33та недела сум, е цеееел ден имам течна столица, ама буквално течна хаха некаде имам читано дека тоа има некаква поврзаност со порајѓајот. е сеа дали течнава столица е симптом или болката која ја имаме се смета за контракција??? и советувајте ме нешто што да јадам пијам за да се намали? само апчиња не..
Банано, какао, чоколада за готвење, лесна храна само, никако месо и можеш да испиеш една смекта Инаку течната столица демек е еден знак дека пораѓајот се наближува ама тебе уште ти е рано
Ивка шливка ние раМискуваме за чување клетки но уште не сме добро запознаени која банка е најдобра. Знам само дека не ги чуваат во РМ, туку во странство... Прашавме во Систина ни рекоа дека кај нив нема. Сега кр видиме на друго место. Предложи некоја добра банка ако знаеш
Јас денеска бев на предавање за доење, и воедно ни кажуваа од кои банки се задоволни родителите и ми ја препорачаа банката за складирање папочна крв во велика британија. Банкава се вика FUTURE HEALTH.
Ивка кога одев на предавања во државна за трудници имавме состанок со euromedics i cryo save мислам дека првите имаа некои намалувања периодов до октомври,и некако цените им беа помали со 200 300 е исто даваат на рати со тоа што мораш да дадеш учество од 150 или 200 е кога ќе се породиш и,другите пари можеш до 4 години на рати да ги плаќаш и 30 години ти ги чуваат матичните клетки во банка во Англија другиве се по 20 години имаат доста предности сепак види размисли распрашај се не брзај
Јас и мојот проблем со матичниот... Мамички уште не ми отворил мајчина книшка, до душа не сум била кај матичен повеќе од месец дена... Прашањето ми е, дали таа мајчина книшка ќе ми треба за документи за породилно, или само за пораѓај? Ако е само за пораѓај не ни одам веќе кај него, ме водат во Систина и таму ќе се пораѓам. Евентуално планирам за втори брисеви да одам дека е поефтино и толку. Матичниот ме има преплашено 2 пати со неточни мерења и не сакам со очи да го видам За понатака ќе го сменам но во 6ти месец не ми се бара нов гинеколог... Ве молам за совет девојки...
Јас немав мајчина книшка и со двете деца ама никаде не ми ни побараа, а па за отварање на породилно никој не ми побара.
И јас сум иста, разочарана од мојот матичен гинеколог, одам во Систина за сите важни прегледи и таму најверојатно ќе се пораѓам. Мене пред месец дена ми извади мајчина книшка, не знам за што ќе ми е, велат ќе ми требала за некоја парична помош од 5000 денари после породувањето.
Мајчината книшка ти треба за породување, таму се запишуваат сите прегледи кои се вршени во текот на бременоста кај матичен гинеколог, развој на плодот зависно од тоа во кои гестациски недели си правела прегледи, таму се се запишува. За еднократната помош нема да ти треба мајчина книшка туку други документи одкога ќе се породиш, ќе ти каже гинекологот.
Здраво женски Јас сум шеста недела и сакам да ве прашам нешто. По цел ден имам мачнини, насабајле се убивам од повраќање, и само што ќе помислам на храна ми се гади, а не па да ја видам. Јадам со сила најмногу што можам, пијам течност, но мислам дека е малку. Дали имавте ваков проблем?? Пишав и во соодветната тема, но не е активна, гледам повеќето имате тврда столица, а јас имам мека столица, некогаш и неформирана (не е течна). Матичната ми рече дека се е во ред, демек не е ништо, нормално било се ова. Совет???
Бебето фала многу на препораките. Ќе се распрашаме и ние. А те молам можеш ли да и кажеш за какви предаваша се работи, дали само за доење или и за пораѓај. И јас сакав да одам на некои предавања но другарка ми ми рече дека кога доагаат болките забораваш буквално на се што те научиле???
Елени добро дојде и со лесно нека ти е. Потполно те разбирам и мене ми беше така лошо, само што јас не повраќав. Јас првите 3 месецијадев само геврек, јогурт и супа домашна со малку мевце(ептен со сила и таа). Но затоа сега не можеш да ме сопреш, можам да јадам цел ден Затоа ич не се секирај, после 13 та недела ќе се стабилизираш. Иначе столицата и мене ми беше многу тешна на почеток, а и секој ден ми течеше крв од нос. Сето тоа е нормално во ваква состојба, без паника и опуштено
И на мене исто ми тече крв од нос секој ден, а 6ти месец сум веќе. Исто и за гадење, повраќање иста сум, си повраќам скоро секој ден, велат престанува на 3ти месец ама индивидуално е. Столицата исто ми е накај течна, ама се си е нормално, хормоните си го прават своето. Уживај во бременоста, на почеток ќе ти биде мачно но подоцна ќе се навикнеш на се и нормално ќе ти биде
chache87 не мораш да го менуваш кај ќе бараш нов сега. И така се лечиш во Систина, остави го нека ти пишува боледувања и за контролни прегледи.Ни мене мојот не ми отворил мајчина книшка, ама ќе му кажам следниот пат кога ќе одам.
Беллас и мене до 6ти негде редовно, но сега по ретко и по малку ми тече. Ништ страшно. Мамички малку надвор од темава сум можда, но не знам кај да пишам. Ај ве молам кажте кај да купам ташна за пелени, некоја убава штосна, не оние со сликички од бебиња или животни????
ako si od skopje ima vo anzi,bebeto,vo siti mall ima vo site bebeski dukjani. i jas sakam da zemam no uste ne sum
Eve vaka d aprasam i jas nesto,trudna sam tocno 12+2 dena i od kako doznav deka sam si bremena imav dva pati po malku krvarenje nisto strasno sega se pomina,ama eve ovaa nedela vo koja sto sam se pravi PRISCA test ,veke imam edno dete ne pravev takov test,i doktorkata mi vika nema potreba se si e ok po merenjeto ama se zavisi ti kako sakas,i ne znam sto da pravam em sakam e nejkam,bideki spored doktorkata se si e ok .............sto da pravam sega .
PRISCA е неинвазивен тест, мислам дека немаш штета ако го направиш. Јас додуше нема, бидејќи ќе морам на амниоцинтеза да одам заради годините, но во твоја ситуација ќе го направев заради мирна глава...
Одлуката си е твоја ако си од ск направи го ништо не те кошта за 300 ден.И јас во првата бременост не правев не ни знаев за приска.Но сега кога ми спомна докторката во втората бременост одлучив да правам.
Ние ги прочешлавме речиси сите банки за чување на матични клетки,некако најмногу ме фати за око CRYO SAVE,разгледај ги,нудат и добри услови за плаќање,а клетките се чуваат во Брисел.