Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Јас ги земав одма кога го добив резултатот во 35 нед.

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Бактеријата е опасна само при спонтано породување.Ако имате закажан царски не мора ниту да се лечи.Ако на пример пукне водењак порано од царскиот и тогаш има ризик ако детето остане без вода 8ч да дојде до инфекција.Ама не се плашите , ако се знае дека мајката имала бактерија детето при пораѓајот одма може да го третираат со антибиотик и со тоа нема да настанат компликации:)

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.554
    Ти благодарам мила. Со лесно да ти е бременоста. ❤️

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Јас сум царски со првото. Еве сега во оваа бременост цело време ја имам. Се утепав од антибиотик пиење и вагиналети и пак си ја имам|( многу досадна ептен.
    Но дали има врска што пишува вака streptococus agalactiac причинител enterococus species. Незнам ваљда точно препишав:rofl:. Истата стрептокока е или оваа е друга што е неискоренлива....:drunk:

5. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Поима немам не сум доктор:bandit: Само кажав што не учеа пред 4 години на породилните часови.За упорна не знам дали е:?:Јас ја имав пред да останам трудна првиот пат и ми правеше проблеми.Имав слични симтоми како кандида ама не се лечеше. Случајно тест ми направи др и испадна стрептокока Б.Пиев антибиотик , ама само јас мм не.Кога одтанав трудна за брзо после ова ми правеа во 35 недела пак тест бев негативна:)

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mia27@

Mia27@ Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    3
    Здраво девојки... 21 недела сум и вчера имав ужасни болки во долниот дел на стомакот и повраќање.. Во хитна се испостави дека е стомачен вирус цепчиња парацетамол и вомекс ме смирија али сеа еве пак се јавуваат тие ужасни колики... Особено левата страна.... Среќа со бебето е се во ред но да прашам имал ли некој ваков проблем треба ли нешто дополнително да се земе??? Мислам ќе раѓам 10 пати ако треба само овакви болки да немам ужас

7. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Не те виде интернист на ехо? Чим се прејаки болки мислам не би смеела така да ги трпиш пробај да најдеш ако имаш можност и по приватнове денес сигурно имаат интернист дежурен

8. Mia27@

Mia27@ Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    3

Да да јас сум во странство одма бев во хитна направено ми е секакво ехо и на бубрези и испитано е крв урина се е во ред бебушот напредува само не поминува баш одма... Смирува парацетамолот али пак се јавува болката... Веќе 2 ден вака тука и баш не даваат ништо повеќе од парацетамол... Си барам чаре и по форуми некогаш тоа помага повеќе...

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Jas sirok povoj ne staviv nikogas iako ortoped mi preporaca I ni svedski peleni ni tetra kupiv za mene toa se samo dzabe frleni pari

Samo kaj nas uste preporacuvaat sirok povoj

Trigliceridi I holesterol vo bremenost ne se merat

Последна измена од модератор: 28 јуни 2020
    На mother_nature и Mantub им се допаѓа ова.
  10. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.426
    Ај добро утро.
    Не сум пишала одамна, конечно се средив па ќе имам време.
    Ќе се дружиме уште малце. 34+ сум, примив инекции за зреење на бебето. Сама си се зае*нав со селењето крени спушти, па и стомак ми е предвреме спуштен доле, прсти добив за проверка на грло што не осетив во прва бременост, непријатно, ама не е болно. Бебе големо, главче големо, ме чекаат 36та , макс 37ма за пород. За две недели на контрола сум па ќе ве шитнам сите тука пред вас ќе се породам. :D
    Страв имам мн у коски. Ептен . Сега ми рекоа да мирувам да не си направам пред време контракции и да пукнам воденик.
    Ќе се трудам повеќе сега. И ќе читам пак книги.

Кукло пиши како сте? Сум те пропуштила, отпосле се прерадував. Како е малата цуцка? Ај леле се изнарадував ептен ! :l: :hug: :*

Се има ли некоја породено у меѓувреме кажувајте да мењам список?

Последна измена: 28 јуни 2020
    На Broki5, Thallia, kukla21 и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.247
    Да прашам дали кога има разлика во недели се следат недели од др што ви кажува или според менструација ? Сега ми кажа дека сум 33та а јас сум 31 требали да очекувам порано термин или нема врска ?

12. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    Мислам нема. Тоа значи дека бебето одговара за недела, две понапред. И моите се така спомна еднаш др као за поместување термин, но рече до крај може уште 5 пати да се смени, така да ме водат сеуште по последна менструација.
    Хаха важно се среди, издржа и сега мирување, па јако :D Јас уште не сум средена ама не планирам да кревам ќе се штедам.
    Сега прими зреење во 34+?
    Драга јас мислам јас ќе те зезнам пред 37ма :P:P
    Оффф и мене ми е страв, имам некоја визбуда, страв од непознато и сл... значи си попи преглед со рака, јас сеуште не:^)

На Chikitaa, Broki5, Thallia и 5 други им се допаѓа ова.
  13. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    383
    Девојки, дали ви се случува од нигде никаде да ви потече некоја течност прозирна. Чувството е како кога ке ти протече добиено....
    Не знам што е ова... дали секрет некој или недај боже да не е плодова вода??? Бар еднаш во денот ми се случува, ко помочана сум. Иначе 35+2

14. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    Јас сум нон стоп таква. По 4-5 пати на ден се пресоблекувам. Доктор ми кажа нормално од хормоните било...

На monka_bonbonka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.585
    Допаѓања:
    52.693
    И мене ми се случува. Особено насабајле штом станам.
    Најверојатно не е ништо страшно. Дека кога и да ме прегледал докторот велел дека има доволно плодова вода.
    Еве веќе еден месец така ми е.
    40та недела сум инаку.

На BabyD0ll, LadyC, Broki5 и 5 други им се допаѓа ова.
  16. monalizicka

monalizicka Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    90
    Некој искуство со скратено грло на матка :/ ? 25 + 5г.н

17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Колку ти е?

Неделите се мерат спрема последна менструација. Е сега, за бебето да е поназад две недели треба на два последователни прегледи да не кренало килажа колку што треба и се бара причина за тоа. Ако бебето е понапред две недели, ама си напредува нормално, едноставно можно е да имаш поголемо бебе, пошо нормална килажа за новороденче не е фиксна, туку варира од 2000 гр до 4500 така што нормално е и во иста недела кај две трудници различна килажа на бебе. Може да си имала рана овулација па скрос си одговара бебето на неделите. Мерките што ги мери компјутерот не се секогаш 100% точни, имаше тема за мерки побарај ја, трудници исплашени од мерките, па бебето се раѓа скрос таман. Шеќерот ако ти е добар (една од најчести причини за големи бебиња) тогаш не се загрижувај. Јас не би очекувала поран пораѓај освен ако доктор не ти каже, ама за да ти каже (не сум сигурна) мислам дека треба доста поголемо да е, не само две недели. Не е голема разлика и ништо за нервирање.

Последна измена од модератор: 28 јуни 2020
  18. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Цела бременост бев со затнат нос...ајде зимата препишував на ладно . Дојде април мај јуни се породив , до крај со затнат нос. Читав на Нет се спомнуваше затнат нос као синдром на бременост .Мм се нервираше , постојано шмркав , ме молеше породи се и испитај си со носот што ти е...
    Еве сум ок ...без никаков проблем со носот.

На eta и elcezelce им се допаѓа ова.
  19. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2017
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    1.499
    Мене во систина ме советуваа , широк повој да правам со 2 пелени. Една нормално ја ставаш а другата наопаку, задниот дел напред да дојде...
    Секој си има свој став. Јас од 2та недела почнав со широк повој 1тетра и 1 шведска пелена.
    И мене така ми правеле па фала Богу здрава права без никакви искривувања сум.
    Сега има многу нови "школи и знаења" јас ги почитувам старите пошто се докажани .
    Но сепак кој како си сака

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.204
    Допаѓања:
    148.426
    @monka_bonbonka ќути го примив. (facepalm)
    :rofl:
    Ама можеше да биде и полошо. Ја сакам да го носам бар до 38ма...:(

На simonka93 и monka_bonbonka им се допаѓа ова.