Хармони ти е нешто поевтин, исто и Верофи во Жан Митрев.Нофти мислам Америка или Кина ги праќаат,а Хармони во Германија,ја го правев Хармони за три четири дена имав резултати,а дават и на рати да платеш.
Имам 40 години и не правев никакви тестови,ни приска, ни амниоцентеза. На прв скрининг бев кај двајца доктори, мерките беа ок и од двајцата добив одговор дека не мора да правам додатни испитувања.
Може и покасно да се прави јас ега јога бев во систинна за скринингот докторката ми рече да си направам.Па сега во среда ќе одам кај матичната за брисеви и за приска
Леле јас како од Марс да сум ништо од овие тестови не ви разбирамЗарем толку се скапи Многу ми е ќеф што има во темава многу трудници 35+ Јас спаѓам исто во 35 + во септември ќе полнам 36 Мене докторката исто ми спомна дека накај 20 недела ќе добијам упат за некој тест што го прават трудници од 35+.Ама каков е тестот не знам.Оваа ми е нова докторка , кај малата имав друга што бев презадоволна , ама ја сменив оти ми е далеку Кај претходната кога отидов и видовме срце одма ми даде лист со кои испитувања сакам да ги правам , колку чинат и кои ми се задолжителни и платени од здраството.Дури и таа помогна за кои сметаше дека се битни.Оваа новата само ме праша "Волку ли често одеше на контрола".Јас и реков па не е често на 4 недели одев Ниту ми кажа дали наредниот преглед ми е скринигот ништо ниту кои прегледи треба и сакам да ги правам За даунов синдром исто не кажа, а тој се плаќа на приватно. Термин ми закажа за 6 недели заради одмори. Не се издржува повеќе во неизвесност, се ли е во ред со бебе.Цела недела имам уште
Слушај совети од тука. Прашувај што и како треба да се испитува и барај и упати. Многу многу не се замараат. И не се секирај, ќе биде се добро. Јас со првата бременост исто се плашев кога ми велеа за месец дена на контрола викам па нели е многу далеку. Докторот се смее вика вие секој ден би доаѓале да можете. Се е во ред нема потреба да има чести контроли, јас понекогаш си кратев по една недела. Па што нестрплива бев да си го видам бебуш.
И официјално од вчера веќе влегов во 7ми месец, па почна да ме фаќа некоја паника и возбуда и скроз измешани чувства, не знам зошто. До сега цело време си се тешев дека е многу рано, има време за се, ама полека и неосетно си помина времето, а јас сеуште немам ништо ниту купено, ниту средено за бебе, не знам дали ќе стасам, дури ме фаќа возбуда и трема дали ќе знам и со бебе да се снајдам.
Истооо е и кај мене, од кога влегов во 7ми само викам леле немам време, неспремна сум што ќе правам, ќе знам ли како со бебето и тн...
Да кај нас се скапи сеуште бидејќи не се под фонд,а во повеќе држави,може и кај вас се бесплатни покриени се од државата и сите трудници ги прават,прашај ќе ти кажат сигурно.
Чекај ова нели е тоа што се земаше од плодовата вода за да се испита некои генетски пореметувања.Нели имаше ризик од предвремено породување? Дали е задолжителен? Јас не би го правела
Имаш уште време ти , јас на 41 полни недели абер немав па завршив со провокации. Сега кога се навраќам назад мислам дека голема грешка ми беше што немав никаква физичка активност, особено последните месеци
@Ava.84 да, тоа е амниоцинтеза. И мене ми спомнаа дека имало мал ризик од самата процедура и затоа се одлучив за Нифти. Но, овде прочитав трудници кои правеле амнио и добро поминале. Инаку, мене ми рекоа дека до 17та недела се правело.
Да тоа е,ама не може никој да те присили не е задолжително,ако сакаш,и мене ми беше ризик па затоа правев неинванзивен.Најубаво ти прашај си ја докторката следен пат што и како е да ти биде јасно и сама да одлучиш што ќе правиш.
Фала ви женски на објаснувањатаЗемав да читам како е тука ми се заврте колку страшни испитувања има Ама тука дефинитивно помалку испитувања има
ми најдоја инфекција , ми препорача докторот апчиња ФЛАЖИЛ дали некоја имала искуство со апчињата и како ги пиела ?
Да тоа е од 16 недела до мислам 22 може.Не е задолжително .Јас го правев 2 дена се мирува и супер поминав.
Зависи од тежината пред да останеш бремена. Дали си имала нормална килажа, вишок или помалку килограми од што треба. Во најголем дел 10-15 кг е нормално доколку си имала идеалнна тежина пред бременоста. Напиши my ideal weight gain in pregnancy на гугл, ќе ти излезат сајтови со калкулатор што ќе ти израчуна врз основа на твојата висина и тежина. Еве еден просечен водич за качување тежина во неделите.
Мене матичниот ми кажа дека 10-12кг е нормално дозволено, но сепак зависи и со која тежина ја почнуваш бременоста. https://tvoebebe.com/BREMENOST/kacuvanje-na-tezina-vo-bremenosta