Јас многу често се будам, заспана на грб. Колку и да се трудам, не бива. Е сега верувам дека не е долго, бидејќи бебе почнува да клоца и ме потсетува да се свртам. нели и цтг кога ни прават лежиме на грб? Како да престанам да спијам и на грб баш ме интересира
Во втор и трет триместар, колку што читам е втор членката, не се препорачува лежење/спиење на грб, затоа што плодот притиска на вената кава што е главен преносител на крв од долниот дел до срцето. Ова е мое познавање од 2 бремености, но доколку изгуглате, истиот одговор ќе го пронајдете. Секој за себе си одговара, кој како сака
И јас избегавам, ама пак се будам на грб. Некако најзгодно ми е изгледа. Или и кога лежам на грб, читам, гледам да ми е тежината на едниот колк. Џабе. Заспијам ли, често се будам на грб. Според мене треба да се избегнува, ама до толку да се опседнуваме, не. Порано жените многу знаеле дали треба на грб или не, па колку милениума сме се изродиле здрави и прави.
Сите во спиење се вртиме и се местиме како што ни е згодно. Јас еве 22 недела уште на стомак знам да се разбудам и на грб. А па кај што спомна цтг,јас едвај дишев легната на грб ич неможев да лежам додека траеше. Ги молев да се свртам на страна
Мене перничиња ми помагаат..На лева страна ми беше препорачано да спијам , ставам една перница пред мене во делот кај стомакот и една одназад кај половината.Ми помага да не се заборавам и да се најдам утрото на грб свртена. Oдамна знам за вена кава инфериор само што членката не кажа дека спиела на грб(за тоа сум и јас против) туку само лежела. Еве јас повремено легнувам на грб бидејќи во овој стадиум од бременоста ми е единствен начин да го осетам бебево.Штом го осетам веднаш менувам позиција.
И јас заспивам на лева страна се будам некогаш на грб 23та сум. Искрено од старт спијам на лева страна дека подобро било ама сега осеќам веќе цела нога ми се кочи ми трне.. и може затоа во спиење се вртам. Јас кога и кажав на мајками за ова спиење на лева страна ми се чудеше ми вика прв пат слушала такво нешто. Верувам дека е подобро ама па сега со сила убавина не бива мора некогаш да легнеш да оптегнеш грб
И јас ставам перничиња ама некогаш се наоѓам и врз нив смачкани палачинка направени а што убаво ќе си се стокмам кога ќе легнам после тоа пеничињата или се под мене или некаде низ кревет
Мислам дека од што сме научени на страна да спиеме кога ќе легнам на грб дека цревата ми се залепени за него и губам воздух, а што убаво така да се оптегнеш мераклиски
Да и ја кога ќе се пробудам у 4-5 на грб легната ептен убаво се осеќам а пред тоа никогаш не сум спиела на грб туку на страна или на стомак сега прв пат се будам така телото си бара валда позиции
Мислам дека од што сме научени на страна да спиеме кога ќе легнам на грб дека цревата ми се залепени за него и губам воздух, а што убаво така да се оптегнеш мераклиски Епа колковиве сол ги направивме од што лежиме на страна добро и што не сме укочени скроз барем додека можеме ќе си прилегнуваме на грб
5 перници користам од кои една е трудничка и пак се будам или на грб или на десна страна. Перниците на страна, прочитав дека со тоа што се будиме сред ноќ на грб, самото тело ни вика ај сврти се на страна малце. Проблем е кај мене што се будам кај 2/4 и после оди боксирај се цела ноќ со перниците. На 9ти ќе се залепам со супер лепак и нема мрдање.
Јас се плашев премногу иако не признав на никој Изгледав и секакви клипчиња природно, царски, анестезии... Таква сум, мора да знам што ме чека. Секоја вечер филмови како ќе раѓам и пораѓајот ми беше скроз различен, болките различни... Така да, не се преоптоварувај само позитивна мисла и правилно дишење. Не знам каков ќе ти биде пораѓајот ама знам дека полошо ќе поминеш ако испаничиш верувај. Ако нешто ми помогна тоа е дека цело време ги чекав 'страшните' болки. Колку и да ми беа јаки си велев сега ќе дојдат уште појаки и така некако ги издржував.
Zdravo devojki ...imam edno prasanje bremena sum 24 nedela..proslata nedela bebeto mnogu mrdase sekoj den i toa jako mavase ...eve vekje 4 dena ne osekjam da mrdne dali e normalno? Ve molam kazete mi nekoj koj znae koj go imal istoto kako mene,dali ima potreba od zagrizuvanje ili pak e normalno? Fala pozz
Vo ponedelnik imam zakazano ...daj boze da e se ok ..neznam zasto ali sekogas mi pominuvaat losi misli niz glava pred da odam na kontrola
А проба да се напиеш кока кола/кафе и благо да јадеш нешто легни на грб на страна почекај и види мора да ја осетиш да мрдне
Легни на лева страна и стави перница под стомак. И кај мене така прави беблаков, мрзле е и често пати ме плаши го нема со денови.