@Anetaoh јас син ми го родив 1700кг. на 35+0 За среќа сѐ си беше ок. Ако другото е во ред, тежината не треба воопшто да ја сметаш за проблем. Немој безпотребно да си ствараш стрес. @Evy81 мене цервиксот уште на првиот скрининг (12г.н) ми беше 25мм. Со прогестерон и мирување на последната контрола (26 г.н) ми измерија 30мм. По препорака од доктор ми беше прекината терапијата со прогестерон, се надевам нема да се покајам што послушав. Уште 2 дена влегувам во 30-та недела, можам да кажам дека почнав поопуштено да се однесувам, барем излегувам еднаш неделно на пола саат од дома.
Ако сте слушнале срце, контрола за 3,4 недели. Побарај си упат за крвна слика,бесплатно е за трудници. После таа контрола во 12та недела има прв скрининг и приска тест.
Јас од околу 7ма - 8ма недела мислам бев да слушнеме срце, после следен преглед ми беше 12+ за скрининг
Правевте ли Приска тест на првиот скрининг? Колку, како, што е... Пошто ич не истражив за тестот, мислев да го правам ама ме разубедуваат за да не го правам. Место денес, утре ќе сум на прв скрининг -уште еден ден плус мачење..се ли е во ред, не ли?!?
Со првото правев, и со ова ќе правам пак. Со мерките од Приска одиш на ГАК во лабораторија,ти земаат крв и резултати после неколку дена стигаат кај матичниот. Вака беше пред 2 и пол години, не се наплаќаше. Е сеа ради ситуацијава не праќаат на ГАК, туку се оди преку матичните гинеколози. Приватни лаборатории ги земаат рез. кошта 2500-3500 зависи каде, и то је то. Мојава др не ме ни праша, само ми кажа колку ќе ме кошта
Не се плаши јас исто имам стврднувања од 30 недела.. Еве ја туркаме 34.. Бев јас на преглед и на цтг и не кажа контракци беше мирно, грлото ми беше 38мм ако измериа како што треба.. Ќе ги навикниш, а може и да ичезнат примај магнезиум и многу вода.. Наредна контрола побарај си цтг и оди почесто на контрола на 2 недели нека те следат.. Јас не сум од ск ама водам таму бременос и планирам таму да се порагам верувај дека кога ќе се качам в кола ако не сум легната стомако ми се грчи буквално цел пат и мн ми е непријатно чуство
Фала Анеткее тука сум драга, 36+4 денес. После сум на конторола и цтг па ќе видиме Како си, те читкам дека си океј и дека и покрај скратениот цервикс си веќе во безбедна недела, одлично. И јас од 35та сум со 1см и еве терам уште без утрогестан
Јас правев приска на прв скрининг, фала богу се беше во ред. Ти земаат крв и според возраста на мајката и резултатит гледаат дали има ризик. Го правев приватно ми земаа 3800 ден.
Е баш ми е мило за тебе, браво со две бебиња веќе си 37ма што е реткост. Ајде пиши после како ќе поминеш, јас сум 34 та уште две недели до 36 та само големината на бебо ме загрижува ама тоа е, само здраво и живо да се роди.. Те гушкам... Вака така ни се ближи денот Д колку брзо помина времето
Да примени ми беа. Претходно бев задржана во болница заради други компликации и ми ставија и инекции за зреење. Утрово за прв пат имав грч во ногата, многу лошо чувство, мусколот уште ме боли. Можно ли е дозата на магнезиум од 375 мг. да не ми е доволна или сепак и жешкото има улога? До сега со оваа доза сум немала проблеми ниту со болки во стомак, ниту со грчеви.
Можно е да ти е малку или да е од времево и јас имав нелагодност ноќва во коскиве и мускуливе, мене ми дадоа 2х250 мг, а може и до 3 пати на ден
Здраво мамички.Не знам дали има таква тема,но мене како ми се ближи терминот на се и сешто помислувам дали ќе сум спремна со се.Што да спремам за носење за мене за денот кога ќе излегуваме од болница?Не знам дали од тоа што имам пред да останам бремена би ми било точно со оглед на тоа дека досега се имам здебелено 12кг а сум 32+4гн,па не знам дали и трудничкава облека би ми одговарала.Прва бременост ми е,а исто на моите прва среќа па не знаат и они да ме советуваат како и што треба .Ваши совети и искуства?
Уште ќе бидеш со меше кога ќе излегуваш од болница така да јас би ти рекла фустан некој комотен или труднички хеланки со поширока блуза од горе. Јас бев царски па со фустан најфино се осеќав, ем не ме допираше по рана, ем комотно.
Јас пијам фероглобин наутро, фемибионот навечер. Никој не ми спомна дали треба да ги прекинам. Баш утре сум на преглед пак, ако не заборавам ќе прашам и ќе ти кажам.
Важи, ако не заборавиш, прашај и кажи ми.. Јас дури во понеделник сум за брисеви а до тогаш 8 дена веќе ќе ги пијам. И јас од денес фероглобинот го испив утрово, вечер ќе биде фемибионот.
Витамини се пијат од сабајле. Фемибионот во комбинација со фероглобинот можете наутро, нема голема количина железо во фемибионот. Обавезно со витамин ц, и млечно да не внесувате 2 часа пред и после конзумација.