Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Mareea

Mareea Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    306
    Lele mene mi se vide deka e krevetce i odma prasav, ne ni zagledav ubavo.

2. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Баш денес те помислив шо стори жената ништо не ми кажа :D

На Chikitaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Напон, пошто со газето излезе прво, имав болки подолго време, ама не можев да напнувам убаво. Може пошто главата излезе на крај, па продишало во стомак, така ми кажаа.

4. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Во контекст на муабетот погоре: Секој индивидуално, ама мене искрено на прегледи ич не ми се оди. Дури ми е мака кога треба да одам и нервоза ме фаќа. Едвај еднаш месечно одам на ехо, некогаш знам и да надмашам месец, крв ми е ужас кога треба да вадам и урина, бидејќи мојава инсистира на еднаш месечно. За разлика од првата бременост, кога буквално два три пати се појавив кај гинекологот (третиот беше пред пороѓај), сега барем знам дека е од особена важност да се направат битните испитувања. Тогаш апсолутно ниедно не направив.
    Отсекогаш сум мразела лекарски ординации и болници и колку и да знам дека е за убаво сега, така неубаво чусвство ми прават и гледам што помалце да ги посетувам. Претерано одење на ехо, може само да ми ја зголеми тензијата, а не дека е нешто препотребно. Порано оделе два пати во цела бременост, па здрави и прави деца раѓале, а сега и покрај милион испитувања направени, се случува да се роди дете со некаква пречка во развој, што значи ништо и никогаш не е сигурно.
    Се разбира, доколку ви е помирна душата кога често одите на преглед, не гледам дека е тоа проблем и искрено не верувам дека може да му наштети на бебето зачестен ултрасаунд. Секогаш е важно да постапуваме онака како што сметаме дека треба и да не земаме примери од лево десно. :)
    И за креветче да додадам прашање: зошто гледам дека се помалце се користат креветчиња со решетки, а повеќе онакви мрежести што личат на играчница? Од претходното бебе имам класичен кревет, ама не знам каде прочитав дека наводно се уплеткувале бебињата во решетките (јас сум го немала тој проблем). Сметате дека мрежестиве се попрактични? Мене ми се некако, шо знам, не ми се свиѓаат. :(

На Snowflake92, Brpbrp, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    1.064
    Абер да се немало ,незнам :D

6. Ance-to

Ance-to Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    191
    Здраво идни мајкички јас сум во 39 недела бремена и денеска од десната дојка почна да ми тече течност ама од левата нема ништо. Ме интересира дали е тоа со левата во ред затоа што јас имам вовлечени брадавици? Фала однапред.

7. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    1.064
    Во ред е колострум си има истечено се спремаат градите и кај мене не тече од двете наеднаш

На Ance-to му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.103
    Да де како што пишав ако сакаш да ти работам ќе ми плати фирмата овртајм. На приватно за докторот да ти дојде вон работно време Систина си плаќа саатница што не е случај со државното здравство...во гак не им плаќаат за да дојдат туку си има дежурен
    Затоа и си даваш мито 100 200-еу колку год да е да го почастиш да дојде...нема ништо беспари

На lemon8ejt му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ни на ГАК не смеат да доаѓаат од дома. Затоа Мони кажа не им доаѓаат на пораѓај оние ао кои договориле. За пари или без.
    Чаир од секогаш бил дива лига.

На Среќичка му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.103
    Веројатно страв им е на Гак да ризикуваат. Поентата ми беше дека државата да сака можело да се среди и тоа со надомест на лекари па ќе се тепаа да одат пациентот да си го породат. Мене лично ми е страв од одење на непознато и да начекам доктор дежурен кој може пред тоа го немам видено во цела бременост...ама тоа сум јас не значи сите дека така ќе бидат...Конкретно беше Ги учиме лекарите на мито. Затоа викам нема ништо беспари со вакво здравство никој не ги учи ако сакаш да дојде плаќаш и тоа е.

На mssuniquee, lemon8ejt, Среќичка и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    На ГАК им бараат оправдание ако доаѓаат.

Во странство да не им доаѓа доктор по желба? Па ни на приватно не иде секој доктор. Има дежурен и тоа е тоа.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.103
    Како не иде? Докторката што ме води во ремедика, сама што сум ја одбрала од почеток на бременост ќе ми дојде на пораѓај...
    Едит Со врски и пари се е можно. Можев на Гак и да ми дојде доктор по желба само не сакав дека ми рекоа епидурал тешко..нема анестезиолози

На lemon8ejt и Mila_Skopje им се допаѓа ова.
  13. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    И на ГАК доаѓаат ако се договориш или те договараат на дезурство؛ Има дезурни да ама моли се да се погоди некој кој ќе те погледне؛ Епа не планирам да оставам на случајност и некој да се учи на мене или на моето дете؛

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Да од Ремедика ќе дојде зашто она зема плус од пораѓај колку операции имала толку плус на плата малце по инаку е они големи плати земаат од пациентите т.е. колку ќе си сработиш толку и ќе си земеш, а на државно ич мува не ги лази комотно можат да прекрстат нозе и да не се замараат со ништо нели треба специјализантите да се учат и тие некогаш доктори да бидат :)

15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.103
    Тоа и го кажав поназад. Прашањето беше зошто ги учиме на мито. Затоа што баш така државата не му плаќа Овертајм на доктор ако дојде плус на работа заради пациент. На приватно се борат за пациенти зошто добиваат плус. Да е и државно така ќе се тепаат и они. А ти ако сакаш нели доктор што ти водел бременост на гак на пр да дојде ќе му платиш ќод немај каде...

На Mila_Skopje му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Е па после не кукајте како сте чекале на врата на ГАК по 1-2ч дека влагале тие со врски. Системот е таков ради нас.

На Kitten, LivingGlam, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Тоа да али држава како држава гледа повеќе да ти земе одколку да даде и затоа се е мито и корупција :) тогаш би имало засилени контроли нема така лабаво да си седат и да спијат по 12 саати што би рекле доктор се буди само ако е нешто надвор од контрола иначе никој не смее да ги замара како газди се особено на дежурство

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.103
    Па да им прават услуга на приватниве. Пандемија и мораш се да правиш по приватно не те прима во болница...Искрено не дај боже да треба ама дежурно само со врски сум одела иначе друго кредитната и си ја лизгам по приватно. :D Чест на исклучоци има стварно вреден кадар ама и тие што ги имав на државна си отидоа во германија.

На Tsukinory и Brpbrp им се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.103
    Не кукаме. Баш напротив прочитај поназад кажавме прошли пат дека и во ремедика се изначекавме бааги (разлика е што таму ни се извинуваа:D) а плаќам доста.

Се зависи. И со врски па сум чекала на дежавно 2ч да ме прими доктор. Кој не сака најдобро за себе? За еден фризер па не седнувам било кој да ме шиша не па доктор... има жени не се замараат и тоа е во ред

На mssuniquee, Lovebug01, Mila_Skopje и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Отидени се тие што си ја сакаат струката т.е.да бидат 100% посветени на пациентите а тука ќе останат легачите :D затоа во странство ќе има добри доктори зашто сите се наши :) а ние ќе си плаќаме приватно за нормален третман :)

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.