Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    Девојки една консултација , бев на контрола денес бебе за една недела помало го мери ја сум 25+3 , тоа одговара за 24 + 3 и малку ме испаничи докторкава , незнам што може да биде, а не ми кажа ништо , понеделник ќе праам скриен шеќер а денес правев крвна слика и дидимери чекам резултати .... не се сеќавам да било помало претходно на другиве контроли , а ја немам качено ниедно кило од мината контрола пред еден месец .... искуство слично има некоја од Вас?

2. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    57.130
    Мене не ми е јасно со овие меркиве. Тоа е просек, а си има помали и поголеми бебиња. Зошто толку се осврнуваат на должината? Моево е долгичко, од старт одговара на неколку дена, скоро една недела плус. Досега не ми рекле дека е проблем, ама што знам... можеби и ќе биде.
    Сигурно има објаснување, мислам доктори се и така мерат и сметаат, сигурно не е случајно.
    Ама ај некој мене нека ми објасни - зарем нема отстапки од просекот?
    Сега и за ова да почнам да се грижам? :D
    Големо ми е бебево? :^)

На IRBBB, tambelina, naturallmess и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Не ти е големо.
    Некои повисоки се раѓаат, некои пониски.
    Мерките 3ца да те мерат во истиот ден, сите различно слични мерки би извадиле.затоа не ги мислите.

На thelittle17, ni.na, tambelina и 3 други им се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.936
    Допаѓања:
    18.832
    Има големи деца има и мали. И оние родени 2500 и 4500 се здрави. Најбитно е бебето да е терминско и белите дробови да се развиени до крај, тежина се качува лесно.
    Проблем за мајката може да е ако бебето има голема глава и го роди природно. Синко имаше надпросечно голема глава, се роди над 4 кг, среќа царски, па не ми беше проблем.
    Јас знаев дека ке е крупен, и двајцата со маж ми сме големи.

Пред 6 месеци дуплираше тежина ама на година не триплираше. Му излегуваат заби и не јаде. А има деца родени 3 а сега потешки од синко.
    Сакам да кажам да не се замрате со глупости.

На IRBBB, Fatalnata, Cherry333 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.305
    Допаѓања:
    19.108
    Да мене ме испаничија така не се сеќавам која недела ама мислам вака како тебе бев. И баш тука пишував.
    За после на следен преглед после 2недели(немаше шансо да чњкам 4нед) да ми кажат: Аа па може така се измерило не мора да значи се си е во ред.
    Ако друго се е ок со испитувањата може и кај тебе е некоја ситна ненамерна грешка.
    Јас ти предлагам за 2нед пак да отидеш на ехо не знам како сте се договориле со доктор

На naturallmess, Molly.dolly, Fatalnata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Mareea

Mareea Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    306
    Ista bev kako tebe i praev eho na abdomen, se bese vo red ama bebuska sve zgmecila i od pritisok se sozdava bolka. Za mirna glava moze edno eho da si napraite.

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  7. tambelina

tambelina Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.983
    Не се паничи, за второто бебуле така ме вадеа од памет, и доплер правеа неколку пати. Си отидов приватно ме гледаше 20мин докторот и СЕ беше ок,само помала тежина помало бебе(а јас +20кг на крај:rofl:),се роди 48цм 2650гр,на картон и пишуваше дека е родена во 39г.н.+6 ,само поради тежината (facepalm) А бебе здраво,активно,плачење да оглуви човек :D за брзо стана буцко,првите 3 месеци качуваше повеќе од кило.
    Првото бебе ми беше 3кг,а третото пак ме изненади со 3ипол кг и големоГлавец :sweat::D тие 500гр ме изморија малку повеќе на породување,второто ко од шала излезе, наеднаш ;) а првото беше царски.
    Ако толку ти е мисла,оди на второ мислење.
    Гали меше ,и со лесно :hug::f:

На Broki5, zhap4e, naturallmess и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Девојки некој искуство со епидурал? Издрзливи ли се болките?

На MinnaAnne му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    7.698
    Хаха сите болки се издржливи, и ние без епидурал преживеавме. И најважно, се забораваат. Шала на страна, мислам дека имаш и тема за ова. Мене како што ми кажуваа другарки што се пораѓале со епидурал, нема болки, само напони на крај. Само што се прима на 4 5 прсти отвор. Јас пример до тогаш не ни имав болки, да ми ставеа епидурал немаше болка да осетам 8).

На Sofi.ja, MinnaAnne, abc1234 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    Првото цела бременост ми беше помало 2 недели, па се роди 3150,здраво,право. Не е ништо страшно тоа. А и не може 100% точно да ја одредат големината на бебето на преглед.

На thelittle17, tambelina, Snowflake97 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Само да ви кажам син ми е роден 4.360 па еве на две ипол години тежи едвај 12.500 :) Со килажа ич да не се замарате, еве второво и не сакам да е толку крупно,потешко за мене, а бебиња многу брзо качуваат килажа..
    За второво едниот доктор ми спомна понапредно е, другиот доктор ништо не спомна.

На thelittle17, Ava.84, tambelina и 5 други им се допаѓа ова.
  12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.936
    Допаѓања:
    18.832
    Исто и кај мене. На година немаше 12 кг синко. Месец и пол само на цицање е заради забите.

На tambelina, mssuniquee и Milkiway им се допаѓа ова.
  13. Molly.dolly

Molly.dolly Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2019
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    123
    И мене исто во 25та недела една недела помало, ми кажа месо да јадам повеќе, а по килажа е дури поголемо неколку дена , по мерките главата му е помала, залажав утре преглед кај друг доктор да не има утнато у мерење. Не реагираше нешто подебно, вика нормално е од 2600 до кај 3600 да се раѓаат бебиња неможе сите исти да се .. :/ и јас скриен шеќер во 28ма ке проверувам .. а за ддимери ми кажа ако има индикација ама мислам дека следен преглед ке треба, нели ако било помало ддимери, ако било поголемо скриен шеќер давале за испитување, така имам слушнато може и грешам

На naturallmess му/ѝ се допаѓа ова.
  14. naturallmess

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    следна недела идам на Гак со докторкава да се видам ќе ме гледа на ехо па ќе видам и од неа што муабет ќе слушнам , веројатно е ОК се ама пуста паника ме испофати , невидена работа :D

На tambelina, Alishan30 и Milkiway им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.305
    Допаѓања:
    19.108
    Како не е паника..ја 2 недели се нервирав ...(facepalm)

На tambelina и naturallmess им се допаѓа ова.
  16. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    88
    E zenski denes si napraiv amniocinteza I ne bese vopsto bolno se opustiv I seper pomainav za dve min gotova ama posle toa ne go glea srceto kako cuka si zemaa primerok I gotovo sestrata bas go fati ehoto koga zema primerok a dr mnogu se zacerveni toj moment sega I bas se plasam da ne go bockaa bebeto da ne go povredija malce mi se slosi koga stanav ama sega sum dobro mislenje ve molam

На zamce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.336
    Допаѓања:
    9.430
    Килажата на преглед влијае и од тоа дали претходно си јадена и пиена нешто.
    Кај мене до сега секогаш беше или точно со неделите или една недела повеќе, а на претходниот преглед отидов гладна, со празна бешика немав пиено многу течности пред да одам и беше за една недела по мало исто ме фати паника вака, а докторката ми рече дека не е проблем тоа, и ми кажа дека влијае и тоа дали сум јадена и пиена пред прегледот, ми рече од сега за да не паничиш дојди јадена. :D

На zhap4e, naturallmess и Alishan30 им се допаѓа ова.
  18. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    Искрено кажано овие мерки е само од памет да те извадат, и добра работа се ама и доста сомнителна. За првата бременост пред 5 год. За ниту една контрола матичната не ми кажа килажа на бебе. И не ни знаев колкаво ќе го родам. Пошо се поправив 16кг мислев дека барем 3500гр ќе биде ама ете не 2800 гр беше. Дури и се разочарав и плачев зошто така мало сум го родила а го надносив ама ете така требало. Сега за вторава бременост не секоја контрола ама секоја втора матичната ми кажува грамажа и одма штом дојдам дома роварам да видам да споредам со други трудници во групава и си правам филмови. Така да еве денес сум на контрола 29 +3 па ќе каже килажа и одма почнува да ме јаде црв дал е ок. Досега фала богу се било во ред, бебето си одговара на гестациската недела,како по книга. Така да што знам некако поспокојна бев во првата бременост од тој аспект на бројки. Сега целата што се вели треперам па колку кила ќе било па незнам што.

Последна измена: 15 септември 2020
    На Ava.84, zhap4e, Monella и 3 други им се допаѓа ова.
  19. naturallmess

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    резултат од дидимери сега ми стигна , ужас невиден до 1700 горна граница трето тромесечие ,а кај мене 5336 , и сега клекасани ?

20. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.931
    Допаѓања:
    11.908
    И сега ќе има боц_боц.:) но не е ништо страшно..мн се боцкаме..ќе се среди

На thelittle17 и naturallmess им се допаѓа ова.