Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. maremaca29

maremaca29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2018
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    1.630
    Ne utre treba da odam.Denes vo Ohrid vo bolnica mi pravea.
    Evo sega zavrsiv so vtoroto CTG da vidime so ke kazi doktorkata.

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Како ви влијае стресот? Вчера ми беше така нервозен ден денес цела сум здрвена цела дури болки почнав да осеќам .

На Малечко Кикенце му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    616
    Devojki vie sto ste so ivf i ste kaj Ivanovski koga vi kaza da napravite mikrobioloskite brisevi.Jas sum 13 g.n.u izvestajot nemam za brisevi samo krvna slika,D-dimeri,hemostaza i urinokultura...mozebi e zaboravil da pise a velam na maticniot da gi pravime ne saka bideki ne mi pisuvalo vo izvestajot.

4. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Нема потреба зашто пред ин витро имаш правено после интервенции сигурно пиеше антибиотик и пробиотик,односи ти рекол да немаш така да таму околу 5 месец или ако ти имаш некој исцедок,чуден мирис или чешање кажи му и порано.Ако има бактерија ќе покаже и на уринокултурата па тогаш ќе ти рече брисеви.

5. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    616
    Pred invitroto mi bea cisti a nemam nisto pienk samo vagisan imam koristeno pred ivf...cesanje i cuden miris nemam a iscedok imam urinokultira ednas pravev mi bea cist sega pak mi pisal a brisevi ne mi pisal mislev da napravam ama maticniot ne saka ne pisuvalo....

6. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Секој месец уринокултура ќе ти бара да правиш,кажи му на ивановски за исцедокот,а и мојот матичен брисеви со страв ми земаше :)

На Juni1985 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.379
    За жал не се сите совесни.
    Денес бев на преглед во Систина, си збореа сестрите дека добиле порака од матичниот доктор на една пациентка позитивна на ковид 19, дека тој сакал да и даде упат за на Гак, да се порагја, а таа му рекла не ми давај упат за таму, јас во Систина ке си се порагјам.
    Добро што матичниот ги известил во Систина, ја знаеа со име и презиме и од каде е, и рекоа ке бидат известени сите, таквата пациентка воопшто да не биде примена во клиниката.
    За жал ги има многу такви.
    Инаку во Систина денес, превземени сите мерки што се вели на најјако, гужва воопшто немаше, прдружба никако.
    Мажот ми, за прв пат не го примија, иако сум со високо ризична бременост, и примив денес инекција за зреење на белите дробови на плодот, па сакав да биде со мене зошто не знаев како ке реагирам на инекцијата.
    Но, ништо, во кола ме чекаше.
    Инаку јас да си се пожалам 30+2 сум, постелката ми е преполна со хематоми, и имам опасност од превремено породување.
    Денес бев, прв пат и на цтг, тоа е одлично, бебето одговара на неделите, стомачето ми рекоа е помало за некој ден, но тоа не било страшно, протокот добар.
    Ми закажаа контрола за една недела, рекоа дека ке се удри уште една доза од инекцијата, и почесто ке ми прават цтг. Докторката ми рече, дека и покрај коронава, побезбедно за мене е да се преселиме во Скопје, па да бидеме близу во случај на "не дај боже".
    Многу ме плаши ова, од чист град каде нема корона да се преселиме во Скопје, каде што е жариштето :sweat:. Но, тоа е. И се уште се мислиме дали да одиме кај свекорот и свекрвата, тие живеат во Скопје, или да си изнајмиме стан. Зошто тие искрено си шетат, а и стално се со гости, како автобуска станица е кај нив.
    Изгледа најсигурно ни е да си изнајмиме стан, па да си бидеме сами со мажот ми, како и досега.
    Ете тоа од мене, си се изнажалив, рано на сабајле, уште не разденето :(.

На Natt *, Monella, Alishan30 и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Само гледајте да не ви се тупнат на гости никој не примај штом си со ризична нека се љутат колку сакаат

На Среќичка и eta им се допаѓа ова.
  9. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.379
    За гости не доагја во предвид, колку сакат нека се лутат. Ние и тука, во град кај што нема заразени не примаме гости, ниту пак одиме на гости, а камоли во Скопје.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.254
    Допаѓања:
    19.040
    Мило ми е штом зајакнале и во систина така треба затоа што очигледно се збудалело. Несовесни а можат на бебето да пренесат и после кај ќе се лекува..
    Инаку еве ние сме од Ск се пазиме од кога почна вирусот со Кина. Не се гледаме ни со свекор свекрва ни со мојте ни со пријатели со никој. Со тоа што ќе живееш во ск нема да го фатиш вирусот ако се заштитите не си прави паника и така си со високо ризична ..со лесно !! :):):inlove:

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Луѓе, мене ме чуди што воопшто доаѓа до вакви муабети за Ремедика и Систина. Нели ти прават тест пред пород?
    Мене ми рекоа ќе ме тестираат.
    Ја не сфаќам дали некаде уопште сме ние заштитени. Дома само, на маса трпезариска. (facepalm) :rofl:

На simonka93, Thallia, ines.h и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    И јас сум со високо ризична бременост од почетокот...прво инвитро а потоа уште 100 проблематки. Пред 5 недели се преселивме кај моите затоа што ми рекоа ако сакам да истуркам колку-толку морам строго да мирувам. На почетоко и јас им забранував да примаат гости... ама како поминува времето веке не знам што да правам и дигнав раце. Со керка ми и мм бевме затворени дома од 11ти март. По два месеци мм мораше да продолжи со работа(мора да е во контакт со луѓе). Носи маска,амаа....и тоа веќе не ми е сигурно. Вирусот е насекаде и мислам дека колку и да внимаваш имаш шанси пак да го фатиш.
    Од пред некој ден на скрининг за воспитувачки открија дека една моја познајничка е позитивна... асимтоматска скрос... жената беше толку внимателна,маски и ракавици постојано.
    Мене повеке ме плаши што ке правиме и како ке продолжиме од кога ке ми се роди бебето...
    Првото ми е поголемко се се разбира,ама детето е без социјален живот 4 месеци...за мене не е проблем ама тоа жално,си има другарчиња со кои зборува само на вибер. Искрено јас психички добро се држам ама и тоа до кога ке е така?! Колку време по пораѓај ке мора да сум изолирана со децата?!
    Не е лесно стварно.
    Плус најавуваат нов бран,не бумбарат со нови недокажани информации секој ден. Несакам и не верувам веќе во ништо ама се затекувам самата себе како по неколку саати истите тие и информации повторно ми поимуваат преку глава и ги анализирам колку би можело да се точни. Малку се заборавив,извинете за долгиот пост.

Последна измена: 12 јуни 2020
    На Среќичка, Natt *, Alishan30 и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Несовесни ќе има,но не паничете.Пијте витамини и овошје и зеленчук повеќе и течности.Знаете јас имам близнаци 19месеци и сега сум 9 месец.Без помош нема шанси сама.Сите искористија одмори стар нов,боледување и пак мораа да тргнат на работа.Се знае нема мешање по групи и нема гости,но без баба и дедо и тета не функционираме .Раце миеме маски носиме и до сега е добро.Децата немаат социјализација ,во двор седиме и почнаа да шлачат и кола ако се паркира до ограда.Цел двор е играчки секој ден се купуба нешто ама пак не е тоа тоа.Лошо е после пораѓај бебе треба да се носи на лекар ортопед а се е пролонгирано.Мислам нема потреба да си ги скратувате средбите со родителите ама сепак секој за себе си одлучува.

На Alishan30, azelea, eta и 3 други им се допаѓа ова.
  14. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.379
    За жал, изгледа никаде не сме заштитени за жал. Мене ме чуди, тие од Гак, како не ги известиле приватните клиники, дека од кај нив буквално избегала пациентка со ковид 19, и има намера да се порагја кај нив. Како што беше случајот вчера што го чув во Систина, дека матичниот ги известува дека таа и таа пациентка со ковид 19 намерава да оди кај нив.
    @Milkiway , @Dana31 , навистина никаде и никој не е сигурен со овој вирус. Што да се каже друго, освен господ да не чува и да биде со нас.
    Жал ми е и за докторите и сестрите, ептен се во близок контакт со пациентите. Ај за порогај се прави тест, ама за прегледи не знаат за каков пациент станува збор.

На Alishan30, azelea, simonka93 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.254
    Допаѓања:
    19.040
    Јас како што ја чув директорката на ГАК таа ја пратиле дома да оди и да се врати ако имала проблем веронатно не очекувале дека ќе оди на приватно да се породи. Ама се е лекција за друг пат сега ќе знаат. И јас не верувам дека само Скопје е толку жариште мислам дека секаде има асимптоматски само не тестираат толку а и во Ск има 4 места кај што сам плаќаш и се тестираш што не верувам да има по другиве градови. Затоа пазете се и чувајте се кај и да сте. Јас кога излегувам за мене е секој "болен" надвор :D:l::l:

На Lisandra, Alishan30 и eta им се допаѓа ова.
  16. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.379
    Исто сум и јас, во лифт копче ми е страв да притиснам, веднаш си правам филмови дека некој болен бил пред мене, до толку сум забегана.
    Моите од 8 март ги немам видено, внука ми со која сум ептен блиска, многу ми недостасува.

На Среќичка, Milkiway и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  17. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
    Мене ми побара во 26та 27 ма недела 4те бриса, а сега ми рече во 35та да направам за стрептокока

18. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2018
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    473
    Скроз сме истата недела и цело време те пратам. И јас сум со високоризична бременост, ама јас уште одамна - лежам веќе 12 недели ради скратен цервикс. До сега држи ко што треба.
    Инекции ќе добијам наредната недела. Имаш ли некој афтер ефект?
    И колку ти тежи цуцката, мојава е многу малечка, со сите проблеми и тоа ме загрижува сега многу, дури и на цервиксот заборавам. Си викам еве туркам со неделиве, ама што кога она е назад. Инаку постелка, вода, протоци, д димери све ми е супер. Викаат генетика. Не ми оди во прилог баш со ризиков за предвремено.

На Maja92@ и eta им се допаѓа ова.
  19. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.379
    Мила ,белки господ ке биде со нас и ке ни помагне, да си поседат бебушките во меше.
    Јас се молам бар 33 недели да наполнам.
    Од инекцијата засега немам никаков афтер ефект, но вчера примив две околу 4 после пладне, денес треба да примам уште две во истото време.
    Ми рече сестрата дека може да се случи пулсот да ми биде забрзан и бебчето да не го чуствувам како до сега, односно движењата да му бидат намалени, ама сепак да го чуствувам одвреме навреме.
    Сношти си беше активно како и обично, утрово го чуствувам одвреме навреме, ке видиме како ке биде после втората доза.
    Мојава цуцка вчера 30+2 беше 1450, докторката рече добро е за девојче, ама и читав дека 31 недела се некаде околу 1500 гр.
    Стомачето и било за неколку дена помалечко, но ми рече да не се грижам за тоа.
    Не знам, и мене ми изгледа дека мојава некако мала е, но докторката рече девојчињата послабо напредуваат.
    Кај мене постелката е многу упропастена, не знам како ке биде.
    Се тешам со народната поговорка "жути жутује" па белки ке не изненади да потраје до 37 недела :)

На Meckicja, simonka93 и Zuza28 им се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Веројатно има испуштено. Пиши му порака.