Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Сигурна сум дека вие што со таков тон потенцирате дека не давате пари и захвалници, сте истите што во кафич не оставаат бакшиш пошто ко ќе платиш кафе ти следи некој да ти го донесе :)
    Се надевам дека и покрај тоа што плаќате приватно, кога ќе заврши се добро ќе посакате бар на некој што бил околу вас во тие моменти да му подарите ситница на благодарност :)
    Јас на 9год славев роденден у Мек Доналдс, па таа што не играше после и носев благо и цвеќиња за 8ми март :) а не на некој што бебуле ќе го извади од мене и ќе ми го чува ден два додека да дојдам на себе. Па колку и да му е работа тоа. Ама тоа сум ја и нема да се правдам ради тоа и да убедуем некој што не може да разбере дарежливост.
    И замолувам админ да ми го избрише профилов или да ми каже како, стварно не се пронаоѓам повеќе тука.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Исто е и таму. Се знае до кој износ смеат да примат подарок, независно пред или после. Ние за 8ми март од градинка имавме преписка колку е макс подарок што смееме да купиме. Има лимит. Се над тоа се пеијавува.

На azelea и Mantub им се допаѓа ова.
  3. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    Мешковци се извинувам што ќе Ви се вмешам во муабетот, дали знаете до кога трае ослободувањето за бремените жени и хронично болните од работните места?

4. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    5.563
    Кај се пријавува? Од каде знае учителка дали е парфем 20 евра или 200 евра. Или од каде знае друга мајка јас во кесичето што сум дала. Не знам зошто уште ви е табу давање на поклони. Секогаш го имало и ќе го има. Само да не сме уценувани, тоа е муабетот.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    https://akademik.mk/zabranite-za-pr...red-zakonot-za-vrabotenite-vo-javniot-sektor/

@lemon8ejt јас не дадов ништо после првиот пораѓај. Не планирам ни сега. Си плаќам прегледи, ќе си платам пораѓај, докторот ќе си земе плата и тоа е тоа. И покрај тоа што ништо не дадов првиот пат, вториов пат докторот е исто срдечен како и претходно. За итно секогаш ме примал, прегледи во недела ми правел...

Како кај се пријавува. Има закон кај се пријавува. Има институцијата свои служби.

На natasam, LadyC, Mantub и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Луѓе бре кој ве тера со сила нешто? Ако сакате да промените нешто мислам дека грешите со паметување под ник на фемина мк.
    Ниеднаш Др не ми рекол за пари ниту ми е врска, него анестезиологот два пати ми беше на киретажа, вториот пат на 5 дена пред свадба и на женава и станав драга и она и Др се тие што мене ме прашуваа откога се преселив како сум па уште и трудна коа останав не знам зошто ама ми се радуваа многу! И после се, мерак ми е да ме породат. Они се причината што останав да се пораѓам во Мкд, еднаш не сум рекла за пари!!! Маж ми гледајки го нашиот однос, мерак му е да ги повика на кафе после тоа и да ги почасти. Ете така ми се стори "врската" за на ГАК.

На LadyC, azelea, Milkiway и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Па ова е сосем поразлично од муабетот " ми се може", и муабетот дека твоето почастување би те коштало исто како да си на приватно породена.

Јас мислам дека само вријат хормониве и за џабе скокнавме сите.
    Ако имаш плати си, колку што си сакаш.
    Јас сум против, но можеби зошто веќе 8ипол месеци се плаќам на приватно и таму би се пораѓала, и терапија на приватно примав и се', затоа реков не ви се мешам во вашите одлуки.
    Јас не би дала, но ете муабетот за кафе и мене ми стана интересен, кој го спомнавте, кафе и мекици и сокови би однесил и маж ми по пораѓај.
    Сега те разбрав за што си мислела.
    Мислам дека не сте разбрани тогаш, убаво со членките и затоа сите изреагиравме вака за "мито":lol:

Жени, како кокошки сме станале, без да ми се налути некоја со терминов. Хормоните вријаат:wasntme: :drunk: :D

На Monella, LadyC, azelea и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Сигурно мислеше ако и дадеш сваровски кристали,чивас и ред други такви работи ди се знае цената на високите работи. Друго е бомбоњера и цвеќе, а друго е како порано што се собираа пари па се купуваше златно ланче и такви работи:)

А што се однесува до докторите имаш доктори што си ја сакаат работата и не прифаќаат подароци најверојатно се осеќаат како поткупени, а има и доктори,лекари што имаат очекувања или си кажуваат одредена сума на пари. Работата на докторите е да спасат живот,а не да очекува прво чергата да се испружи па од тоа да зависи или да молиш да колиш преку луѓе за да ти обрнат повеќе внимание. Без разлика приватно или државно работата им е таа да спасуваат животи, а ако сака пациентот да го почасти со бомбоњера од 100 денари или 1100 тоа си е негово али секако од кога се ќе заврши :)

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    И јас добивав мито на работа по едно денарче на каса и исмејувачко "почести се купи си кафе" од муштериите. И тој вишок од 20 ден макс во денот фирмата ми го зема. :rofl:

* 2хНескафе три во едно не е мала работа во денот :P

На natasam, LadyC, Fatalnata и 10 други им се допаѓа ова.
  10. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    5.563
    Значи има доктори кои те тераат! Плати ако сакаш да те оперирам. Ене заглавен беше еден во затвор. Јас друго кажував ама хаос настана со темава и веќе не коментирам зошто не ме засега. Што да се промени цел живот од кога знам се даваат поклони по добра воља на пациент. Ама нејсе, јас сум конзумент на приватно здраство и за мене, дете и маж, така да немам што понатаму да коментирам.

На LadyC и mssuniquee им се допаѓа ова.
  11. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    5.563
    Ама истото го зборам. Едно е да ми бара доктор пари за да ме породи друго е од кога се добро ќе заврши да сакам да го почастам. Мене ми е нормално дете ми донел на свет, ако имам зошто да не дадам... Маж ми кога се породив со првото ни срам ни перде донесе виски и бомбоњера на доктор, на сестрите торта огромна им однесе и сокови, на персоналот на приемно кај што ме следеа на цтг бомбоњери, се радуваше човекот му се родило чедо. А ете на приватно се пораѓав ќе речеш се платено.

На azelea, LadyC, Alishan30 и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Исто и мојот, се стреесува и несака да влезе надвор ме чека хахаха

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ако и јас здравје боже кога ќе се породам и он би частел чисто од радост али друго е своеволно друго е еј еве ти 500че за да завршиш добра работа :D

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Camille84

Camille84 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2020
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    837
    Со самото тоа што викаш ми се може, се гледа дека имаш малку искривена перцепција. Никој со никој не се знае овде за да се фали и докажува со финансии. Не мешај фрустација со неправилен третман кој треба да биде ист за сите. Тоа е јавно здравство, земам плата и плаќам здравствено и данок за да имам ист третман како и сите други што плаќаат.

На azelea, Mareea, mamaJana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.298
    Допаѓања:
    19.104
    Ели замисли гордана да ти беше државно и ти со ваква високо ризична бременост не сакаш да оставаш на случајност. Седнуваш со неа и викаш сакам кај вас царски и фаќаш преку луѓе врски и луѓето ти викаат толку и толку. Што ќе кажеш кој ја мати не одам кај неа?
    Да тоа е најправилно. И да ја пријавам е најправилно. Ама во случајот се гледаш себе и бебе...
    Знам дека е крајно нефер...ама да не се прајме паднати од марс овој систем трае ли трае.
    За нешто да се смени се излегува на улица и се протестира дека меѓу себе ќе се окривиме тоа нема да помогне...
    И јас да немав финансии за ремедика да требаше државно ќе платев ако ми побараа.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас би ја пријавила. Само некој да ми побара пари, одма го пријавувам.

На azelea, LadyC, Brpbrp и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. eli.karameli

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    5.563
    Да ама јас имам пари, а оние што немаат, што едвај и за кафе и бомбоњера ќе соберат? Затоа велам различни ситуации се, едно е некој да ми бара друго е јас да му дадам зошто сакам. Некам да зборам ама еве во Чаир Исмаили е виртуоза од доктор, се тепаат за кај него. Преку 30 жени прашав ми кажаа сакаме да го почастиме, он не бара неќе ни да чуе, ама мажите му пикале по џебови. И јас тоа не го осудувам се додека доктор не е со тарифа. Тоа е кривично дело, ова другово секигаш било и ќе биде, кој има ќе даде.

На Milkiway и Brpbrp им се допаѓа ова.
  18. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Поубаво да се стекне човечноста и добриот однос отколку да се купи. Им поминуваат илјада пациентки на месец. За тие што немаме не ни останува ништо друго освен да тропнам на врата и да замолам. Од 10 луѓе што ќе ме одбијат 11тиот ќе ме прими и нема такви пари на светот или бомбоњери/алкохоли кои ќе сумираат колку сум благодарна. Сум стекнала пријатели кои можат да ми помогнат без да им платам само заради таа човечноста и надминување на фактот кој колку има или може. Бидете хумани сочуствувајте пренесете ја таа доблест на вашите деца и еден ден ќе живееме во општетсво каде самите доктори ќе излегуваат во пресрет на пациентите и надвор од својот личен интерес.

На butterfly *_*, natasam, azelea и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Исмаил на моја познаничка 250€ и побарал, ретки се тие што не бараат.

На Brpbrp и Milkiway им се допаѓа ова.
  20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.817
    Јас платив затоа што сакав подобар третман а не сакав да платам 2000 на приватно. Тие пари во чување на матични клетки ги вложивме.
    Никој не ми побара пари, се е на база на честење, ама ако сакаш доктор од дома да дојде не е џабе.

На eli.karameli му/ѝ се допаѓа ова.