Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. macy28102012

macy28102012 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    57
    Немојте да се оптеретувате со килажата, кај секоја жена е индивидуално. Јас се поправив 21кг, бев како слон ;) Една недела по породувањето, имав иста килажа како и пред да се породам и уште си ги носев трудничките фармерки. Дори после 14 месеци си ја вратив килажата, а сега сум и послаба од порано, така да уживајте во бременоста и не се оптоварувајте со килажата. :)

2. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Не караат докторите ако има вишак :)
    Меѓутоа и мое лично мислење е дека нема потреба од прекумерно дебелеење, што помалку тоа подобро, нормално под ислов бебето да се развива правилно и здраво. И тоа не поради естетски причини за изгледот на мајката, туку поради здравствени. Поголема стаена килажа си носи ризици од типот на висок притисок, потежок пораѓај, маснотии, шеќер и ред други проблеми...што нормално не се убави и за бебето и за мајката. Не значи дека ако сме трудни дозволено ни е да се направиме мечки и да јадеме за двајца, тројца како никогаш да нема да смееме да јадеме пак.

На newmami, Chupe и joy1 им се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.852
    Допаѓања:
    325.746
    Се вратив од контрола.Ми зедоа брис за стрептокока во среда резултатот.Бебето си е добро,има плодова вода и постелката е зрела втор степен.Сега сум 35+5 и тежиме 2700.Тука малце се загрижив ми делуваше малце со оглед на тоа дека задутре влегувам во 9ти.Бар три килца да се направи па нека излезе :) во пон сме на првото цтг

4. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    macy28102012 не дека се оптоварувам многу, си јадам и здраво и нездраво(буреци, благо, пици-се што ми сака душата), но сепак се прашувам дали ќе си бидам како што си бев слабичка :$ Најбитно да сме здрави и живи :)

Amorce 2, и мене докторот ми рече јади се освен шекери...а да знаеш дека шекери не се само благи, туку и бел леб, пици, СЛАДОЛЕД, макарони и се што содржи бело брашно??????? :?: А бебушто бара баш тоа да јаде :lol: така д аси јадеме се, но умерено :?:

5. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мене уште во старт ми реше докторот да не јадам благо. Додуше јас и онака не јадам премногу (иако на мене не се приметува баш), ама не можев скроз да го исклучам. За карање, караат и те како докторите ако се претера...

6. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.368
    Допаѓања:
    148.664
    ич да не се секираш за тежината .тоа меренје не е точно .и мене влезена во 9ти ми велеше др-ката ова бебе нема ни 3 кгр.да биде.а синко се роди во 40та недела 3600.уживај во последните недели слобода :lol:

7. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Здраво и од нас мешиња ;)
    Ние сме утре на контрола, денес влеговме во 34 недела и сега за сега одлично се чувствувам. Инаку го користам одморот за оваа година па здравје на 5 август влегувам во 9ти месец (до тогаш ми е и годишниот одмор) и оттогаш го отварам и породилното отсуство :clap: Ќе може ли некој да ме просветли што треба да сторам, кај матичната (гинеколог) треба да одам или :?: И уште нешто сакав да прашам, бидејки ке се пораѓам во приватна болница, цтг ке треба да правам таму веројатно или треба да одам некаде на клиника.
    П.С. може на некој смешно му звучат прашањава мои, но некако паника ме фаќа па за се си прашувам :lol:
    Мешиња ве поздравувам и утре ви реферирам како сме поминале :*

8. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Daaaa, mila znam, nisto od toa i nitu ovoshje iako ima prirodni sekeri i tie mi se zabraneti, sokovi nikakvi...jas ne sum mnogu po blagoto ama mislam deka se zeznav so ovoshjeto (mnogu jadev) i makaroni (preterav :) )
    Taka sto sega jadam samo zelencuk, meso, riba i salati....sreka pa ne sum strvna i se zadovoluvam so toa sto mi e dozvoleno da go jadam. A neznam dali e normalno ama ovie denovi otkako ja smeniv ishranata kilazata si odi nadole...pred dve nedeli bev +11, deneska se meram +9...
    Samo sto se vrativ od kaj maticniot ginekolog, kaj doktorkava na endokrinologina nema sansi po redoven pat da se zakaze...teorija nema, pa sreka najdovme nekoja vrska i se dogovorivme da se vidime, pa ke vidime sto ke kaze...a maticnava mi dade hiten upat za vo drzavna za na ginekologija vo labaratorija.

9. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Среќа што не си стрвна, јас се што ќе чујам, видам сакам да пробам и јадам.(ма и паметот ми иде на се и сешто) :wasntme: Еве денес на пример од сабајле ми текна на еден сладолед што го јадев пред некој ден, па едвај чекам да искочам од работа и да одам да си се изнајадам :rofl: :$ А ете ти ми спомна риба сега, па среќа денес мм ќе ме носи на риба на ручек, иначе ќе ја мислев и нејзе :?: :lol: (нека простат другите трудници)

Иначе, не сум во тек изгледа, зошто ти дале хитен упат за лабараторија???

10. ane-sk

ane-sk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    706
    Здраво мешиња :* да ви кажам дека се породив на 16 јули и веќе сме дома со принцезата :) Чувството е неописливо кога ќе го земеш тоа мало човече во рака :inlove: кога ќе имам малку повеќе време ќе ја раскажам и мојата породилна приказна. Ајде сите со лесно да си поминете :*

На green.eyes, x-tina64, Asja и 3 други им се допаѓа ова.
  11. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882

Честито, да е здрава и жива принцезата и голема да расте :)

12. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    При проверката на скриен шеќер во Систина, резултатот ми беше многу висок крајна граница 7.8, а мене ми беше 11. И докторката од Систина одма ме прати во државна кај др. Бранка Крстевска ендокринолог за труднички дијабетис, и денес бев кај матичниот гинеколог и поради тоа што ми е висока вредноста на скриениот ми даде итен упат за во лабараторијата, ваљда за да ме примат побрзо...ама у нашава државна болница ако немаш врски ништо не правиш, ќе си седиш и ќе си чекаш. Па среќа со врски договорив кај докторкава и одма после во лабараторија она ќе ме прати.

13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.528
    Допаѓања:
    35.562
    И ние да се пријавиме дека сме уште тука, новости сеуште нема. Ситуацијата со плодовата вода иста, зголемена, плодот наместен се во ред, денес ме гледаше и вагинално, кажа дека одличен наод има, спонтано почнувам да се отворам, здравје до сабота можеби ќе има ново. И на цтг покажа болки, кои јас воопшто не ги почувствував, па сестрата се смееше дека жени со дупло послаби болки од моите офкале и лелекале а јас појма си немам. Се на се, јас сум превозбудена, не сум исплашена, едвај чекам да дојде денот Д и се да биде како што беше до сега, па конечно да го видиме нашиот бебуш.

На TIGARCE86, Lori-30 и joy1 им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.852
    Допаѓања:
    325.746
    Има ли некој искуство со зреење на постелката?јас сум 35+5 и ми рекоа денес втор степен на созреаност.Но ништо повекје од тоа.Инаку бебето за три недели има накачено околу 400 гр,јас очекував повекје.Знам ако е зрела постелката пред време бебето слабо добива храна.Сега се замислив дали и кај мене е поврЗано нешто со ова или јас умислувам :^) .иначе тежиме околу 2650

15. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Ане, приметив дека те нема и претпоставив:)) нека ви е зива и здрава принцезата, голема да расне :*

16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.528
    Допаѓања:
    35.562
    Joy, jas 39ta i postelkata 2 stepen zrela,nazad postavena,so takov naod sum do sega i bas denes dva pati se vrati doktorkata da ja vidu e rece ok si e. Jas pak denes zaboraviv da prasam tezina no pred mesec dena bese okolu 3
    100-3200. Se izvinuvam za lat. Od mob pisuvam.

17. nana2112

nana2112 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    409
    Феминки ве молам за помош сега кога бев во вц на тоалет гледам бели грутчиња густо е се уплашив да не е нешто страшно и се прегледав доле со огледалце на вагината отворот целиот е бел му пишав на Петановски рече дека ништо не е страшно дека од утре треба да се исппразни вагината од кринонот дека не е ништо страшносе дешава кај одреден процент на жени и ако е многу може да се замени со утрогестан .Дали ја имал некој истата ситуација како мојата.Јас начисто испаничив мислев дека плодовите ги исфрлив :whew: :whew: фала богу што не е ништо страшно.Утре рано сабајле правец кај мојата матична.

18. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Не се секирај, јас кринон гелот го користев до 3 месец и можам да кажам дека скоро до 4 месец го исфрлав и исто вагината ми беше полна со бели грутки од геллот...со тек на време се исчисти. А додека го користев цело време ми паѓаа бели грутки, при секое одење во вц...нормално е не се растопува цел, а се собира голема количина и дел паѓа, дел се задржува внатре...не се плаши не може плодовите така лесно да испаднат. Не дај боже да решат да испаднат ќе има крварење, се додека е чисто бело е од гелот. Мене дури една недела ми беше и розеникаво ама докторот рече дека од брзото ширење на матката пукаат капилари и затоа е така.

19. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Нана, нема простор за паника, нормално е тоа! јас сеусте користам Утрогестан вагиналети, и секој пат на идење во тоалет ако се запнам малку ми испага вагиналетката ама растопена! некој пат ми испагаат и по две три одеднас! тоа е нормално, опусти се! и еве и јас имам прасање докторот ми рече да ги користам до 12ндела, па се прасувам дами со 12недела или до крај на 11недела? и дали би стетело ако престанам од 12недела!

20. ivka-slivka

ivka-slivka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Ne bi shtetelo nikako, toa ti e chisto preventivno do kraj na 3 ti mesec po pravo davaat. Mene mi gi prodolzija do 16 nedela.

На Lori-30 му/ѝ се допаѓа ова.