Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. thelittle17

thelittle17 Популарен член

18+ сум, исто како што кажуваш, кога ќе ме фати на моменти, ми се вика од болка, цела лева страна почнува да ме боли, многу лошо, а тек до крај што ќе се прави.. Мене и од многу одење почнува да ме боли.

Snowflake97 likes this.
  2. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Консултирај се со гинеколог дали може и ако може почни си вежби со јога за трудници. Благи истегнувања и центирање на карлица мускули жили. Јас оној краток период од неколку недели додека можев вежбав по пола саат секој ден и имав драстично подобрување. Како андроид апликација ти ја препорачувам Prenatal Yoga/ Down Dog. Плаво кругче е со бело кученце. Може да си поднесуваш на кој дел од телото сакаш да поработиш/тежина/музика/инструкции и времетраење. Исто има и вежби за жени со зголемена осетливост во пелвис/карлица па доста од оние потешки пози на раширени нозе и клекни стани се заменети со лесни лежечки истегнувања.

Snowflake97, zhap4e and thelittle17 like this.
  3. ni.na

ni.na Популарен член

Како изгледаат вистински контракции? Од 5 сабајле имам но не се на редовни интервали де на 10 де на 8 де на 5 мин а ме фака доле кичмата и напред стомакот, 41 недела сум да знам дали да одам или да почекам да станат на точни интервали, сега боли ама се трпи уште:)?

4. macalavica

macalavica Популарен член

Како менструална болка многу интензивна, која трае неколку минутки па поминува и ништо не ти е,никаква болка.Мене со првото прво ми пукна водењакот па потоа добив болки.
    Оди ке те става на цтг секако пред породување нели се оди секој ден на цтг, барем јас така одев.

ni.na likes this.
  5. Tacka36

Tacka36 Активен член

Ne deka sum jas 21+0 zatoa prasuvam,da ne sum rano

6. macalavica

Дали некој има правено скрининг прв и втор во newborn?Дали се добри,стои цена 3500 ден.

7. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Дали смее да се јаде аронија и да се пие чај од ѓумбир? 9 недела сум, ѓумбирот би ме освестил место кафето.

macalavica likes this.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Аронија ми рече матичната да јадам заради хемоглобинот (5-10 зрнца на ден), а со оглед на тоа дека многу природни препарати против мачнините во прв триместар се на база на ѓумбир, би требало да смееш.

s.maja, macalavica and cinderella5 like this.
  9. Evy81

Evy81 Истакнат член

Јас бев и порано 19+, ама среќа со мерките беше понапредно. Таман си ти.

Tacka36 likes this.
  10. mace89

mace89 Популарен член

Здраво мамички :) Јас од денес ја почнувам 5тата недела :) На ехо си го видов сакусчето. Јас поради мутација и зголемен ризик од тромбофилија од старт сум со клексани и аспирин. Ме интресира ваше мислење кој генеколог е најдобар за водење на ваква бременост. Имам слушнато пофални зборови за Ливринова во ГАК а од приватниве незнам. Исто така ме чуди што не ми даде матичната витамини за трудници туку ми кажа да продолжам со тоа што си земав пред бременост Метилфолат 1000, метил 12, витамин Ц 1000, витамин Д 2000е. Што мислите дали е само тоа доволно? :*

Broki5, s.maja, tina2018 and 5 others like this.
  11. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Со лесно бременост до крај ... Иначе доволно е понатаму ќе ти даде витамини плус мене тука ми дадоја само аспирин дупастон-заради миссед и во 12 ми го прекинаја аспирин фолна магнезиум и витамин ц 500
    после 2 недели некаде 13-14 ми рекоја да земам витамини за бремени

mace89 and macalavica like this.
  12. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Заборавив да прашам, афта имам во уста што смеам да ставам? Кај ништо не можам да јадам од гадење сеа и од неа..

13. macalavica

можеш прополис, од тоа најбрзо поминуваат.

14. KittyCat:)

Ве молам помогнете...пишав и на др тема ама никој не ми одговори
    Јас бев на терапија дупастон-прогестерон е всушност.Ми го даде докторот заради тоа што во март имав миссед е сега кога бев на скрининг ми го прекинаја заедно со аспирин-кај друг доктор правев скрининг. Докторот ми кажа да си го прекинам аспиринот али не рече ништо за дупастон. Од вторникот еден ден после скрининг вечерта ептен неуба болка имав во долниот дел на стомакот како за во вц дека ми се оди а и нередовна столица имам. Не се испаничив али вчера почна половината да ме боли и тоа од лежење и му се јавив ми рече да си ги продолжам дупастон..
    Денес фала му на бога немам никаква болка односно имам мала болка во половината што мислам и дека може да е нормално заради ширење 12+1 сум
    Што мислите за овие 2 дена можи да се има недај боже нешто случено или сепак би прокрварила ?
    Извинете за долгиот пост

mace89 likes this.
  15. ivance..

ivance.. Популарен член

Не не таман си

Tacka36 likes this.
  16. V.odolija

V.odolija Форумски идол

@KittyCat:), не ли можеш да отидеш да те видат на ехо во секој случај. Да си бидеш мирна. Друго е и кога ќе поразговараш со докторот.

KittyCat:) likes this.
  17. KittyCat:)

Ќе се јавам сакав вчера да одам али не беше слободен докторот

18. macalavica

Штом примаш терапија прогестеронска за подршка на бременоста не би требало да се грижиш, легни одмарај се, не се малтретирај без потреба да одиш и да чекаш.Со првото детенце имав крврења цело време, кога одмарам се смируваа, а ке се преморам пак исто, пафала богу родив здраво детенце, тие си се заштитени во стомакот,не се грижи, а болки со првото имав секакви и постојано, мислам дека и тоа е нормално само што прв пат све ти е ново па за секоја трчаш на лекар. Сега сум многу посмирена и психички поспремна за периодот што следи.Одмарај се , мисли позитивно и гали меше.

KittyCat:) and mace89 like this.
  19. mace89

mace89 Популарен член

Се си е нормално и прогестеронот не требало да ти го прекине, него го даваат до крај на бременоста кај вакви случаеви. Јас од почеток терам со 3х1 дабростон. Сега си покриена со терапија и уживкај си :*

Prolett, KittyCat:) and macalavica like this.
  20. CareTee

CareTee Популарен член

18+ сме, денес ја видовме прцлата, се исполни желбата за женско на мм. Пресреќен е денес.:inlove:

И мислам дека конечно почнува убавиот период, нема мачнини. Ептен се радуваме на периодот што следи.:inlove:

Alishan30, wannababy, IRBBB and 19 others like this.