Кај нас дома, оптсекогаш правосмукалка и паркет биле работа на мм Но јас до сега можеби 4-5 пати во бременоста си чистам кога ќе ми текне сама со нив, и ич не ни помислував дека може нешто да ми биде. Полека, умерено, без нагли движења и стегања, мислам дека можеш. Сепак да си внимателна. Јас сум 25та недела и досега немав проблем од таа страна. Иначе тоалет си чистам јас, и плочки и туш кабина кога треба некое алишта перам на рака, што не го ставам во машина и засега немам проблем ни со тоа. Се наведнувам со раширени нозе или скрос до долу клекнувам полека, ама си пазам. Сепак зависи каква ти е бременоста и ако имаш препорака од доктор да не го правиш тоа, тогаш уживај си и не чепкај ништо. Поздравче
Од кога тоа изложувањето на сонце воопшто не е здраво? Абе, информирајте се пред да треснете некоја глупост. Точно дека сонцето е штетно, ама во периодот од 11 до 16-17 часот, а не преку цел ден. Инаку сонцето помага во создавање на вит Д, ако не ти е јасно срна, го подобрува расположението.. Патем, не верувам дека некоја трудница би се сончала во најжешкото. Како и да е, сите се различни и секоја бременост не е иста. Најдобро е консултација со гинеколог, ние овде не можеме да кажеме дали некоја смее или не сме да оде на одмор.
Доколку имаш нормална бременост, без никакви проблеми, не би требало да биде проблем чистењето по дома. Јасеве во моментов, со надминат термин, правев генералка, бришев прозори и перев завеси, метам, јас чистам цела куќа, правам ручек, затоа што јас сум сама дома, нема кој да ми помогне и немам ама баш никакви тешкотии ни со дишење, ни со отоци, ни со одење, а и не е многу препорачливо да залегнеш ,подобро да движеш и за тебе и за плодот.
Не, сите трудници имаат куќни помошнички Зошто да не работи со правосмукала, или зопшто да не го чисти вецето жена која што е трудна? Навистина не разбирам што е проблемот да се пушти правосмукала? За ВЦ немора да користите солна киселина, туку сега има средства кои се тотално безопасни а чистат подобро отколку овие застарени методи од времет на бабами, кога и алиштата се вриеле на шпорет па фала богу се рагале здрави и нормални деца. Незнам зошто толку паника а тек си дознала дека си бремена? Кога ќе си во поодмината бременост да речеме последните 3 месеци секако дека некои работи ќе треба да ги праиш на поинаков начин, но самото дознавање нетреба да значи дека треба сите 4 да ги дигнеш во вис и се други да прават наместо вас. Никој не рече да трчаш и да се замараш, но и садовите и смукалката и ручекот, може да се направат полека без брзање, и сосема смирено. Единствено што нетреба да правиш е да креваш тешки работи, се останато е пожелно, да се прави во нормални граници.
фала ви мешиња jас се движам одам на работа, шетаме, ама мислев тоа напрегање да не штети и оние средствана за во веце колку само тешко мирисаат и маска да ставам додека чистам пак ги осекам osamena-srna фала богу дека и садови мијам и ручек правам, не сум свилена, ама кога ке се измачиш за нешто го цениш и чуваш тоа како очите
Сакам да и кажам браво на женава, тоа е она што јас сакав да го кажам со претходниот пост, браво LaDyDoLi, тоа е вистинска жена која утре ќе биде спремна да се фати во коштец со сите предизвици кои доагаат по рагањето на бебето. Поштувам способни мајки кои знаат и можат сами да се справат со преизвиците во животот, а не се друг да им среди и пак не им чини.
И јас немам никакви проблеми со чистењето, ние се селевме кога бев некаде 5 месец, па се сами си завршивме со сопругот, од белење, чистење, менување плочки во купатило, бришење подови, пренесување работи... комплетно се, немавме, а и не сакавме помош од никого... Сега сум 9 месец, се приближувам кон крајот, и пак сама си чистам, кога е дома мм ми помага, ама јас гледам да завршам додека е он на работа па после да си одмараме заедно и да си шетаме. Ако ти е се во ред со бременоста подобро раздвижувај си се и ослободи се, со тоа што ќе се плашиш од секое движење нема да си помогнеш воопшто. Мажот ти и понатаму нека ти помага, ама не мораш да чекаш се на него, ако ти е страв можете и заедно да си чистите
osamena-srna а на што алудираш ти уствари , дојде во темава да критикуваш? Човек да не смее да праша ништо, правена сум операција на матка месец дена пред да останам бремена, сега јасно ти е зашто се пазам и чувам?
Зошто мислиш дека мораш да се правдаш тука на форумов, посебно на некој кој воопшто не е засегнат со темава и тука е само да критикува??? Твоја куќа-твои правила, гледај тебе како што ти одговара и игнорирај ги сите вакви коментари од околината. Само смирено и уживај си во бременоста
Работава според Срна испадна- работи по дома, ама одмор не (си мислиш само за себе )брееј . Пеперутке оди си на одмор ако гинекологот дозволува и ич да не се секираш, не дај боже да е пишано лошо да се случи, и дома во кревет ќе се случи. За чистењето ако се чувствуваш дека можеш чисти си, ако не може и мажето да те замени барем првите месеци.
Јас мислам да си се чуваш и пазиш, барем првите три месеци немора ни да се веднеш, башка и со операција на матка...и тазе бремена...одмарај, никаде нема да ти избега чистењето, пак ќе остане на тебе...остави го сопругот нека ги исчисти работите кои што бараат наведнување или поголем напор, помогни му со другиот дел. Има време за чистење...а мислам дека веќе во поодмината бременост многу зависи и тоа како го носиш бебето...еве мене едното ми е многу ниско доле и не можам да замислам да се наведнувам...имам ем притисок ем болка и не би ризикувала со наведнување, затоа што се работи за нешто многу поважно од едно чистење на под, се работи за живот кој што не е зачнат на начин "плукни залепи", бебиња кои што не ме прават "болна" што ги носам ама едноставно се толку многу чекани и посакувани и "скапо платени" што не ме интересира кој ќе ми го исчисти паркетот, плочките во вц или пушти правосмукалка. Секоја чест на трудниците кои што можат и во 9 месец да се наведнуваат и чистат, ама секоја трудница е различна, ниедна слична и секој организам е различен и си кажува кога му е доста за било што.
Nema veze jas cistam i wc sekoj tret den i pravosmukalka i sadovi i sve a imam kriticna bremenost samo nekrevam tesko voopsto toa nema vrska pa da vi kazam super se osekam prvo odmarav prvite tri meseci i bev kilava kako bez volja za zivot sega veke ne se zamaram sum 5 ti mesec si pravam se i da vi kazam bas e poubavo da si podvizen nego ulezan doma za krevet odvratno mu vikam jas na doktorot da ne me pravi tolku kilava imam jas prijatelka sto nisto drugo nepravi osvem sto spie ne mrda so maliot prst i na kraj go izgubi bebeto nedaj boze da dojde do taa situacija muabetot mi bese i da miruvas i da ne pravis nisto ako treba da dojde ke dojde pomalce opteretuvanje poveke uzivanje i mislete samo na ubavo
баш така amorce2 тоа сакав да го кажам, толку чекано, посакувано бебе башка ко што викаш ти и скапо платено како да не ги пазиме и чуваме
Затоа ти викам, седи и уживај...таков совет дали да чистиш или не никој овде на форумот не може да ти каже, ти знаеш колку се имаш изнамачено за да дојдеш до оваа толку посакувана бременост и ништо на обој свет не е поботно од тој живот што расте во тебе, а камо ли едно чистење. Првите три месеци се ризични сами по себе, не па да земеш да се веднеш и напрегаш. Крај краева ќе заштедиш 1000ден и ќе си викнеш една жена и тоа ќе го среди. Уживај во она што ти го дал Бог сега и чувај се и ќе осетиш, твојот организам точно ќе ти покаже што можеш, а што не можеш да правиш...ќе си осетиш сама.
Секако дека треба пазење првите 3 месеци барем да не се напрегаш и да не дигаш тешко,ама јас и тогаш чистев и сега чистам ако сум при крај потешко ми оди наведнувањето само,дури и колешките ми се чудат дека ќе влезам во 9 ти месец уште малку и уште на работа одам ама кога се чуствувам добро цела бременост имам нормална бременост,зошто да не си ги правам сите обврски како и претходно што сум ги правела ако сум трудна не сум болна,сега секако ако има причина ете како батерфлај си треба пазење или ризична бременост за на одмор оваа година не отидов требаше јули да одам ама некако ми беше шубе од аспект дека 8 ми месец некако на одмор и големка си сум од 7ми наваму машала машала уживајте си и правете си како што си осеќате дека можете и дека не ви е тешко другите не знаат како се осеќате што и да ви кажат е неважно ве гушкам убави мешковци
уф, камо да се замарав ама да завршев одма работа, мене ме вратија за денеска. ненормални бре, во 12 и пол Мој Термин ми закажа а овие во Прилеп до 11 земале крв и јас ни крива ни дилжна, со температура и настината појдов и се вратив, и денеска кога појдов да сум земела нов упут (крајот не му се најдува) па сум земала нов упут и чекав до 13ч денеска и денеска можеа да работата до 1 и пол, а вчера си имале работа изгледа, ИДИОТИ!!!!!
Здраво месиња, како сте? јас ега ја отварам темава и читам многу постови, се чудам по малку :geek: Прво да разјаснам веднас, јас не отидов на одмор и нема да одам од причина сто сум во странство, далеку од било кое море за пливање, и тука е мнооогу поразлична климата за разлика од климата на насиот Балкан! да бев во македонија веројатно ќе тркнев до некое блиско место Сепак најдобро е да се консултирате со васите доктори, добро е тука да се побара совет, и јас побарав и добив и фала ви,ама сепак ниедна од нас тука не е толку стручна , за да тврди несто со сигурност!!! За домасните обврски, секоја си знае каква и е бременоста и колку мозе да работи, и најдобро е да правите како се чувствувате, некоја има лоса бременост, некоја има добра, така да секоја си знае колку мозе, правете го она сто ви се прави) јас почнав интензивни просетки да правам и така планирам до крај, за да ми биде полесно, и по дома се си работам, засто чувствувам дека мозам! Инаку ние го заврсуваме полека првото тромесечие, се видовме на ехо и сме големи повеке од нормално се расплакав на ехо, кога го видов бебето цело оформено, не очекував така, ама дусата ми е полна со утрогестан престанавме, и сега сме мирни Се извинувам за долгиов пост, узивајте месиња и не се препирајте тука, едноставно секоја нека си прави онака како мозе и сака
Јас искрено да ви кажам, отсекогаш сум велела, да останам бремена и ништо не фаќам, ама еве останав бремена, сакав да бидам делена од свекрва и свекор и кој друг ќе ми ги извршува дома обврските ако не сама? хехехе мм има таква работа што мене лично ми е жал да му речам да избриши прашина или да го исчисти WC а и да му речам знам колку добро ќе биди сработено сето хехехе не судам на никого, затоа што ако сум имала мака и јас немало да фаќам ништо, мноогу нормално! А еве сега сум 8ми месец, скоро на пола, па сеуште сама средувам, немам никаква мака, чувал господ..... многу често ме мрзи и чаша да измијам и има денови кога ја гледам прашината на комода,излегувам од дома, шетам се враќам, седам на компјутер ама ме мрзи да избришам прашина, ама па затоа некогаш ми иди енергија и цел спрат можам да го средам и ич оф да не речам
Zdravo mamichki. Jas baram mislenje od vas za pritisokot...3 dena po red mi e visok najvisok mi beshe deneska 150 so 110, inaku 140 so 90 mi e postojano. Bev kaj matichnata, taa me upati vo GAK i tamu mi napravija Ctg, eho, krvna slika i urina. Se mu pokazuva deka e ok, pa me pratija i na nefrologija i tamu pokaza se ok, ama mi dadoa metildopa da pijam za da go reguliram. Inaku vekje sum 9 mesec. Doktorite mi velat deka se e ok, ama mora radi preventiva, a jas tooolku se plasham mislam deka od strav ushte povekje go kachuvam. Dali nekoja od vas ima ili vekje imala vakvo iskustvo i dali ste imale komplikacii radi takov pritisok? Neznam shto da pravam...mislata me ubiva pls help