Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100
    Здраво некој совет за настинка, што смееме да земаме во текот на бременоста ...

2. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.835
    Ти благодарам ќе се распрашам убаво како одат тие работи

3. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Здраво, 23та недела сум бремена, ме интересира дали на притисок 130/80 треба да пијам терапија?

4. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    9.419
    Не.

5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.394
    Парацетамол, ама секогаш за секој лек прашај си доктор или во аптека пред да го земаш, да ти потврдат дека може.

6. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Ц витамин 1000мг, многу овошје и зеленчук, посебно лимон, цитрон, портокал јас си цедам секое сабајле сок од нив, чаеви, мед, супа со бибер ако те здоболува грлото и исто млеко со прегорен шеќер.
    Доколку имаш температура повисока може парацетамол ама пробај прво вака без. За неколку дена ако е настинка ќе те пушти и без парацетамол само со витамини и топли напитоци.

На no name5, Pacient srna и IJAE им се допаѓа ова.
  7. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.498
    Допаѓања:
    8.911
    Девојки мене ме фаќа некоја депресија. Цел ден ми се плаче, ништо не ми се прави. Како наближува време за пораѓај ми е страв дека не сум спремна да ми се промени животот, а толку го сакав ова бебе и спремна се чувствував и се, и одеднаш ми доаѓаат обратни мисли. Дали ќе се снајдам, или ќе ме фаќаат паники, дали сум доволно информирана, дали ќе имам поддршка од мм, дали ќе имам притисоци од бабите...се на тоа мислам. Знам дека ми се полудени хормоните штом со чоколадо се смирувам :wasntme: ама страв ми е да не ме фати пост-породилна депресија, да нејќам да си го видам детето, скраја да е..Размислувам на нешта што сум ги одложувала, не сум ги направила до сега, па со дете дека ќе ми биде потешко да ги реализирам, па како нема да имам време за некои работи во слободно време што сум ги правела и кои ме исполнувале... Незнам зашто такви мисли ми идат :( И вас ли што сте при крај ви е вака? Треба ли помош да барам од стручно лице?

8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.394
    Ништо лошо нема во тоа да разговараш или со стручно лице или со пријателка, некој близок.
    За снаоѓање ќе се снајдеш.
    Нема шанси да не се снајдеш.
    Не се бебињата кршливи, посилни се од што ги мислиме.
    За тоа дали си доволно информирана, што е тоа за што мислиш дека не си информирана?
    Сигурна сум дека си информирана повеќе од што мислиш. За се што не ти е јасно, одма прашувај тука :)
    Од пост породилна депресија не плаши се уште не породена :)
    прво, не значи дека ќе ја имаш
    второ, се третира и не треба ич да се плашиш.
    За ненаправени работи, секогаш ќе има нешто, ама не значи дека не можеш да ги направиш со дете.
    Се што ќе посакаш, можеш.

На tulip-K, wannababy, Broki5 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    На еден стајт прочитав, дека првиот знак дека ќе бидеш одличен родител е тоа што се секираш дали ќе бидеш добар родител дали ќе се снајдеш дали ќе знаеш како со бебето:D И мене ме оптоваруваат истите мисли но се трудам да мислам позитивно

На mamaJana, Pacient srna, wannababy и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    9.419
    Буквално истото го мислам и чувствувам секој ден, дека не сум спремна да си ја променам улогата во животот, како и дали ќе се снајдам, дека ќе ми се здосади животот од детето, дека нема да го сакам, и секакви други ненормални мисли. Ама мислам дека е нормално и дека тоа е само страв од непознато, и дека сме свесни колкава одговорност носи бебето.

На wannababy, Broki5, IRBBB и 6 други им се допаѓа ова.
  11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.887
    Не сум трудна, ама имам 2 дечиња и кога јас, Миле Паника (овде лани важев за најиспаничена трудница:D), и со некои проблеми со бебето, се снајдов, мислам дека секој ќе успее да се снајде;)

Сериозно, сметам дека се ова за што се плашиш е нормално,посебно кога е прво дете. Посебно па сега, во какво време живееме. Многу битно е да имаш поддршка и помош од мт. Од бабите, очекувај (кај повеќето е така де:D
    ) да имаш секојдневни совети како треба, ние младите сега ем се ни е на дофат, ем пак се жалиме, како они исчувале 2 деца без интернет:D:D
    На почеток да, ќе биде малку потешко, додека да си фати ред. Потоа доаѓа полесното, поубавото.
    Такви прашања како твоите, секоја (идна) мајка ги има. И не само сега, ќе ги имаш и понатака:)Ама се е тоа нормално.
    И да, ти пишаа да си разговараш со другарка. Ама и со тоа треба внимателно:DЈас имам другарка, со неа кога разговараш никогаш нема да останеш трудна ни да имаш дете :DТолку трагично (потрагично и од мене:D) ги прикажува работите, има да се преплашиш за цел живот. Секое дете е различно, секоја мајка е различна. Може јас од еден ручек се изморувам и правам драми, а ти ќе можеш и дете и ручек и домаќинство и шетање.

Не помогнав многу, знам. Само ете од искуство сакав да ти пишам - сега уживај во бременоста. После како ќе доаѓаат ситуации така ќе бараш "решенија". Јас од тие стравови си го уништив убавиот период на бременост, па и сега со деца. И да, сигурна сум дека ќе се снајдеш и ќе знаеш се со тек на време и ќе бидеш најдобра мајка:hug:

На mamaJana, wannababy, Broki5 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    11.867
    Како јас да се читам,како јас да сум го напишала...изгледа сите исто се чувствуваме.:clap:

На Mira1980, Lovebug01 и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.394
    Ќе го сакаш сигурно.
    Само исто така немојте да се чувствувате виновни ако излезете на фризер, на шетање, на маникир без бебето.
    Не дека ќе ти здосади живот со бебе.
    Ама нема зошто да се запоставуваш себе си и своите интереси.
    Среќна мама среќно бебе :)

На dromka, wannababy, LivingGlam и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Од денот кога ќе ги здогледате очињата кои ве греат-СЕ' ќе знаете-верувајте.:!:
    Колку и да звучи клише-тоа не се објаснува, едноставно стравот реално и треба да постои, не би било нормално да не постои, но тие мали очиња ќе ви дадат сила за се, и ќе бидете добри родители:l:

На do-re-mi, natasam, Thallia и 16 други им се допаѓа ова.
  15. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    11.867
    Кога те читам вака,посакувам да сум 9ти месец..за да можам поскоро да ги видам очињата,а јас 6ти сум...ама пола пат е поминат,здравје ќе се видиме во живо кога ќе дојде време.:l::l::l:

На natasam, Fatalnata, Broki5 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.498
    Допаѓања:
    8.911
    Да не ве цититам и тагнувам една по една сите што пишавте за да не испуштам некој- ви благодарам на сите! Многу значи да имаш со некого да го споделиш тоа што го чувствуваш, а in real life, со сите што сум пробала да зборувам на темава дури и со сестра ми, имам впечаток дека за многу непотребни работи прават драми и само ќе ми упатат остар поглед и викаат- 'ќе станеш мајка ќе видиш'. Се некако како само негативните страни на мајчинството да ги слушам од жените околу мене, од морбидни породилни приказни, до како се чувствувале како зомби поради непреспиените ноќи... А баш пробав со сестра ми да зборам она ми се изнасмеа и ми вика- "Ај ма, хормоните те удриле во глава. Каква депресија, ќе немаш време да те фати депресија." Да, јасно ми е дека се хормоните ама ете, ама најмалку што ми треба во моментов е некој да ми се исмева затоа што вака се чувствувам. А некои други па, да можат ќе ти нацртаат колку нив се им било розово од кога се родило бебето. Дури да се запрашаш дали не е нешто со тебе во ред што се чувствуваш исплашено. И секако најлесно ми е тука да се 'испукам'. Драго ми е што сте искрени, вака барем не чувствувам грижа на совест што ете такви чувства и стравови ми надошле :hug:

На elcezelce, no name5, Nefertiti. и 14 други им се допаѓа ова.
  17. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Јас свесно не си ги признавам овие стравови. Ама потсвесно секоја ноќ сонувам или банање или пресоблекување или како со мм се караме ме напушта или свекор/свекрва ми се мешаат до степен на растурени брак/живот. Стравот си е вистински. Ама мислам дека тој и не спрема да влеземе во новата улога како родители. Дури и за оваа претпородилна депресија кажале дека е нормална. Се водиме под две многу силни емоции страв и љубов. И јас би додала инстинкт. Кога ќе дојде време верувај ќе знаеш како да изреагираш. Остај на моментот да те понесе. Мајчинството е река која не сопира некогаш мирна некогаш турбулентна ама никогаш пресушена.

На Nefertiti., wannababy, Sandra1206 и 13 други им се допаѓа ова.
  18. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Тоа што се плашите дали ќе бидете добри мајки е знак дека ќе бидете и СТЕ добри мајки, МАЈКИ СТЕ :nod: Ако не сте ги виделе очињата сеуште, бебето живее во вас, и веќе живеете за него. Стравови ќе имате цело време, до крајот на животот ќе се плашите за нив и дали сте и сте биле добра мајка. Некои од стравовите може и ќе се остварат ( дали ќе падне, дали ќе се меша свеки, дали ќе се праи сопруг на три ипол) Со тие стравови вие лавовски ќе се носите, ќе се борите. Ништо не е совршено, и понатаму ќе има проблеми, ама ќе имате многу посилна мотивација се да победите и да се надминете себеси (fingers)

На elcezelce, Nefertiti., wannababy и 16 други им се допаѓа ова.
  19. elena.93

elena.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2012
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    145
    Ова како јас да сум го пишувала од збор до збор, плус навечер не можам да спијам бидејќи си замислувам глупави сценарија за тоа што и како би можело да се случи. И искрено сега ми олесни откако го прочитав твојот и сите други коментари.

На Snowflake97, Lovebug01 и DELFINA81 им се допаѓа ова.
  20. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    11.867
    Јас претходната ноќ не можев да спијам и со мозокот т.е мислите лутав насекаде во врска со бебче што треба да се роди,разно ,разни ситуации,па дури и до испраќање на училиште стигнав...(facepalm)

На Alishan30, Snowflake97 и Lovebug01 им се допаѓа ова.