Јас не би на твое место замивање само со вода и чај од камилица евентуално ако се сомневаш дека имаш нешто. Додуша не сум репер никогаш не сум користела такви работи се ми било страв
есинствено решение е тоа , дента кога ќе ја одјават од старата работа да биде пријавена на ново работно место ( без прекин во работен стаж ) што новото работно место немора да бидат 6 месеци доколку е непрекинат стажот .... на пример 6 месец е и и завршува договорот и ја одјавуваат , истиот ден се пријавува на друго работно место се коректно до термин тече стаж и порагај или труничко месец дена пред термин се отвара и потоа си зима породилно на терет на државата ...
Ако ја одјават и пријават истиот ден на друго место со тоа што да има минимум 6 месеци стаж пред пораѓај и следува породилно отсуство. Има во темата породилно отсуство повеќе пишувано за ова.
Не може истиот ден системски не дава да не му напрајте збунка. Значи ако на 01.07 ја одјават од старата работа до тој ден таму и се платени придонеси а од 02.07 се пријавува на ново раб место. Истиот ден е невозможно да си на 2 места пријавен. Јас сега тоа го правев и јас не бев сигурна на почеток. На тој начин со тече стажот нема дупка еден ден да е непријавена
Може е и така, знам многу често го поставуваат прашањево на форумов и еднаш така еднаш вака е одговорот... Тоа со сметководството од новата фирма најубаво да се консултира.
Да да јас дека сама ја правев пријавата на новото место и затоа знам ми даваше дека не може а пробав чисто викам да не утнам нешто. Секако тоа фирмата си го знае.
Јас нон стоп користам. Алкагин ми е од доктор препорачано, ама последно не најдов и еуцерин користам.
@Alishan30 другарка исто со девојче беше бремена, абе од почеток до крај повраќаше. Еве, јас се оттурив од повраќање до 4ти месец, сега па од 7ми навака умрев од киселини. Једино што ме спасува е јаболка. Да не е тоа ќе умрам 24/7 имам.
@Alishan30 Јас со син ми се исповратив клизмата кога ми ја ставија. Манџи со запршки, чорби, тестенини, лебови, тоа здравје ќе си кркаш после пораѓај. Со гастрогард до мене спиев и полуседната потпрена на перница. Сега имам ама чат пат, уште не зеле замав...
Јас со син ми кога бев трудна до крај на 5 месец повраќав леле коа ќе ми текне колку убави јадења ќе си лапнев и после се ќе исповратев маж ми се зафркаваше стално не прави трошок не јади и онака после повраќаш .И во 9 месец со него киселини ме утепаа грлото ме жежеше печеше мене со негп рупурутот ми беше спас многу ми помагаше .Во оваа бременост до 15 недела секое сабајле повраќав само жолтила киселини и ништо живо не ми помогна и јадев многу помалце и поретко ,киселини на крај само 3-4пати имав и тоа дента пред да се породам ме уби киселина од диња што јадев пред да дојдам во болница и така и се породив сабајлето со киселини .Женско да не е човек ама ќе издржиме јаки сме ние
И мене ми помагаше рупурут со Константин, сега ништо, се пробав, само јаболче и се чудев. Ајде вие се олеснивте, уште ние големите да се олесниме оти не се трпи ова на топлово.
Jas piev mioinotizol, ama pred da ostanam bremena, toa e vitamin b8(koj inace go ima vo gravceto, jatkastite plodovi...ama vo mnogu pomali kolicini) , go koristiv za normaliziranje na insulinot (zaedno so zdrava ishrana),( a inaku mioinozitolot zaedno obicno e so kombinacija so folna kiselina) Zosto ti go dadoa tebe ?
Најверојатно поради гестацискиот дијабет. На ГАК бев на ехо за клексани и ме прашаа дали примам некаква терапија, не, само мерам. Надвор го чекав извештајот, а ништо не ми спомнаа и сега дека прв пат слушам се распрашувам дали во бременост некоја го пиела...
Som ti go pisale da go pies, sekako toj ne steti, toa e vitamin( kako so kazav za normaliziranje na insulinot, a insulinot e odgovoren za sekerot....)
Јас користам еден Maternea се вика, безбеден за бремени. Иако кога ја прашав докторката ми рече не е битно каков, и со обичен сапун смее.
@Alishan30 јас сум 13 недела до сега нити еднаш немам повратено, не си свесна јас коолку јадам и пак сум слаба прва седнувам на маса а последна станувам, тоа е така бидејќи ја џвакам храната по 10000 пати што се вика затоа гледај што повеќе да ја џвакаш храната бидејќи полесно ќе може да се свари и ќе немаш проблем со повраќање а богами си претерала и со тестенините @Cholipam јас користам Фитосептик гел за интимна нега одобрен од докторката и во тек на бременоста и после породувањето бил..
Јас од зачнување имам киселини..уште од тогаш)) Сега веќе 10н, речиси 11. не толку. Јас одма греам млеко и лажичка шеќер и ми се смирува. Сто пати јадам оти ми се лоши до умирачка ако не џвакнам нешто, па помалку јадам али од јутра до сутра. И јас треба да видам за гелот за интима. Добро што ме потсетивте. Да почнам да ја следам темава веќе, да не сум ко падната од марс.
Блазе си ти,јас оваа недела така почнав да јадам малку повеќе од денес сум 12-та недела инаку од самата помисла на храна ми се гади,од миризби и црева истурив и јадена и нејадена,ослабена сум 49 кг кога се мерев пред некој ден. Не знам дали вие се заморувате,ама јас многу губам сила ако малку поодам или постојам на нозе, почнува да ми станува тешко и ме боли грб и половина,лелеле уште сега а кај ми е крајот
Zdravo. Ova mi e vtora bremenost, ni prviot pat ni sega na nieden pregled rutinski ne mi e izmeren pritisok. Sakav da prasam sto e so toj del sto e dosta vazen i nadvor od mk obavezno im merat, dali jas sum utnala doktori ili cesto e kaj nas. Sama doma ako ne si merev nisto.