Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Masnickaaa

Masnickaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    933
    Јас пиев Премама и во првата бременост, се здебелив вкупно 6кг. Така да не се согласувам, индивидуално е качувањето кг во бременоста.
    Не се нервирај, најважно е да сте здрави и ти и бебето ;):hug:

На Bella*, eta и Vojdana им се допаѓа ова.
  2. Dua!

Dua! Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    470
    Еве јас мислам дека покрај таблетите за железо што ги пиев ми помогна и тоа што наутро си правев смути со аронија,малина,банана,млеко и една лажица какао.Ептен вкусно и освежително.

На BeloMache, Milkiway и Alishan30 им се допаѓа ова.
  3. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Земи зрна какао од здрава храна и грицкај по 2-3на ден полни се со железо ќе помогнат колку толку .

На Thallia, BeloMache, eta и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Дали се излечи до пораѓај. Кој антибиотици ти ги даде докторот?

5. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Фала ти ќе побарам и тоа

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Ќе пробам и тоа да видам бидејќи веќе 3 мес ми е низок фала

7. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Фала ти

8. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Да...Кај неа правам скрининзи...

9. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Пиев 10 дена панцеф и ставав вагиналети мелиоара ,не го повторив брисот ми рекоа нема потреба ,иначе сеуште не сум породена .

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  10. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    6.730
    Бев денеска на контрола и супер поминав.
    21+2 сум, бебе е 420 грама и си напредува. Одговара на гестациската недела и спрема ехо.
    Плодова вода во ред, постелка во ред, упат за скриен шеќер да испитам ми даде и ме упати каде и што треба да се направи. За намаленото железо ме потсети обавезно да ги пијам Хемовит плус за да го средам, ако не ми вели тотхеми ќе ти дадам,а тие нема да ти се допаднат:D
    Бебка некако заспан беше, што му стори за да се размрда и ништо. Ми рече пред да одам да изедам едно чоколатце и една кока кола или пепси малце да се размрда да може да следи движења поубаво. Лицето не ми го покажа го криеше со рачињата цело време, ама затоа курето го покажа. На ехо прво тоа ми излезе.:rofl:
    И така, во главно тоа е... За стриите рече да се мачкам редовно да не ми испукаат засега немам ниедна.
    Да се внесуваат повеќе течности посебно сега летово.Да си ги продолжам Премама дуо што ги пијам, Магнетранс 375 мг и Хемовит плус и да внимавам на килажата бидејќи мојата крвна група А+ е многу склона на дебелеење и треба многу пазење.Добро сега, ако ти се јади нешто ќе си касниш ама да биди сето во нормала со количина.

На Broki5, LivingGlam, Izzy_0504 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.878
    Значи скрос исто сме. Јас денес правев втор скрининг, 21+2 сум. Бебчето е 360 грама, доста помалечко од твоето. Се надевам овие разлики во тежина се во рамки на нормала...

12. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    6.730
    За оваа наша гестациска недела пишува дека треба да е над 300 грама. Значи нормална е килажата.
    Јас дечко носам, машките знаат и потешки да се..
    И плус тоа, рече 60тина грама додавам и одземам во килажата бидејќи не може точно до грам да се одреди.
    Ич без грижи нормално си е се :)

На Broki5, Mantub и Vojdana им се допаѓа ова.
  13. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Мене ми се покачи од цвекло,морков и лимон секое сабајле блендирано, не цедено.

На LadyC, Alishan30, Brpbrp и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    252
    Дали го имала некоја прирачников и дали е корисен? :)
    Screenshot_20200629-210210.jpg

15. Dua!

Dua! Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    470
    Ние денес бевме на контрола,си се видовме со принцезата моја:inlove:Бебе супер напредува 30+4 сме,тежиме 1.600гр.д-рката рече дека одговараме за неделите таман сме си.Протоци,постелка и плодова вода се е во ред.Инаку прчлата денеска имаше заземено позиција баш како за на плажа,со вкрстени нозе ,напрчено газе и раче на главчето баш како да ми позираше:rofl:Инаку поставено е со главчето горе испод желудникот,некако испружена низ цел абдомен.Докторката не искоментира ништо во врска со тоа а и јас не се сетив да ја прашам ,но ете сега нешто тоа ми се заврте во главата,дали има време да си се намести со главчето надолу до крај?

На Broki5, Masnickaaa, LivingGlam и 4 други им се допаѓа ова.
  16. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    8.780
    Јас го нарачав минатата недела, само го разгледав, рано ми е за употреба. Вака изгледа ок, можеби замерка би нашла за преводот.
    Инаку го земав преку киви, ептен задоволна, испорака нареден ден.

На zemzela91 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    138353"]Никако хемоглобин да ми се качи. Пијам хеферол сега ми појачаа на 2 таблети дневно... Има ли нешто друго за појачување на хемоглобин мислам на храна нешто чај некој ?
    :x[/QUOTE]
    @Milkiway
    И јас пијам Хеферол скоро еден месец , треба контрола да правам. Инаку тераписки треба да се пијат по 2 пати на ден обавезно заедно со вит.Ц и треба да внимаваш да не внесуваш млеко и млечни производи или суплементи кои содржат магнезиум и калциум барем 2 часа пред и 2 часа после хефрол. Мене ова ми е ептен проблем бидејќи обожавам јогурт и сиренце, башка имам тврда столица од Хеферолот |( Ако немаш подобрување земи друг препарат на пр.Sideral forte имаат липозимално железо кое подобро се ресорбира (секако во консултација со гинеколог). Проблемот е што суплементите содржат помалку железо, па затоа обично го препорачуваат Хеферолот

Последна измена: 29 јуни 2020
    На Milkiway и eta им се допаѓа ова.
  18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.823
    Допаѓања:
    2.856
    Јас се думам дали да го нарачам , дали има практични совети за бебе, пр држење, капење, доење , температура препорачана , напредок , дохрана?

Јас ќе правам пак брис да видам дали ќе се исчисти, зедов антибиотици

Последна измена од модератор: 30 јуни 2020
  19. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    8.780

Прикачени фајлови:

На Lisandra и Ava.84 им се допаѓа ова.
  20. Keri

Keri Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    1.398
    Мене матичната за намалениот хемоглобин ми рече да пијам ампули tot'hema. Пиев една недела, ама зашто веќе сум влезена во 9, ми рече нема потреба да продолжам, па сама решив на свој начин некако да делувам. 100 г. мелено семе од коприва се меша 500 г. квалитетен мед и секој ден по една лажичка се конзумира. Може и мелени ореви да се додаде за поубав вкус.
    Кога бев во продавница за здрава храна како нешто што брзо делување за покачување на железото ми препорачаа Феромакс тоник, како сируп е, 15 мл дневно пред јадење се пие и вкусен е. 550 ден. чини. 20200630_084752.jpg

На Broki5 и Alishan30 им се допаѓа ова.