Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.199
    ^^
    Не се секирај за ништо, како ќе ти каже гинекологот, така. Во странство можеби имаат друг принцип на давање на имуноглобулинот. Значи тука си е 28ма недела и по потреба после пороѓај.
    Мора да е некој од твоите родители Rh негативен, тоа се наследува.

На butterflysk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    не е никој негативен :( два пати проверував крвна група мислев дека е грешка некоја ама не е.за на крај да ми објаснат ми цртаа шема некоја како може од двајца рх+ родители да биде детето рх- . А можноста за тоа е ептен мала ама ете за баксуз ко мене ништо чудно не е :D

3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Јас во 27 недела примив Рогам, а предтоа 2-3 дена правев Кумбусов тест, тогаш бев во Мк. Кога се породив во Германија пак примив Рогам оти ќерчето мое е позитив. Во Мк ја платив 3800 денари, од фондот ми вратија 2000 денари. Во Германија здравството покрива.

4. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Јас тогаш имав крварење и кога отидов во болница ми зедоа крв за да ми ја проверат крвната група (ме прашаа но мојата докторка во Мк не ме прати за да ми ја испитаат и јас незнаев да им кажам). Кога видоа дека сум негатив ми рекоа дека ќе ми ја пуштат таа инекција сега и после околу 27-28 недела. Мислам дека во Мк само во 28 недела се прима оваа инекција, така да не се секирај. ;)

5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.525
    Допаѓања:
    35.503
    Pomina i poslednata kontrola kaj maticnata,upatot za poragaj e spremen,i sega sme vo goooolemo ocekuvanje za golemiot den. Spored nejzinite presmetki,maticnata mi rece deka sum 37-38 g.n. Bebus e super,namesten kako treba,spusten dolu i za nedela-dve bi trebalo da dojde na svet.
    Premnogu sum vozbudena,preovladuva malo cuvstvo na strav,no sega edvaj cekam da go vidam ova malo sustestvo vo mene...
    Izvinete za lat. od mob pisuvame odmarajki :)
    Prekrasen vikend vi posakuvam meskovci,uzivajte...

На Lori-30, Rusi, wtff и 3 други им се допаѓа ова.
  6. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    мешиња може ли на стомак да се спие? Јас освен на стомак поинаку неможам да спијам, пробувам овие денови да сум на грб или на страна ама на крај пак завршувам на стомак :doh:

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.847
    Допаѓања:
    325.716
    Кој месец си? :) на почеток и јас спиев така некаде до кај 8-9 недела после страв имав дека го гмечам бебето.а сега сум 8 месец и да сакам неможам на стомак :D

8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.525
    Допаѓања:
    35.503
    Сигурно си во првите недели од бременоста, затоа можеш да спиеш на стомак :D .Кога стомакот ќе почне да расте и кога бебето ќе почне да мрда( а да не зборувам за последните месеци кога и мешко е голем и бебчо нема место па го сеќаваш секоја минута), тешко дека ќе можеш да спиеш на стомак.
    Пробај на страна со перница меѓу нозе,мене лично ми е многу поудобно така, имаш некоја странично-стомачна позиција. ;)

9. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.339
    Допаѓања:
    28.302
    Здраво мешиња најубави еве сум јас и моите патешествија по болнициве,завчера ни имаа закажано за скринингот што е од 18 до 22 недела ск на ГАК.И покрај закажаниот термин докторката каснеше 1 сат и дојде нервозна и цел свет и беше крив.Гледаше,гледаше и збор не изусти ни што ни како ни дали е во ред ни ништо.И ми вика кој те пратил тебе олку рано ова се прави од 20 недела а јас сум 19+4.Ми се изнаразвика зошто сум немала направено приска,а јас кога требаше да правам ја прашав матичната дали е задолжителна ако не е да на ја правам и таа ми рече ок па не мора да ја правиш.И ми вика одприлика добро е детенцево ама да дојдеш пак за еден месец кога ќе потпорасне да се види убаво.Ме пратија во лабараторија за да ми земат крв за приска 2,и ми рекоа да одам по резултатите во вторник ја молев сестрата да си доплатам некако за да ми ги пратат во градот каде што живеам бидејќи не сум од ск и не можам да одам на секое.НЕМОЖЕЛО.....
    Се извинувам за предолгив пост ама мораше да си ја кажам некаде маката.....единствено добро излезе што разбравме какво е бебенцето,не мора да му се ораќам со бебнце више сега ќе го викаме синкооооо.....

10. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    ептен на почеток сум пред 5 дена дознав дека сум бремена :) во понеделник сум на гинеколог ке видиме која недела сама незнам да израчунам зашто сум со нередовна менструација, пред тоа и операција правев и се ми се збркано :?: дури неможев ни да поверувам дека сум бремена 4 теста направив :lol:
    јас мислев да не е штетно нешто за бебето да спијам на стомак затоа прашав :(

11. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Mamicki vie sto ste pravele GTT kolku kosta toa???

12. Markiza30

Markiza30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    196
    Еве сум и јас...два дена арно, третиот катастрофа.. Денес ми е лош ден. Пробав да спијам на лева страна како што читам било препорачано, пошто јас спијам на десна и на стомак само и неможев :?: Многу ме заболе на левата страна стомакот, огромен притисок осетив, чудно па се преориентирав на грб.

13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    И јас така бев во тек на бременоста,знаев дека на лева е добро да се спие ама јас никако не можев па на почеток од бременоста некогаш на стомак ке се најдев :D додека спиев и наеднаш оооп кога ке видев на стомак бев,најчесто на десна спиев а кога порасти мешето се навикнав на грб да спиам :lol: се случува и денес да спијам на грб се навикнав.
    Колку можеш спиј на лева стана ако не на грб или десна,избегнувај на стомак.

14. newmami

newmami Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    23
    Заборавив да го прашам докторот, до кога се пие магнезиум? Дали до крај или треба да се прекине порано? Порано негде имав прочитано дека не се пијат баш до крај...ако некоја знае, ве молам за одговор

15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Јас знам дека не се пие до крај, демек влијае на процесот на отварање- го забавува ( кога ќе дојде време за тоа). Ако немаш грчеви/тешкотии не ги пиј.

16. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Zdravo mesinja, jas samo da ve pozdravam I da se pofalam vcera vlegov vo osmi mesec I se cuvstvuvam prekrasno osven sto mi dse pojavija hemeroidi. Na morence sme uzivame I jas I princezata :) sorry za lat ama od mob pisuvam

17. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    честитко чупе, усте еден месец те дели до возбудливата средба :rofl: ке се гускате и делите љубов :inlove: и сакам да прасам, дали вие сто одите на море, се бањате и пливате нормално во вода или....?ние се мислиме дали да одиме во спетември, тогас ке бидам некаде 5 месец,а маз ми од вели подобро да не патуваме со авион, па незнам, немам искуство а нормално страв ми е, долго го чекавме бебево да дојде:))ај писете васи искуства...поздрав и узивајте во бременоста :inlove:

18. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    пливањето во бременост е многу препорачливо,нема поубаво чуство кога си со мешето во вода :D :D .. јас од кога бев 4 месеци и една недела па се до сега,скоро шести сум,си бев на море и е прекрасно,така да уживај,и за патување нема никакви проблеми,ама нормално мораш прво да се консултираш со твојот гинеколог,јас во 4ти патував со брод а еве здравје утре со авион,па мојот гинеколог ми рече нема никакви проблеми.. поздравче

На Lori-30 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Благодарам Кети, убаво да си поминес кај и да одис, и узивај во бременоста:)) :*

20. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Јас сега кога бев на одмор од 12 дена што бев таму, два пати влегов да се бањам :) незнам зошто ич не ми беше пријатно и убаво пливањето, еднаш се пуштив да пливам и имав чувство дека стомакот ќе ми расцвета ахаха почувствував некое истегнување кај ребрата и прекинав си викам седи си мирна :)
    Иначе да, препорачуваат пливање, само во море (базен никако ради инфекции) и после бањање одма пресоблекување на купачите да не седиш со мокри и нормално што помалку на сонце.