Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ќе ви се вклучам накратко во муабет како мал потсетник!

Трудници, вие што сакате да доите - едуцирајте се уште додека сте бремени! Знам дека возбудата од бременоста и породувањето е преголема и доминантна, и дека никоја од вас не помислува на доењето, или најчесто целта ваша доверба уште сега ја ставате во раце на здравствениот систем (и јас си викав дека во болница ќе ми покажат, ќе ме подучат, ќе ми кажат што и како).

На повеќето од вас на жалост искуството со доење во болница ќе ви биде разочарувачко, или во подобра варијанта - не како што сте очекувале. Затоа едуцирајте се на време. Читајте, гледајте, разменувајте искуства.

И не чекајте да ви кажат што треба да правите. Верувајте чекањето и вашето индиректно нереагирање ќе ве чини многу нерви, солзи и работа подоцна.
    Бидете проактивни и бидете спремни.

Во прилог цитати за корисни линкови како и документарци кои можете да ги изгледате во слободно време:

http://www.nancymohrbacher.com/

https://themilkmeg.com/milk-meg-blog/

https://ibconline.ca/breastfeeding-videos-english/

https://www.llli.org/breastfeeding-info/

Документарци за доењето:

The Milky Way - документарец за доењето како тематика. Толку емотивен, толку прекрасно и реално прикажан, за сите борби после породувањето, борби со себе, борби со системот, реалноста vs. недостатокот од едукација и стручна поддршка. Со солзи во очите го изгледав.

Untying Breastfeeding

https://www.nourishandnurture.in/ub_trailer.html

Документарец повторно за доењето но овој пат за ефектот од анкилоглосија (подврзан јазик) врз доењето.
    Многу емотивен и отвора скроз нови видици во ова поле.

На butterfly *_*, elcezelce, K.Mari4ka и 31 други им се допаѓа ова.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    Јас имам од првиот преглед кај матичниот, ама ја баталив пошо одам приватно. И празна е еве. Мислам дека нигде не ја бараат по болнициве, ни во државни ни во приватни, како за евиденција е повеќе кај матичниот.

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Screenshot_2020-08-26-19-30-50-776_cn.wps.moffice_eng.jpg
    Девојки, овој резултат е од денес. Малку над нормала е вредноста. Имал некој искуство со протеинурија? Уште за ова немам докторат :rofl:

4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Денес денов стрес. За малку не завршив на итен пораѓај :( Затоа па главава бумбар ми е. Толку лошо се осеќам чудо едно.
    Си отидов на цтг и бебе хипертензично. Докторот вика седи подолго. Саат и кусур седев. Вика мора убаво да се видиме на ехо и можно е да останеш. Јас си плачам, мм нели нњ го пуштаат, ќере плаче ме бара. Ужас.

Ехо нежа врска со цтг. Се во ред. Ајде поинаку да се намести цтг согласно положбата на бебе и срценцето. Овој пат се беше во ред.

Глава ме боли цел ден, мм пошандрца, нит може да помогне, нит да ме разбере што се случува.

Контрола понеделник пак.

Раат да не си.

На elcezelce, natasam, Happyinlove и 7 други им се допаѓа ова.
  5. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Ајде сега поминало тоа, се е ок. Не мисли. Спремај си се викендов што не ти е спремно ама јас сепак мислам дека нема толку брзо да не напуштиш (fingers)

На Alishan30 и kukla21 им се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    До каде стигна која недела си?
    Штом било во ред на ехо и цтг втор пат ќе видиш во понеделник гледај сега да искористиш макс продужен викенд

7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    Еј ми иде да прснам од смеење :rofl: Еве што ми одговорија. А убаво им пишав кои се цените и кои прегледи и интервенции влегуваат во тие цени, а што се доплаќа дополнително.
    Значи Ремедика се стварно загреота со делот маркетинг/менаџмент/администрација. Ни веб страната не ја апдејтираат.
    20200826_203700.jpg

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    5.565
    Неќам да те плашам со првото имав вакво искуство, беше кратка папочна, во понеделник ако повторно се случи барај скрининг на протоци да ти прави доктор. До тогаш следи дали нормално си мрда. Ќе биде добро:hug:

На zhap4e и kukla21 им се допаѓа ова.
  9. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    432
    Во кој период од бременоста се прави торч? И дали некој правел скрининг кај др Радица Бојчева и дали е задоволен?

10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    :rofl: А што се доплаќа за бебето бар тоа да кажале?
    Ти викам јас немаат ништо така на памет си кажуваат.
    Ги мрзи еден проспект да напраат...(facepalm)

11. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.924
    Допаѓања:
    11.872
    Убаво е пред бременост да се направат овие испитувања..а во бременоста јас ги правев во 12 та недела..

На IChika му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.905
    Допаѓања:
    34.134
    Мене еднаш така ми покажа со ќерче.Беше лето и жешко , накај 12 , а јас едвај 1 чаша вода испиено.Докторката ми рече дека бебето е вознемирено оти сум дехидрирана да шетам и да испијам 1 и пол литар вода за 30мин и да се вратам.Јас испив 700-800 мл.После тоа откуцаите на срцето беа нормални.Внимавај на течностите и не се сеќирај се ќе биде во ред.
    Кога имав проблем со протокот тоа беше по термин ме породија со провокација ама не беше детето хипертензично , нормални му беа отчукаите.Ќе биде се во ред:hug:

На LivingGlam, Alishan30 и kukla21 им се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ми провери протоци. Се беше ок.
    Бебе мрда како лудо :)

На ехо се беше нормално. И откуцаи и постелка и протоци. Едино плодова вода почнала да се намалува во однос на прошчиот пат, ама ми кажа не е ништо тоа.
    Затоа ме врати на цтг.

Прво што помислив е дека се растам за депилација, кај ваква на пораѓај ќе одам (facepalm)

Последна измена: 26 август 2020
    На zhap4e, Monella, Ava.84 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    Мислсм дека и на страната пишува што се доплаќа (одредување крвна група и рх фактор на новороденче мислам дека се доплаќа на пример, го имам запомнато зошто ќе треба во мојов случај дека сум рх негатив) ама не ми се релевантни податоците искрено на веб страната од што не ја апдејтираат

На K7M10J и Milkiway им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Да може нешто смениле.
    Еве да не ми кажеа крвна слика дека имам во пакетот од каде да знам?
    Се треба да прашуваш на секое за да не испуштиш нешто што ти следувало...глупости

На K7M10J и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    А што ти кажаа за тестот за ковид, колку време важи? Мн ми е безвезе, ај ако одиш на закажано царски си знаеш кога треба да се тестираш, ама ако чекаш болки за да одиш на пораѓај, тогаш како?
    Леле ај нека го укинат веќе тотална глупост ми е :smirk: И ако го правам тестот унапред пример 1 недела пред закажан пораѓај кој гарантира дека нема да закачам корона во меѓувреме? Скрос нелогично ми е, една членка имаше за сопругот пишано (не знам дали конкретно за Ремедика беше ама мислам дека се однесуваше за таму) дека ако влезе он на посета треба да има негативен тест и да не ја напушти болницата, ако ја напуштел тестот веќе не важел. Ама ич не ми штима оваа работа (facepalm)

17. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    @kukla21 не сум имала искуство со вакво нешто, само поддршка да дадам, за нервозата што си ја окркала.:hug:
    Битно си во безбедна зона, одмарај и само позитивни мисли.
    За депилацијата и мене ми е таа прва помисла, ако ме фатат болки а јас несредена, и нозе исто подраснати, се плашам од бричот:lol:само да се средам, па потоа нека изненадува:D

На natasam, zhap4e, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Докторкава спомна 2 нед пред термин валда добро ја разбрав секако ќе прашам пак кога ќе одам средина на септ сум за цтг.
    Да имаше пишано една дека тестот им важел 2нед и ја не знам кај ја црпат логиката.
    Пролетта беше 1 тест за време цтг и уште еден при прием...ама валда дека сега тестов кошта 4000 па бараат еден..пролетта беше 1200ден. Кој да ги знае.
    Баш ќе ги прашам која е логиката и која мј е заштитата..може цимеркара во меѓувреме се заразила од кај да знам? Колку што имаат добар маркетинг толку и добро им е се промислено

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    Ај да протестираме :rock:
    Имаме време ај може ќе се смени нешто. Јас само си се надевам :D

20. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    5.565
    Леле женски да ми е вашава мака со депилацијата :rofl: јас секоја вечер мислам дека се пораѓам, ме заболува нешто и почнувам еве сега нешто ме фаќа(facepalm)

На Ava.84, Lovebug01 и Alishan30 им се допаѓа ова.