Зашто јас сум фармацевт, па ме интерсира кој доктор "дозволува" Таа дозвола може скапо да го чини некој, не знам како се осудуваат...Под надзор на лекар и кога бенефитот го оправдува ризикот да, ама на лична одговорност. Си пишува и во упатството на лекот, така да...
Ако реално гледаме голем дел од лековите не се препорачуваат во бременоста но сепак ги даваат, што да кажат жените кои се бремени а работат во производство со лекови и нормално ја вдишуваат правта од различни препарати а не им е сменета работната позиција и сепак поред ова имаат нормална бременост
Добро утро. Да ве поздравам само, ве читав, ми недостига темава. Испадиве не се секирајте ќе се дуплираат по раѓање. Јас чудно сум многу кул, не сум нервозна како после првата бременост, ама еве скоро 40 дена ќе прави Микаел (утре) имав испади многу малце, ама вредат буквално за сите пари. Чувајте си нервите и трпението, поготово вие што сте со второ, трето, оти мој Константин почна цуцла да цуца прв пат сега на скоро 4 години, бара да јаде у 3 сабајле, спиеше у бебешкото креветче, цицка бараше ... Ве поздравувам, чувајте се и уживајте
Здраво мамички, сакав да ве прашам бремена сум со близнаци 17нед и почнаа ребрата да ме болат особено кога лежам кога седам и одам не, дали е нормално тоа и што може да пијам од витамини да ми обалжи малку зашто неможам да спијам,има ли некоја со исто искуство, фала позз
Дијазепам ми рече гинекологот да се напијам ако се осетам дека ми е лошо, дека само тоа смеам, половинка од 5мг, и не често. А инаку магнезиум си пијам секој ден. Јас само прашав дали и некоја друга пие? Не се имам напиено и ќе гледам да не се напијам, но искрено да ви кажам не сум толку анксиозна колку што сум нервозна. Се ме нервира, избувнувам, и не можам ни да заспијам од нервоза. Јас бев многу активна пред да останам бремена, вежбав по 2 часа - 5 пати неделно, кардио и вежби со тежина, а сега гинекологот ми рече барем првите 3 месеци да не вежбам. Има бремени што после првите 3 месеци се вратиле во теретана? Или можеби и не сте ни прекинале со вежбање?
И јас се замислував дека ќе вежбам и се али од кога прокрварев реков седи си мирна цел живот е пред тебе, затоа само пешачење е најдобро одколку теретаната знам на психа мава али ќе издржиш неколку месеци се во прашање. За диазепамот мене ми имаат кажано ако осетам вознемиреност нервоза итн прво да пробам со б6 ако не успее тоа 2мг диаезапам смеам да се напијам али да не претерувам
Девојки од вчера вечерта ме фатија така посилни болки ниско долу и во кичмата. Не беа баш менструални како притисок повеќе, како сечење. Ме пуштаа на моменти и веднаш пак де појавуваа. Кога отидов по мала во вц, болките се смирија. Потоа си легнав и се разбуддив по некој сат, пак со истите болки. Пак бев во вц по мала, пак се смирија и заспав. После тоа пак уште еднаш истото по некој сат. Инаку 2 дена ги немав испразнато цревата, па конечно успеав сабајле. Но сеуште имам како тапа болка во кичмата и напред. Не знам дали да одам на болница да ме видат, се исплашив искрено. А се мислам и дека е можно да имам пак песок како во првата бременост. Слични болки имав само појаки тогаш и не поминуваа откако ќе одев во вц. Што мислите? Да паничам? Инаку сум 8+5
Не би да ме сфатиш погрешно, ама повеќе на мислењето од доктор би се ослонила одколку на фармацевт. И јас имам слушнато дека дозволуваат, ако докторот процени дека за таа конкретна личност смета дека е потребно тогаш сигурно докторот подобро знае пошо и ја следи бременоста.
Здраво, дали матичната ви го има побарано картончето со крвна група да и седи во картон и зошто е потребно тоа?
Пред една недела испив еден Диазепам од 5мг, премногу голем стрес и нервоза имав, што нажалост ниту Диазепамот ме смири,ниту цигарата што ја запалив после 6 месеци ме смири. Психата ме смири на крај. Советувај се со докторот, знам многу случаи кај што дозволувале да се зема од 2мг, претежно за хипертензија го даваат. Абе и за Рупурутот пишува не смее во бременост али секоја втора трудница го пие за киселини,така да..
Знам дека ги даваат, и на мене матичната ми препорачуваше некои лекови кои што секако не би ги пиела, затоа што знам што се може да предизвикаат. Баш се чудев со која леснотија ги препорачува. Секое производство е различно, си има закон за генотоксични лекови каде трудница треба да биде ослободена, односно преместена од такво работно место, само кај нас тоа ниту го бараат работниците, ниту пак им е гајле на газдите @GolemaMala за одговорот дека повеќе се верува на лекар, отколку на фармацевт ( во врска со лекови) немам коментар. Кога би знаела што се може да предизвикаат некои лекови кај бебето не би ги погледнала, не па да ги пиеш. Те молам ако на тебе така ти рекла докторката не ја советувај и членката дали да ги пие, бидејќи (да не ме сфатиш погрешно) ти па ич не си компетентна да препорачуваш лекови. Знам дека ние сме таблетоманска држава, особено за седативи, се пијат како бонбони... Едно е дека "го земав, ништо не ми беше", друго се студии на голема популација, ама секој си знае за себе. @Chantal Рупурутот е друга ситуација, може да се пие кратко време, бидејќи е проблем алуминиумот кој во нормални серумски концентрации не предизвикува проблем, но ако е покачен штети на плодот.
Кај тебе очигледно анксиозноста ти е поврзана од нагло прекинување на редовна активност. Од толку многу вежбање, наеднаш да престанеш му предизвикува стрес на организмот, исто како и да се откажеш од дрога Доколку немаш ризична бременост, може да вежбаш специјални вежби за трудници со лиценциран тренер, ама не во таков обем и интензитет како што си вежбала претходно (кардио, тегови и сл). Вежбај некои полесни вежбички колку да се ослободиш од стресот ( на пример јога за трудници)
Јас реков дека повеќе би верувала на доктор одколку на фармацевт, не @GolemaMala . Јас никаде не и препорачав на членката да се напие дијазепам, читај ко што пишувам, туку реков дека доктор сигурно подобро знае од фармацевт пошо и ја следи бременоста, ја познава пациентката и знае во кој момент треба да даде лек, а во кој момент може да се помине без лек. А за компетентност не зборувам на форум пошо на форум секој може да си пише дека е експерт во било која област. Според мене е неодговорно да ја плашиш членката дека не смее да пие дијазепам кога ниту ја познаваш, ниту знаеш до кој степен страда од анксиозност, а докторот што ја следи и дозволил, сигурно ако докторот и дозволил, не може фармацевт да знае повеќе од доктор во никој случај
Верувај си ти на кого сакаш,секако не се однесуваше напишаното за тебе. Со среќа со такви размислувања
Дадов мое мислење, не препорачав да се пие. Гинекологот ми има дозволено да се напијам одвреме-навреме, затоа што имам страшни напади на гушење. Имам испиено 4-5 во цела бременост,од 2мг. Кај некого може лошо да делува, кај некого нема да има никакви последици. Инаку, еве, да не ти биде грешка тагот, и јас повеќе верувам на доктор, отколку на фармацевт.
За лекови кои се на листата за потенцијално штетни за плодот, ако треба да се дадат докторот ќе процени кост/бенефит од потребата и дозирањето на лекот. Не збориме за редовна употреба туку за повремена, по потреба. Јас на пример сум алергична на парацетамол, и обично кога имам некаква болка или покачена тт пијам аналгин, кој нели не е препорачливо да се пие во бременост. Др ми дозволува да се напијам аналгин исклучиво ако имам потреба (пример јака главоболка што никако не ми поминува, покачена тт и слично). И јас сум медицинско лице и од познавањата што ги имам околу овие работи, не може толку штетно да влијае таблета аналгин врз плодот, колку трпењето на болка при која се ослободуваат хормони на стрес во телото и сите оние медијатори за болка. Исто и за дијазепам во случајов и за било кој лек што е класифициран како тератоген, генотоксичен, потенцијално штетен и слично. Ќе одам одам оф топик само за да се надоврзам на разговорите од погоре. Не би да коментирам дали повеќе би верувала на доктор или фармацевт, зошто за жал фармацевтите кај нас се гледани (а и самите си оддаваат таков впечаток) како обични продавачи на лекови. Ретко, многу ретко да влезам во аптека и да добијам здравствен совет, едноставно повеќето само го гледаат рецептот, те прашуваат од која фирма сакаш да ти го издадат лекот и тоа е тоа. Нема комуникација, нема интеракција пациент-фармацевт. А треба да има. Плус, фармацевтот може, а и треба да има повеќе познавања за лекот од докторот, но докторот е оној кој ја води здравствената историја на пациентот.
Лрле исти сме по дома ама идентични и ние ,баткото дури идеше кај маж ми и од него бараше да цица како божемски демек
Да се надоврзам, не би рекла дека докторот има помалку познавања од фармацевтот за лекот, сепак докторите поминуваат фармакологија, туку клучната разлика е во тоа што викаш дека докторот ја води здравствената историја, има искуство со пациентки, точно знае дали на пациентката и треба дијазепам во моментот или може да помине и без него, а фармацевтот повеќе може да ти каже што учел по книга, зборот ми е, немаат искуство со конкретни пациенти, па со тоа што докторот ја води бременоста на таа конкретна пациентка може да донесе одлука со индивидуален пристап кон секоја пациентка посебно, а фармацевтот ќе ти каже не треба да се пие, генерализација прават фармацевтите, ама едно правило не важи за сите.