Здраво на сите, оваа тема ми буди убави спомени, мило ми е дека уште еднаш ќе можам да бидам во неа. Правев пауза од форумот заради разочарување што имаше (барем порано) фаворизирање на членови. Се надевам сега не е веќе така. Кога го видов позитивниот тест ме фати носталгија за темава. Се сеќавам дека првиот пат се помачив малку дури да стигнам во темава, овој пат воопшто не се помачивме за среќа. Премногу е ранa мојата бременост, денед требаше да добијам, значи 4 недели, за преглед ќе чекам најмалку една недела за да видиме дали има нешто. Во меѓувреме дознав дека личност со која бев во контакт пред 8 дена сега има симптоми на корона. Се тестираше денес сеуште нема резултати. Се плашам дека можно е да фатам и јас. Се прашувам дали ако се случи тоа има шанса да се случи нешто со плодот. Што ако го имам вирусот асимптоматски? Дали и во тој случај може да се наштети ма плодот? Вие шо сте бремени баш во овој корона период, дали имате разговарано со вашите доктори во врска со овие прашања? Секако по 1 недела веќе ќе помини тој 14 дневен период на чекање па ќе одам на доктор и ќе си прашам, но дотогаш морам вака. Се шо прочитав на интернет е дека нема студии ни докази дека може ковид да наштети на плодот или не.
Јас те сфаќам дека не прашуваш за килажа него пример колку кг патлиџан смееш да кренеш? ако е тоа прашањето мислам не повеќе од кило или две, значи да не се напрегаш.
Се сеќаваш јас колку пишував овде, бебка немаше абер да излезе. Секс, ананас,урми, чучњеви, редовно пешачење, качување по скали.. нема што не пробав. Бебка излезе 5 дена после термин. Ама па може сето тоа ми помогна веднаш да се отворам и лесно да се породам.
Јас до сега што имам слушано дека трудниците и не се толку критични освен ако немаат висок крвен притисок и предходно да се со тешки терапии од предходни болести исто како и оние што не се бремени, се е ствар на организам целава ситуација е направена луѓево да научат да се само заштитуваат да мијат раце и малце хигиената да ја кренат на високо ниво. Се дури се штитиш самата нема шанси да ја закачиш. Во четврток др. Дракулевски од Систина ќе зборува на оваа тема па ако имаш време слушај го
Да го видов ова, се надевам ќе успеам да гледам, во работно време е. Фала ти на одговорот. Колку и да се штитиш, од блиски, домашни да не речам, не можиш да се дозаштитиш. Тоа е.
Само што ми се јави матичната и ми кажа дека стасал резултат од ХПВ типизација:високоризичен Хпв !!!! Што значи ова сега жени??? Штети ли на плодот? Ќе се излечи ли?? Солзи во очиве полно, се држам пред малата да не рикнам ама не можам Утре сабајле сум на контрола а до утре мисливе ќе ме уништат.
Ne steti na plodot ama treba dobra terapija padnat tie imunitetot jas go imav 5 godini visoko rizicen pred da ostanam bremena nemav e sega koga pravev pap test go prasav dokorot mi kaza deka nema steta za plodot uste ne mi e.stignat rezultatot ali mora mnogu vitamini za da posle ne dojde do naj losoto....ima i apcinja za hpv.
Бев денеска на контрола т.е на прв скрининг кој беше исто ехо како и првиот пат,само ми кажа дека ова ехо е битно да се види вратчето позади и да се види дали ја има носната коска бидејки оние бебиња што имаат даунов синдром на ехо ја нема таа носна коска и има задебелување на вратчето позади. Кај мене фала богу се е во ред сите мерки се одлични,па утре ке правам double тест и ништо друго не ни рече да испитам сега за сега немало потреба и контрола за месец дена
Да ми даде пишува: CRL 63.3mm BPD 19.8mm Nuhalna translucenca 1.1mm Nosna kost 5mm Срцева акција 145/min И ми пишува плодова вода е оптимална,постелката е уредна,крупна анатомија на плодот
Баш за хпв и препорачуваат бременост. Другарка така го среди. Или јачање имунитет или бременост. Тврди дека од тогаш нема.
И високоризичниот е со јачање имунитет? Не можам, во најлошото ми оди паметот. Па јас немам никакви симптоми, ако не направев типизација како ќе знаев за ова Што не ме почека до утре да ми каже, туку вака телефонски. Јао..
Да јас не потенцирав ама на тоа мислев хаха , фала ти како и да ме интересира и др прашање така да имам одговор и на двете немој да се секираш хпв неможе да наштети на плодот , баш има случаеви каде што пред бременост имало хпв а после не , поради мн витамини што се внесуваат со бременоста има големи шанси да исчезне ,не се стресирај нема потреба ,јади си богата храна со витамини ,овошје зелнчук повеќе ништо страшно верувај , стресот може само полошо да направе.. уживај си позз