Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    787
    Мене ми рекоа дека леукоцити во бременост не се гледаат, зашто секако се покачени. Тоа ми кажа друг доктор. Инаку матичниот рече ми биле покачени, па додатно правев испитувања и испадна дека е сѐ во ред.

На NovusOrdoSeclorum и LivingGlam им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Чим ја со моите мушмули доев, секоја може :)

На zhap4e, Izzy_0504, Kitten и 3 други им се допаѓа ова.
  3. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    До 15 било дозволено, антибиотик ми даде.

4. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    31 точно.

5. rainbow_bb

rainbow_bb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    @LivingGlam јас пијам прегназон со омега 3, едно на ден. матичната ми ги предложи тие или премама и ги одбрав прегназон затоа што сè ти е во едно апче, наспроти премама кадешто омегата ти е посебно апче и треба по 2 да голташ.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  6. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    787
    16 ми се, направив додатно и уринокултура и брисеви, сѐ е негативно, ништо не пијам.

На NovusOrdoSeclorum му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Доев 3 месеци со силиконски, пошто ми беа вовлечени брадавиците. И отпосле излегоа ама некако си се навикнав со нив да си дојам, се дур во кола не можев да ги најдам брадавиците силиконски, барајки бебе си фати само на голо. Почнав сама да се смеам, гладно дете ти силикон ќе бараш. И оттогаш без нив продолжив дур не се одби.

На zhap4e, Izzy_0504 и Meckicja им се допаѓа ова.
  8. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Додека сме кај мубетов за доење, споделете некои книги-водичи за породување и мајчинство/ доење што ви биле од помош. Иако знам дека ретко оди се како по книга, барем основата да ја прочитам од некаде :)

9. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Каков антибиотик пиеш? А имаш температура нешто друго ? И кај мене се ама 2ца доктори рекоа се е во ред ништо не треба баш мислам за тоа зборевме...Стомачниот ти помина?

10. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Ми помина стомачниот, сеа ко цистит ме фати. Не успеав да однесам брисеви уште. Антибиотик ми препиша еритромицин 500 ама нигде го нема и ќе и барам да ми смени. Немам температура никогаш покачена ни кога сум болна. Не знам што да ти кажам, ако не ти препишале, ваљда не треба. Сите доктори различно. :doh:

11. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Па тој за бактерии го даваат кламидија, уринарни мислам инфекции и обично прво брисеви и уринокултура па после. Ама добро може не сака да губи време да не се развие бактеријата. Ја мислев заради настинка прелада нешто такво ти дале. И тоа си во право секој доктор своја приказна

12. NovusOrdoSeclorum

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Веројатно. А настината не сум, што знам, носов ми е хроничен уште од кога останав трудна. Ако имаш симптоми ваљда даваат. Ти ако немаш, уживај.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    И да напишам импресии од втор скрининг, кој фала му на Бога помина супер и се е уредно:inlove: Бебка е 460 грама во 22 недела, само си позираше и се местеше за сликање, па рачето во уста го редеше, душа мала :inlove: Беше заспана изглеа, убаво се расклоца кога почна прегледот со сондата :D
    Не дишев буквално додека траеше прегледот, ништо не прашував само ја слушав докторката, се концентрирав на секој збор и иако пола од работите што ми ги кажа со стручни називи не ги разбирав, само чекав да каже дека се е во ред, ништо друго не ми беше важно.:l:

Цервикс прв пат ми мереа и е точно 3цм, па докторката ми даде утрогестан по 1 навечер. Ми рече важно е да не е под 2.5, ма да и за 3 цм не морало терапија, ама ајде чисто превентивно.

За железото не ми даде терапија, хемоглобин ми е 125 иако малку опаднат за разлика од претходно, ќе пробам со храна да го качам.
    Следно ми даде Д-димери и хемостаза да испитам, и скриен шеќер (сето тоа во 26 недела). Д-димерите и хемостаза рутински ли се испитуваат? Дека на ехо кај мене немаше никакви индикации, постелка, протоци се беше уредно, а ми рече да ги испитам.

И тоа сакав малку да си ја олеснам тука душичката, зошто ми тежеше вториот скрининг да помине како што треба :)

На Slonce91, zhap4e, Snowflake97 и 15 други им се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Да да и ја со носот сум така од почеток леукоцитите 2 паи ми беа и мене покачени ама немав ништо ни симптом ни брисеви ни на урина..Ајде нека ти помине побрзо:hug:

15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.222
    Допаѓања:
    56.910
    Ја решив дилемата со прегназон :$
    Овие што на нашата кутија ги пишува 1 на ден се дефинитивно истите со тие што во Англија се 2 на ден. Ја излупив декларацијата, вредностите се на пола ко за едно апче.
    И споредив слики, овие се зелени капсули а тие што се едно на ден се розови таблетки. Исти се сите, омегата е влклучена во истата капсула.
    Е сега кај нас пишува помала доза, веројатно има други Препорачани вредности, Шо знам. И две не е грешка од нив, во секој случај. Јас сум слаба на хемоглобин, веројатно ќе треба по 2.

Се извинувам за замарање, сама себе сум си удав. |(

На duffi, kukla21, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    И кај нас има два типа. pregnazon се пие по две на ден а pregnazon complete се е во едно апче и се пие по 1 на ден.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.103
    Допаѓања:
    5.864
    Девојки по не знам кој пат повторно крв на бришење и овој пат не е така стара. Веќе незнам што да правам. Не сум паметна. Ве молам пишете нешто. 21ва со 3 дена сум. Пред нецела недела бев во ГАК на проверка итно кога исфрлив цела грутка. Ми појачаа Утрогестан и магнезиум. Вчера ми рекоа да се вратам во нормала со апчињата и еве го пак со болки и свежа крв. Зарем вака цела бременост? Од што е ова? Ако било хематом и се исцедил можно ли е пак да реагира за кратко?

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Дај боже да е вака, или може само си се погодила во момент кога немало многу гужва во болницата.

А другаркава не е прв случај која кажала дека го добила истиот совет за силиконски и адаптирано. Едноставно не е можно сите жени да се со вовлечени брадавици. И генерално на сите сестри по болнициве пристапот им е селективен, ќе помогнат онаму каде што е полесно да се помогне, "потешките" случаеви ги откачуваат со муабетот- адаптирано млеко.

Во контекст на темата, еве ви едно многу убаво видео за развитокот на бебето по недели :)

На LivingGlam, azelea, ..barbie.. и 4 други им се допаѓа ова.
  19. rainbow_bb

rainbow_bb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    хм, чудно. баш ќе го продискутирам ова со матичната на следен преглед, ако не па и јас по 2 да почнам да ги пијам. :^) а таман мислев се отарасив од пиење 2 големи апчиња едно по друго. :envy:

20. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Мила смири се и оди на лекар. Болки имаш? Можно е да е хематомот, не се секирај. Инсистирај да те боцнат со прогестерон депо. Мене докторката ми велеше, додека има крварење на секои 4 дена депо. А кога првпат прокрварев, сите можни форуми ги испрочитав и сфатив дека има и жени што крварат цела бременост. Пиши што ќе направиш:l:

На zhap4e и LivingGlam им се допаѓа ова.