Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Mамички како сте,денес многу ме боли стомакот грбот и половината како предменструални болки инаку сум 32 недела неможам ни да лежам а бебчето си мрда,прва бременост ми е незнам дали да се јавам на докторот :(

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.851
    Болките нонстоп ги имаш или во интервали?Можеби се лажни контракции или од премор

3. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    вчера дента, кога шетавме со мм, чувствував дека ќе се породам на улица, како бебчево да нуркаше надолу хахаха... исто така, во еден момент почувствував дека од деснава страна како кога ќе ни се преметни жила, таква некоја тапа болка, и неможев да се исправам право скоро минутка две. :)

4. newmami

newmami Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    23
    Ивка и мене ми испадна дека притисокот ми е покачен. и тоа сега на крај...ми земаа урина и тука излезе дека имам леукоцити со 3 плусеви. ова го проверив кај обичната матична. ми кажа под итно да одам кај гинекологот да не чекам дур до следна недела за контрола (тогаш имам закажано кај гин.)
    до сега се си беше ок цела бременост, па сега на крај ме испаничија. денес ке се јавам кај докторов па ќе видиме што и како понатаму...

5. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Ивка, мене со првото во 9-ти многу ми се качи притисокот, отидов во Чаир(бидејки за таму планирав пораѓај) и одма ми дадоа метилдопа и рекоа на секој 2 дена да одам на контрола. Притисокот ми се изрегулира па си го истуркавме нормално 9-ти месец, керка ми се роди 6 дена пред краен термин, што е супер. Немаше никакви компликации, но ако не се прима терапија на висок притисок и те како може да се искомплицира. Штом си со метилдопа терапија немаш причина за грижа, сигурно се ке биде во ред, само редовно да се контролира притисокот. Поздравче и со лесно!

6. sunshinei19

sunshinei19 Нов член

Се зачлени на:
    31 јули 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    девојки јас сум нова тука и се обидувам колку што е можно повеќе да ве следам.. бремена сум прв пат во 9-та недела сум значи немам никакво искуство.. дали некоја од вас во овој период имала мали болки како боцкања во левиот дел од кај пупакот и неколку см подоле исто на левата страна неколку минути па повторно се смирува и така на неколку интервали..минатата недела дознав за бременоста и направив вагинално ехо рекоја дека се е добро сега на преглед ќе одам наредна недела да си испитам се што е потребно вие тоа подобро го знаете па ќе видиме.. доколку некоја од вас имала исти и слични болки ве молам за одговор бидејќи целата сум во паника нз дали тоа е нормално или не..бидете ми поздравени

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.851
    Горе долу сите имаат такви болки,се вгнездува ембрионот,се шири матката.Се додека не се јаки болки проследени со крварење мислам дека е во ред.:) честитки за бременоста

8. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Добредојде на форумов :inlove: јас сум 13 ндела ама не се секавам за такви болки, но кај секоја е индивидуално, нисто страсно, веројатно се сири матката ко сто ти писа другава феминка, опусти се и лези кога те боли, повеке одмарај додека ги поминес првите 11-12 недели, после се ке оди полесно, поопустено и ке узивас:))) честитки и нека ти е со лесно:))

9. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Сега ми е добро :) јас мислам дека е од што имавме односи синоќа после долго време сепак утре сум на контрола ке му кажам на докторот :)

10. ivka-slivka

ivka-slivka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Matichniot ginekolog so prioritet kje te prati na klinika se da ispitaat. Mene duri i na nefrologija me pratija za 24 h proteinourija. Metildopata ja pijam ama sepak ( mozda i od vremeto e) pritisokot mi e 130 (135) so 90. Bash na kraj zezame rabbota so bebushka i samo povekje grizi. Moze i od griza nejke da dojde vo normala pritisokot

11. ivka-slivka

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Mamichki a ddali na nekoja od vas i go prekinale magneziumot od 36ta nedela, zoshto go zabavuval procesot na poragjaj?

12. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    Јас си го прекинав сама :D заборавив да ја прашам матичната, па кога бевме на часови во ГАК ја прашав акушерката и таа потврди дека треба да се прекине магнезиумот баш од причина што нема веќе потреба да се спречуваат контракциите на матката.

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Касно пишувам ама ова ми личи на контракции, може се лажни, оди на др.

14. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    sunshine19 тоа се нормални болки, сме ги почувствувале сите. и јас како џеврие да не испаднам, доколку во почетокот почувствуваш болка од левата страна таму се вгнездува бебчето и мислам дека ќе биди чупаа :) јас од десна страна имав болки и еве машко носам... сеа не ме сваќај погрешно, моја претпоставка ии погајѓање од постариве :)

15. newmami

newmami Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    23
    Matichniot ginekolog so prioritet kje te prati na klinika se da ispitaat. Mene duri i na nefrologija me pratija za 24 h proteinourija. Metildopata ja pijam ama sepak ( mozda i od vremeto e) pritisokot mi e 130 (135) so 90. Bash na kraj zezame rabbota so bebushka i samo povekje grizi. Moze i od griza nejke da dojde vo normala pritisokot[/quote]

мене ми е 130 со 85 до 140 со 90. ме прати матичниот на клиника под итно ради протеини во урина. цтг е ок. на клиника за притисоков велат дека не е страшно висок. а тоа што ми се малку покачени протеините во урина било нормално во 9ти. не ми дадоа никаква терапија. а фала богу немам страшни отоци. многу минимални, незабележителни.
    малку ме смирија тука на клиника после претрпениот стрес од страна на матичната и од гинекологот.
    утре пак тестирања па се надевам ок ќе бидеме и дека ќе истераме до крај со убаво :)

16. sunshinei19

sunshinei19 Нов член

Се зачлени на:
    31 јули 2014
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    ви благодарам идни мамички имајте си прекрасна и лесна бременост :) јас пак се ставив во паника мислев на триста чуда си викам да одам порано на гинеколог да не е нешто али добро е ми симнавте камен од срце :) иначе јас претежно си одмарам цело време поспано сум се врзала за креветов одвај се освестувам.. мислам дека постариве ѓеврии ретко кога грешат :D али најбитно ние нели да ни се живи и здрави бебушкитее :) позз мамички :*

На bebeto93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.851
    Ме демне несоница :^)
    Бебето два часа клоца мн све живо ми удира.Незнам дали е нешто посебно весело или пак вознемирено?

На ivka-slivka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ivka-slivka

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Mamichkiii jas pak so moite glupavi prashanja. Princezata moja e vekje spushtena nadolu, ama mene mi e ushte machno da zemam vozduh isto kako dodeka ja nosev visoko. Imam bolki vo kichmata, mi se povrakja od kiselini i vozduh edvaj zimam a do pred nekoj den se si beshe ok. Ima li nekoja druga na krajj da se chuvstvuva vaka?

19. ivka-slivka

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Jo ysrcka kako shto vekje gore napishav, zaboraviv da go kazam i jas toa. Kaj mene bebe mrda navecher kako da e vo diskoteka :) preku den slabo, i taa kako da osekja deka denot e mnogu tezok pa sobira sili za odvecher. Ete me vo niedno vreme se budam i se me machi...kolku e toa normalno nemam poim :*

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.851
    Јас ги имав вчера и првите лажни контракции цели двс часа.На 15 мин,па на 5, па на 20.
    Се си мислам дека најскоро бебуш ке излезе иако вчера на цтг не покажа болки.