Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Peperutka-bt

Peperutka-bt Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    2.097
    Ве читам за купување и средување алишта за бебушките и се топам. :)
    Јас сум 5 недели ссмо трудна и ме фака манија за купување :) пред некое време бев ваикикк и ако најдев бечи шпикознички ке земев :)
    Не сум била ни на прв преглед, си велам ке одам од понеделник.
    Ке видиме пол и да видам што може да се користи од керкичката.
    Од големите работи сакам само да се купи ново душече, друго се ми е здраво.

На azelea, Skyfall, minne992 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Mareea

Mareea Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    306
    А дали некој ќе ми каже како пука водењакот? Се изначитав и уште не сватив или уште сонлива сум Некои паники ме фаќаат, дури сонувам нешто па се борам у сон и вриштам

На BabyD0ll му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Или филмски во силен млаз и ќе осетиш нешто да направи пуф, некои го слушаат кај што пука, или ништо нема да осетиш, само ќе почне да си тече водичка. Кога ќе почне да тече, не престанува.
    Паники нека не те фаќаат. Водењакот пред да почнат контракции ретко пука. Прво фаќаат болки па тек во болница пука, ова е најчесто сценарио.
    И да ти пукне водењакот пред болки да имаш, нема зошто да се паничиш бидејќи болките фаќаат после пукање многу брзо, така да ако не те разбуди течењето на водата, ќе те разбудат болките.
    А од вртење во кревет не може да го пукнеш водењакот, тоа ако се случи само така се погодило случајно, тогаш требало да пукне и ќе пукнел и да не си мрднела воопшто.

Последна измена: 11 септември 2020
    На azelea, BabyD0ll, Brpbrp и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Mareea

Mareea Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    306
    Читам прскале, течеле ко фонтана викам што е ова, нз што да очекувам.

5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Еее ретко тоа филмско пукање ко на филм, фонтани.
    Најчесто пука во болница кога веќе имаш болки, кога си отворена, а ако пукне дома може само да си почне да тече водичка, ништо специјално.
    Не се паничи ич за водењакот, нема ни една што го утнала овој момент и кога ќе пукне нема ни потреба да се плашиш и да трчаш во болница, полека спремај си се и ќе одиш, а тоа филмско пукање излегување на бебето дури одиш во болница, па се породуваш на паркинг, што знам, тоа само ако ти е 5то пораѓање можеби да :D

На Brpbrp, butterfly *_*, LivingGlam и 4 други им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.837
    Кога ке почне процесот на раѓање нема да имаш дилема. И пукање на водењакот ке ти се разјасни, и контракциите. Мене почна да ми тече водењакот, дури по 10тина часа пукна, како на филм - пау! Ама течењето не е незабележливо, ке видиш дека ти тече нешто а не мочаш.
    Болките ке те разбудат од сон. Јас имав контракции неколку дена пред оние вистински за раѓање, од сон се будев. Со магнезиум поминуваа, значи лажни се.

На Brpbrp, Skyfall, Snowflake97 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Mareea

Mareea Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    306
    Fala vi zenski ubavo koga nekoj ke spodeli iskustvo, mnogu mi znaci ❣️

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.837
    Па затоа сме тука, да споделиме искуство. Тебе може да ти пукне од одма како на филм, ама како и да е, мали се шансите да се породиш во кола по пат накај болница. Искрено, дури и ти посакувам таков пораѓај, без провокации, без епидурал и чуда. Жени кои така родиле поминале подобро од оние што раѓаат со часови па и денови.

На Mareea и Alishan30 им се допаѓа ова.
  9. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Кога ми пукна водењакот, прво помислив 'зарем за прв пат се подмочав' потоа кога продолжи да тече по нозе сфатив дека тоа е тоа, првиот млаз беше поголем, потоа продолжи да тече меѓутоа по малку. Имаш скроз време да се истушираш, средиш ако си дома, јас се породив после 13 часа. Пукањето водењак не е воопшто страшно или болно, само е знак дека дошло времето :)

На zhap4e, Alishan30, Fatalnata и 2 други им се допаѓа ова.
  10. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    77.863
    Девојки ми треба помош? Каква пумпа за молзење да купам? Електрична или рачна? Која е подобра и попрактична?

11. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Првото го родив карлично, природно. Здраво, право, никакви проблеми нема. Со тоа што од самиот почеток беше поставено карлично, и докторот ми кажа дека така и ќе остане. Беше со газето надолу и можеше природно. Сега второво до кај 30 недела си беше со главата надолу, а сега е карлично. Гледам по јутјуб вежби, као да пробам да го завртам. Ако има некој искуство со вежбите, нека пише. Покрупно е ова бебе, ми рекоа дека ако не се заврти, ќе треба царски, а не сакам ич така.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.267
    Рачна, јас користев Лансинох, после третиот месец купив исто Лансинох двојна електрична, фрлив 7000 ден за ништо.
    Од рачната сум презадоволна.

Во категоријата Бебе има тема за пумпи, прочитај искуства и од другите мами, има многу задоволни и од Чико рачната, а за електрична Медела најмногу ја купуваат..

На macka91 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.413
    Допаѓања:
    77.863
    Фала на информација. Сум ја промашила темата, сега ќе ја побарам да прочитам

14. Masnickaaa

Masnickaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    1.025
    Мамички, може хелп.
    Пријавена сум со договор на определено време кое завршува во декември. Јас се породив сега во септември. Дали доколку не ми го продолжат договорот, ќе престанам да земам пари од фондот?

15. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.797
    Допаѓања:
    18.626
    Чим си остварила право на породилно не се секирај. Не зависиш сега од фирмата , државата те плаќа, а ти си имала доволно месеци за да земаш (да имаш право на )породилно.

На zhap4e, Masnickaaa и Fatalnata им се допаѓа ова.
  16. Skyfall

Skyfall Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    2.160
    Мене ми пукна додека мочав. Само осетив посилен млаз и си помислив што е сега овоа. Ни на крај памет не ми беше дека може да е водењакот, а веќе бев над термин. И после почнаа контракции да ме фаќаат и се спремив и трк во болница :)

На zhap4e, Fatalnata, Brpbrp и 2 други им се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.937
    Допаѓања:
    18.837
    Електрична ке ти треба ако даваш измолзено мајчино постојано, ако доиш, нема да имаш потреба, барем според мене.
    Јас имам рачна на медела и сум презадоволна. Молзев затоа што ми се преполнуваа градите, еднаш дневно. Носев измолзено кога сме излезени.

На zhap4e и macka91 им се допаѓа ова.
  18. wannababy

wannababy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2020
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    2.379
    Хееелп ми се направи хемороид ;( кажете ми дали има некоја крема или што и да било што е дозволено да се користи во бременост ???

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    19.110
    Колку ја зема рачната на Медела и од каде?

Инаку @macka91 како што ти пишаа и јас така размислувам. Да се деси да е на измолзено па да купам електрична ама се надевам нема да е потребно.
    Рачна сите што ги знам употребиле бар 1-2 недели користеле додека дојат на почеток.
    Ја лично ќе земам рачна (највеќе на чико ка фалат) електричните се некако скапи бар тие што ги гледав

На LivingGlam и macka91 им се допаѓа ова.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    Проктосиналар маст, многу ми помага.
    Избегнувај лута, зачинета храна и премногу седење

На zhap4e и wannababy им се допаѓа ова.