закажат ултразвук во следните 2 недели, па од таму треба да ме информираат кој е терминот. И така......ми олесни, искрено Понатаму веќе сами ќе си течат работите и редовно ќе се следи се'. Големо олеснување беше ова денес за мене Поздрав до сите
Мене ми дојде покана за на преглед дури на 30.07. многу време ми се гледа, се мислам дали да одам на приватно
Fala vi dragi moi idni mamicki sto me utesivte mnogu mi znaci iako imam podrska od site pogotovo od idniot taticko veruvam ke Se opustam I Se ke Se potrudam maksimalno I veke ne citam tugi losi iskustva da ne Se plasma.fala vi za ubavite zborovi Se citame naskoro. Ke sakas da mi pises Asja koja e taa Dr.I kAj Se naoga.pozz
Многу е, знам а и приватниот е многу далеку и премногу скап....уф во какво двооумење сум...ужас ММ вика ако е се како што треба и до 30ти ќе биде а ако не е и приватниот нема да можи да направи многу... Ќе се пореметам
Не се сложувам со маж ти некогаш се има потреба од апчинја за подршка на бременоста кои и те како се од корист на почетокот,па пиенје на витамини,можеби некои анализи.ова само како пример ти кажувам да сум јас,би закажала на приватно
Јас скоја вечер се ,,средував,, со бекутан сапун и млака скоро ладна вода ,а потоа ставав посекница ( тоа е масло во кое седела посекнатрева и е со црвена боја и ужасен мирис ) за да не речам 5-6 дена го снема хемороидот
Си одбрала да одиш кај една од најстручните и најпозитивните гинеколози во градов ... да си ја слушаш за секој совет - мене многу ми помогна нејзината поддршка и совети околу забременувањето... сега сум веке во поодмината бременост и морав да се преорентирам кај друга лекарка бидејки Др.Надица не работи со фондот, a тоа ми е битно поради породилното отсуство... но здравје, понатаму ке продолжам повторно кај неа. Честитки за убава вест - за бременоста и со лесно
Е ова веќе е одлична вест Јас последен пат бев кај неа токму почеток на Март но тогаш сеуште немаше информација дека и одобриле од фондот. Фала за инфото
Здраво трудници,бремена сум 27 недели пред два часа почнаа многу да ме болат грбот и половината,нормално ли е тоа