Напон, пошто со газето излезе прво, имав болки подолго време, ама не можев да напнувам убаво. Може пошто главата излезе на крај, па продишало во стомак, така ми кажаа.
Во контекст на муабетот погоре: Секој индивидуално, ама мене искрено на прегледи ич не ми се оди. Дури ми е мака кога треба да одам и нервоза ме фаќа. Едвај еднаш месечно одам на ехо, некогаш знам и да надмашам месец, крв ми е ужас кога треба да вадам и урина, бидејќи мојава инсистира на еднаш месечно. За разлика од првата бременост, кога буквално два три пати се појавив кај гинекологот (третиот беше пред пороѓај), сега барем знам дека е од особена важност да се направат битните испитувања. Тогаш апсолутно ниедно не направив. Отсекогаш сум мразела лекарски ординации и болници и колку и да знам дека е за убаво сега, така неубаво чусвство ми прават и гледам што помалце да ги посетувам. Претерано одење на ехо, може само да ми ја зголеми тензијата, а не дека е нешто препотребно. Порано оделе два пати во цела бременост, па здрави и прави деца раѓале, а сега и покрај милион испитувања направени, се случува да се роди дете со некаква пречка во развој, што значи ништо и никогаш не е сигурно. Се разбира, доколку ви е помирна душата кога често одите на преглед, не гледам дека е тоа проблем и искрено не верувам дека може да му наштети на бебето зачестен ултрасаунд. Секогаш е важно да постапуваме онака како што сметаме дека треба и да не земаме примери од лево десно. И за креветче да додадам прашање: зошто гледам дека се помалце се користат креветчиња со решетки, а повеќе онакви мрежести што личат на играчница? Од претходното бебе имам класичен кревет, ама не знам каде прочитав дека наводно се уплеткувале бебињата во решетките (јас сум го немала тој проблем). Сметате дека мрежестиве се попрактични? Мене ми се некако, шо знам, не ми се свиѓаат.
Здраво идни мајкички јас сум во 39 недела бремена и денеска од десната дојка почна да ми тече течност ама од левата нема ништо. Ме интересира дали е тоа со левата во ред затоа што јас имам вовлечени брадавици? Фала однапред.
Да де како што пишав ако сакаш да ти работам ќе ми плати фирмата овртајм. На приватно за докторот да ти дојде вон работно време Систина си плаќа саатница што не е случај со државното здравство...во гак не им плаќаат за да дојдат туку си има дежурен Затоа и си даваш мито 100 200-еу колку год да е да го почастиш да дојде...нема ништо беспари
Ни на ГАК не смеат да доаѓаат од дома. Затоа Мони кажа не им доаѓаат на пораѓај оние ао кои договориле. За пари или без. Чаир од секогаш бил дива лига.
Веројатно страв им е на Гак да ризикуваат. Поентата ми беше дека државата да сака можело да се среди и тоа со надомест на лекари па ќе се тепаа да одат пациентот да си го породат. Мене лично ми е страв од одење на непознато и да начекам доктор дежурен кој може пред тоа го немам видено во цела бременост...ама тоа сум јас не значи сите дека така ќе бидат...Конкретно беше Ги учиме лекарите на мито. Затоа викам нема ништо беспари со вакво здравство никој не ги учи ако сакаш да дојде плаќаш и тоа е.
На ГАК им бараат оправдание ако доаѓаат. Во странство да не им доаѓа доктор по желба? Па ни на приватно не иде секој доктор. Има дежурен и тоа е тоа.
Како не иде? Докторката што ме води во ремедика, сама што сум ја одбрала од почеток на бременост ќе ми дојде на пораѓај... Едит Со врски и пари се е можно. Можев на Гак и да ми дојде доктор по желба само не сакав дека ми рекоа епидурал тешко..нема анестезиолози
И на ГАК доаѓаат ако се договориш или те договараат на дезурство؛ Има дезурни да ама моли се да се погоди некој кој ќе те погледне؛ Епа не планирам да оставам на случајност и некој да се учи на мене или на моето дете؛
Да од Ремедика ќе дојде зашто она зема плус од пораѓај колку операции имала толку плус на плата малце по инаку е они големи плати земаат од пациентите т.е. колку ќе си сработиш толку и ќе си земеш, а на државно ич мува не ги лази комотно можат да прекрстат нозе и да не се замараат со ништо нели треба специјализантите да се учат и тие некогаш доктори да бидат
Тоа и го кажав поназад. Прашањето беше зошто ги учиме на мито. Затоа што баш така државата не му плаќа Овертајм на доктор ако дојде плус на работа заради пациент. На приватно се борат за пациенти зошто добиваат плус. Да е и државно така ќе се тепаат и они. А ти ако сакаш нели доктор што ти водел бременост на гак на пр да дојде ќе му платиш ќод немај каде...
Е па после не кукајте како сте чекале на врата на ГАК по 1-2ч дека влагале тие со врски. Системот е таков ради нас.
Тоа да али држава како држава гледа повеќе да ти земе одколку да даде и затоа се е мито и корупција тогаш би имало засилени контроли нема така лабаво да си седат и да спијат по 12 саати што би рекле доктор се буди само ако е нешто надвор од контрола иначе никој не смее да ги замара како газди се особено на дежурство
Па да им прават услуга на приватниве. Пандемија и мораш се да правиш по приватно не те прима во болница...Искрено не дај боже да треба ама дежурно само со врски сум одела иначе друго кредитната и си ја лизгам по приватно. Чест на исклучоци има стварно вреден кадар ама и тие што ги имав на државна си отидоа во германија.
Не кукаме. Баш напротив прочитај поназад кажавме прошли пат дека и во ремедика се изначекавме бааги (разлика е што таму ни се извинуваа) а плаќам доста. Се зависи. И со врски па сум чекала на дежавно 2ч да ме прими доктор. Кој не сака најдобро за себе? За еден фризер па не седнувам било кој да ме шиша не па доктор... има жени не се замараат и тоа е во ред
Отидени се тие што си ја сакаат струката т.е.да бидат 100% посветени на пациентите а тука ќе останат легачите затоа во странство ќе има добри доктори зашто сите се наши а ние ќе си плаќаме приватно за нормален третман