Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ти кај Митко беше. Сериозно, кога ќе ти каже 8-10 недели, толку чекаш?

2. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Da kaj Mitko sega koga bev mi rece pocesto sum dovagala a jas ne za 8 za 7 nedeli bev vo 18 malku podraniv i koga me gledase mi rece deka sum trebalo da dojdam tocno za glavniot skrining vo 21-22 i zatoa sega mi zakaza za 4-6 nedeli pak za glavniot skrining 23-24 nedela...

3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Да, во принцип он се води како низ Европа што прават, што помалку зрачење со ехо, ама ретко кој издржува да не отиде 1 во месец.

Juni1985 and macka91 like this.
  4. natasam

natasam Истакнат член

670 евра nifty, демек имаат попуст токму сега, ама во друга тема сите таа цена ја платиле, а verify од 28.500 до 36000 зависи кој пакет,минатата недела прашав за овие два.

LivingGlam and V.odolija like this.
  5. macka91

macka91 Форумски идол

И овде е така. Нема многу често одење. Бев во 7 недела, 13 недела (скрининг), 16 недела и следно ми кажа околу 23 недела

duffi and LivingGlam like this.
  6. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Минатата бременост ми закажуваше на 6, сега ми кажува 8-10. Јас си закажувам по мое :) Не ми рекол што бараш, еднаш ми кажа само ако сакаш закажи порано, ама џабе пари ќе даваш.
    Не сум ни јас за одење нон стоп, се знае кој оди често, ама ни твоиве прегледи не се на 8-10 недели.

Кога отидов во 28ма да ме боцкаат со онаа за рх негатив, сестрата со фаца, не си била на преглед од хх. А поминале 5 недели. Јас следната закажана. И викам, а ти читаш што кажал докторот кога да имам контрола - 8-10 недели.

Прошлиот пат бев во 28+ и исто ми вика 8-10. Еее му викам, како?! 36-38 ќе сум тогаш. Касно е. И гледам во извештајот пишал 6 недели :)

duffi, Ava.84, macka91 and 2 others like this.
  7. Malesia

Malesia Популарен член

Дали јас лично може да дојдам до мојата мајчина книшка по електронски пат?

8. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Хај мешиња :)
    Денес бев на прв скрининг во систина, ама шо знам некако не беше тоа што очекував. Ме глеаше на обично ехо, нели треба да ме гледа на 4д? 10 мин се на се ко обичен преглед и тоа беше тоа. Не ми даде ни некаков извештај дека е правено скрининг, туку обичен како за преглед. Дали и вие поминавте вака или јас премногу очекував?

Last edited: Jul 27, 2020
    MorskaSirena and ivance.. like this.
  9. ivance..

ivance.. Популарен член

Исто и јас поминав предходната недела изгледа очекуваме многу за тие пари ама не добиваме ништо

MorskaSirena and Ognena* like this.
  10. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Не сме одлучиле уште. Највероватно ќе пише матичната кај кој е најдобро во мојот случај.

Masnickaaa likes this.
  11. naturallmess

naturallmess Популарен член

втор скрининг се прави на 4 д , прв скрининг е 3 д и со посебна резолуција ... многу важен детал е тоа бидејќи може да видите и на самата приска се наведува методот на ултразвучниот преглед и тхнички имаат соодветен процент на зумирање на сликата во таа насока да се добијат оптималните резултати и да се добие точна проценка на ризикот бидејќи секоја точка во математичката пресметка може да даде различни резултати .....
    на пр: ако си 70 кг и пушач толку и толку години , со 0.8 нухален набор имаш на пример 1 : 580 веројатност за тој хромозом, ама ако си 60кг , непушач со исти вредности на нухален набор веројатноста се зголемува за 300, 400 , така ќе биде една жена во 1000 жени .... иако јас нешто посебно не се потпрев на статистиките зашто релативноста е многу мала за да се прави било каква одлука врз основ на статистика со 68 % точност

12. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Јас утре сум па ке пишам како ќе поминам т.е како прават овде бидејќи не живаем во мк

Ognena* and ivance.. like this.
  13. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Добро значи да не сум толку разочарана што не го видов на 4Д :) Најбитно е дека се испадна во ред. Деновиве и приска ке правам на ГАК по совет на докторот, да не фрлам плус пари на приватно.

ivance.. and naturallmess like this.
  14. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Во среда сум на прв скрининг.
    Се мислам за прискава..
    Па тоа се само статистички резултати, зошто мора да се прави ?! :(
    Ја правите ли сите ?
    И друго, не можам да стигнам утре да одам за крвна слика а во среда сум на преглед, требаше ли нешто за пред скрининг к.с или може и покасно да се прави?

ivance.. and elcezelce like this.
  15. azelea

azelea Популарен член

Може
    Јас после скрининг правев крвна слика ,а истиот ден со скринингот ми земаа брисеви.

zhap4e likes this.
  16. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Јас со вторава бременост не правев приска по совет на докторот ми рече ако сакаш направија ама не гледам зашто би ја правела се е во ред ,а приската е само статистика.

azelea likes this.
  17. flower30

flower30 Форумски идол

@V.odolija јас на 36г останав трудна со второ. Но, јас имав и еден спонтан претходно. Мене ми спомнаа и за нифти и амнио.
    Но, докторката ми рече дека на приската може да не даде веродостоен резултат, па понекогаш заради лошин резултати од Приска ги праќале на амниоцинтеза и таму било се ок.
    Ми беше страв од амнио и правев Нифти. Ми стигнаа резултати за 10 дена, околу 41.000 ден. платив. Не се малку пари, но оваа опција ми беше посигурна и побезболна

18. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Благодарам за споделеното @flower30
    Значи 41.000 е сумата. Преку крв, така?
    Нели тие тестови се праќаат во Германија?! Ако не се лажам. Прилично брзо ти стигнале резултатите.

flower30 likes this.
  19. Mantub

Mantub Форумски идол

И јас некако не ја сакам таа приска. Може од памет да те извади непотребно.

20. flower30

flower30 Форумски идол

Еве мм ми кажа, 670 евра сме платиле за Нифти. Мене ми рекоа во Хонг Конг ги праќале, и извини сум згрешила, за 14 дена ми стигнаа резултатите. Преку крв е, прво ми објасниа се за процедурата, потпишав некој договор и земаа крв. Ми рекоа дека тестот се прави од 10та до 24та недела. Правев во Гинекалис.
    Е и тогаш ми рекоа имале некој попуст, демек промоција, ама сите толку плаќаат.

Alishan30, LivingGlam and V.odolija like this.