Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    6.730
    Јас секое утро правам смуди од 10 зрна аронија, капини, малини и вишни. Некогаш додавам и банана колку за густина. Освежителен е пијалоков и баш ќе сакаш да го пиеш секој ден.
    Слатко од капини јас имам кога имам криза за благо земам по една голема лажица.
    Пијам какао 1 дневно, го навикнуваш со тек на време.
    Цвекло имаш спомнато, не знам како го внесуваш, јас го рендам и како салата го јадам + морков.
    Семе од коприви не применувам, некоја може има искуство со ова мене ми е чудно бидејќи било која билка не внесувам во бременост,страв ми е. Ете на пример чај од жалфија ја запирал лактацијата. А некоја трудница може не знае и ќе го испие. Затоа внимателно со чаевите.Не пијам никакви,а порано обавезно си пиев.
    Маџун многу помага, ако можеш да најдеш од кавадаречкиот крај оригинал што е уште подобро.

На Alishan30, Lovebug01, eli.karameli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Мене на последната крвна слика од пред некој ден, хемоглобинот ми е скоро на долна граница а железото во нормала, ама намалено за разлика од пред 1 месец. Утре сум на преглед и баш ќе прашам, ама не верувам да треба да земам терапија. Планирам и јас да воведам некоја рутина со намирници, да не стигнам до апчиња. Ти помагаат какото и смутито? Или пиеш и нешто дополнително?

3. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Би требало да ти дадат терапија за хемоглобинот

4. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.248
    Допаѓања:
    6.730
    Пијам Хемовит плус по 1 дневно, по препорака од докторката. Исто и мене намален ми беше хемоглобонот 107 а сега ќе видиме наредно како ќе биде. Спрема енергијава што ја имам и снага чувствувам дека ми е подобрено.Претходно изморена бев и мака ми беше за се.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    @Tsukinory јади зеленчук зелен појше и пиј сок од цвекло, можеш оној на јаболчело со морков и јабука шо е.
    Иначе до колку е дозволено леукоцити и гранулоцити во бременост? Веќе трета крвна како ми се покачени, овој пат леукоцитите 15.8, а гранулоцитоте околу 12 12 и нешто беа.

6. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    5.864
    Еве отприлика ги има референтите од страна колку треба да е. Кај мене очигледно ослабната крвта. Земав ц витамин од 1000 и ќе пијам какао јадам зеленчук. До преглед па после највероватно матичната ќе ми даде некои апчиња. Како тинејџерка бев многу анемична и слаба се онесвестував по улици. Тогаш ми се чини тотенхема ампули пиев. Не ми е проблем пак да пијам. Само бебуш да си има резерви.
    20200713_230647.jpg

На NovusOrdoSeclorum и Alishan30 им се допаѓа ова.
  7. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Еј фала ти за ова! :) А за крвта не се плаши, мене ми е цел живот железото 22 23 24 сеа 11 едвај, со тешки маки. Бебето го зима грото. Лопов мал. :D8)
    Едит: За бремени има разлика ми рече и докторката, некоо вредности мора да се покачени/намалени. Топ ти е крвната.

На Tsukinory му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    118.953
    Ова не е лошо, ќе намалува повеќе со текот на бременоста.
    Мене на 10,9 и на 8 железо ми дадоа хеферол. Со 1 доза дојдов до 12,2 и 19,9 железо.
    Сега продолжив со фероглобин заради запекот кој ми правеше проблем од хеферолот.
    На твоите вредности ќе ти препорачаат со храна да надокнадуваш, ти пишале погоре што се е добро за крвта.
    Ако опаѓа и понатаму ќе те стават на терапија.

9. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.019
    Допаѓања:
    5.534
    И кај мене покачени, до 14 се толерирале леукоцити, гинеколог ми предложи повторно да испитаме брисеви и ми земаше со катетар мокрача да направиме уринокултура. Провери брисеви и мокрача.

На NovusOrdoSeclorum му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.388
    Повели

11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Јади и семе од коприва со мед наутро на гладно по една лажичка иначе јас пиев за железото хеферол и немав маки од него го пиев по ручекот и немав мачнини во желудникот а за столицата редовно пиев јогурт на баланс и немав маки со неа

И откако ќе го изедеш семето од коприва со мед не јади ништо два саати што содрже калциум истото важи иако ти дадат хеферол и избегнувај кафе оти го попречува врзувањето на железото

Последна измена од модератор: 14 јули 2020
  12. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.554
    Јас секој ден јадам по 5 зрна аронија. Во 30та некаде недела hgb ми беше 11 и тогаш почнав. Не ми дадоа додатни витамини. Вчера на крвна слика hgb 13 а сум скоро 38ма недела. Мислам дека аронијата ми помогна.

На Lovebug01, firequeenn и Ava.84 им се допаѓа ова.
  13. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    А зошто витамини не се пијат ноќе? Јас пак се пред спиење ги пијам(facepalm)Исто и во првата бременост.Ама немав проблем со железото.

Мајка ми додека беше помлада и имаше друштво одеше и береше трнинки.Тоа се бобинки што личат на боровинка ама кога ќе апнеш ти ја собираат устата.Растат на трн.Правеше компоти , не го вриеше многу ,колку да пушти боја.После неколку месеци самите трнинки пуштаа боја и компотите добиваа убава лилјакова боја.Во лето ги правеше во зимата ги пиевме.Многу пријатни и здрави.За железо прва лига.Ако некој може да си набави и да направи компот може одма и да го пие.Вистинско освежување.

На Monella, Alishan30 и zhap4e им се допаѓа ова.
  14. DzasX

DzasX Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2014
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    254
    Дали некоја се соочила со намалување на килажата, 30 та недела бев 68кг, сега 36та 64кг, јадам исто дури и повеќе од претходно?

15. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    2.641
    Мамички како ви поминува времето до средбата? Ние ја почнување 29недела и ако досега времето леташе, сега мислам цела вечност ми е :) А едвај чекам да ја видам мојата малечка :clap::clap::clap: воедно и паника и став ме фаќа, дали ќе се снабдиме со се што треба, да не ми остане детето без нешто :D:D

На *Milicka* и MinnaAnne им се допаѓа ова.
  16. merina.93

merina.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    322
    Пиел ли некој брусницин капсули во бременоста, дозволени ли се...?

17. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.709
    @Alishan30 прашав денес срцка, докторката рече не е проблем двете да се пијат, да си продолжам нормално.

Си добив јас уште едно депо денес, контракции покажува цтг, јас ништо не осеќам. Уште еден месец мора да истуркаме, од денес во 32 недела влегувам.

На Ava.84 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  18. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.362
    Допаѓања:
    3.940
    Оф.. тешка тема за мене.. и јас почнувам 29та, а како да сум трудна 100 години.. дека од Јануари сум дома, овие 6-7 месеци ми траат вела вечност.. едвај чекам да дојде бебе :inlove:
    Само нешто гледам на нет, облеки, опрема, читам во ‘Бебе’ што сѐ треба и искуства на мајки..
    Едноставно ова бебуле чекано 4 години со срце и душа и цело битое едвај чекам да стигне :l:

На Monella, MinnaAnne, AnaMarijaAa и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Ако споро ви поминува времето, искрено ви препорачувам да почнете да ја читате темата Доење. Ако сте во можност од почеток :)
    Новите мајки се многу преокупирани со бременоста, нешто што треба да остане на докторите, а кога ќе пристигне бебето немаат никакво знаење за доењето и многу често уште на почеток се откажуваат. Болниците се посебна неприлика, со нивната нестручност околу доењето и пропаганда на вовлечени брадавици, ад-млека и силиконски брадавици.

На Monella, azelea, Masnickaaa и 10 други им се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Одличен совет. Се повеќе читам дека се откажуваат мајките од доење при најмал „проблем“. Сосема друго би било да знаат дека се тоа е „нормално“ и дел од процесот.
    Јас не можам да се пожалам дека не се потрудија да ме подучат. Дури и напорни беа :?:

@simonka93 меше, ти како бе 32ра тераш од денес, а си со термин во четврток, 5 дена пред мене :?: Се ме буниш кога те читам. Јас слабо водам есап за неделиве, ама утре сум 30+0, значи ти во четврток 31+0 би била :drunk:

На Sofi.ja и Kitten им се допаѓа ова.