Кај таа единствената во градот сум јас Некогаш е многу фина и објаснува ко што треба, ама некогаааааш.. Јас пак со мачнини од сабајле. Немам сила во рацете, ладна пот ме облива а мене ми е страшно жешко, климата ме дува директно и џабе е. Главата ќе ми пукне. Уууффф а баш сега колешката една е на одмор, и кога имам потреба од боледување не можам да го користам..
добро бе девојче те читам и гледам дека се жалиш , како неможеш да искористиш пробај трудна во време корна и мерки има и не ти е добро , недзволувај да се измачуваш , и јас одам на работа седев дома само 2 месеца и почнав пак, но ако не ми е добро нема да одам и покрај тоа што и мене нема кој да ме замени , па здравјето твоето и на бебчето е најбитно , дека работиш па толку е проблем ..
Ја и ти беме кај иста памтам вака добра е , некоаш мн зборлива некоаш на брза рака ме мине , знае да тропне нешто безвеза , ми се свиѓа и прегледи на 3-4 недели закажува , и со ред ми дава се од таблети , не ме трупа предвреме .. Е сеа скоро се што праќа на приватно мож на некој не му одговара ама ајде нека е за убаво само Скрининг мината недела праев презадоволна објаснуваше се до детал .. @azelea @Chanell* @mssuniquee Димери кога ќе ви проверат вас мене ми кажа тек кај 6 месец , а гледам кај други др тука мн порано испитуват , и кај сите покачени и сите се боцкаат
Изгледа сите гинеколози различно прават؛ Мојава сеа во 32 ќе ме праќа؛ нз веќе какви им се ставовите али ко што читам сите различни
Мене димери никогаш не ми провериле ни сега ни во првата бременост Морам да ја сменам матичната,почнува да ме нервира незаинтираноста нејзина, колку само ради ред..
Pregnancy + What to expect Ги имам и двете, ама првата поише ми се свиѓа некако, можеш да си внесуваш тежина секогаш кога се мериш, да си правиш секакви белешки и потсетници.
На мојата став е дека проверката на димери станало помодарство. Она тврди дека покачени димери не се индикација за терапија, гинеколог најдобро гледал протоци, ако се во ред демек нема потреба да се проверува. Ни јас не сум проверувала ни во прва ни во втора бременост.
Аии зошто вака ме сфати Не се жалам бе,само си муабетам. Значи не секој газда на фирма ослободува трудници од работа, меѓу кои и моите. Да сум со ризична бременост,со некои потешкотии, океј е, ама овие два дена од жешкото сум ваква си знаѓ, што кога ќе седам дома.. Дома подобро да не ќе ми биде? Не, исто ќе бидам или и бетер,со трчање по малата цел ден За некој ден останувам на одмор, па ќе поодморам малку... @Poppins Мене ништо не ми спомна до сеа Кај која одиш ти?
И јас поради мутациите кога останав бремена одма проверив димери и хемостаза и се беше во ред. После проверив 7ми месец и сеа скоро кога прашав да проверам Др ми рече нема потреба, супер била и постелката и протоците. А кога ќе ти најдат мутации хетерозигот одма тоа трупаат, а сеа ко шо 8ми Септември е ковид центар, а и на државна е само итно, треба приватно да плаќаш.
Јас во првата бременост проверив два пати и на почеток кај 10-11 недела ради претходни спонтани,и после во 27 недела мисла,се беше во ред и не сум примала клексани,а сега не ми рекоа да правам дури понатаму накај 6-7 ми месец.Секој различно зависи дали има индикации или не,ама јас сметам дека барем еднаш во поголемите месеци треба да се провери,и не се битни само димерите,може да се во ред ама времињата да не се добри.
@Poppins Димери и хемостаза не проверуваат на нормална бременост на почеток дури подоцна и ако има индикација. Тие што се со мутации и со мисед предходно порано почнуваат терапија и испитуваат почесто ради тоа што на уште не формирана бременост има проблем со коагулација што доаѓа до запирање на срцевата акција, а кога бебето е поголемо поубаво им се гледаат протоците и по тоа се ориентираат дали има потреба или не али тоа е од втор скрининг па нагоре
Здраво ве молам за совет, значи еве на работа како не одам 1месец иако беше корона јас одев, во фирма се појави позитивен работник и јас останав покрај тоа др ми кажа да мирувам и да не одм на работа. И вчера цел ден ме удави газда зошто платил придонеси за јули а јас не сум била н работа, потврда не му вршела работа. Јас од 01.08 отворив боледување а претходно за корона вие како го правдавте седење дома со потврда или још нешто и дали тоа го плаќа фонд или фирма бидејќи потврда вика не му значела? Тука пишав бидејќи е најктивна тема ако е за др место преместете. Фалаа однапред
Јас цело време вадев конџилијарно и извештај за патолошка за да ми каже администраторот од ординацијата дека џабе сум го вадела и сум се малтретирала кога цела работа сум можела да ја завршам само со потврдата.Потврдата е дека ти си бремена и он треба да си исплаќа за тоа а он може да ги користи мерките од владата 14500 што им даваа на фирмите. Не знам дали по ефтино би го фатило да те плаќа а да седиш дома или да го пријавиш па тродупло да си плати сите газди гледаат да искористат максимум што може иначе потврдата си е валидна и само треба да си ја однесе во сметковотство за плата да може да пушти
Газдата твој за тебе си плаќа придонеси дури не отвориш породилно боледување. Не знам зошто ти се бунел за тоа. Ти и дома да седиш со меркиве он пак плата и придонеси законски мора да си поминува. Ништо не плаќа фпнд за ослободени трудници од корона. Потврда ја немав однесено знаеа дека сум трудна потврдата е потребна интерно во фирмата нигде на друго место