Здраво мамички, прв пат пишувам во темава, ми треба ваша помош и совет. Сега сум 11 ГН и имам голем проблем со тврда столица, уште од кога почнав да користам прогестерон после трансфер и после позитивна бета почнаа проблемите, инаку јас имам проблем со поспоро варење на храната ама не сум имала до сега ваков проблем да не можам по цел сат да излезам од тоалет. Еднаш имав страшни болки па докторот ми препорача парафинско масло, ми помогна еднаш ама по втор пат кога имав исто проблем маслото ми направи многу грчење на дебелото црево и нагло чистење( извинете за описот) Се исплашив да не дојде до крварење од толку напнување, па ме интересира дали некоја има сличен проблем и како го решава и дали може да се јават проблеми од ваков тип во поодмината бременост. Пробав со суви сливи одстојани во вода, но ми направија киселини во желудникот, се трудам да јадам чорби и храна во комбинација со течности но сега за сега не помага, мора нешто да сменам или да додадам. Фала ви однапред
Епа од утре сум 24+1 тоа мислам дека се почнува 25та недела.Имам апликација на моб...така ми покажува,а и на прегледи кога одам и кај матичната и во Ремедика така ми кажуват ....сега во четврток бев....,не знам што да кажам..може терминот да е порано мојот хехехе..некој некаде грешно да е пресметал
За тврда столица само мешунки. Боранија, грав, грашок, наут. Храна богата со растителни влакна. Вода и јогурт пиј повеќе. На бебето нема ништо да му е, ама тебе можат хемороиди да ти се направат од тврда столица. Инаку има еден интересен феномен, демек трудници кои имале констипација во бременост, поголема била веројатноста машко да носат Секако дека е мит, ама интересни се овие митови за предвидување на полот, ајде да видиме дали и ти имаш синче
Јас сум склона кон стрии ама досега немам, 35+ сум. Многу од другарките во 8ми и 9ти месец добиле, некои дури и пред сам крај 38-39 недела. Се мачкам и јас секој ден уште од 10-11 недела, некогаш еднаш, некогаш два пати денот, па ќе видиме до крај. Никој не сака да му се направат, но јас не би се нервирала и ако се појават, пошо мислам дека се направив за да ги спречам. Останатото е генетика и против тоа не се може
Овој период имаш киви, а тие се одлични за ваков проблем. Исто така и цеден сок од портокал секој ден ти е одличен избор. Вода, јогурт, течна храна... На мене многу ми делува млеко насабајле на гладно. Се надевам дека нешто ќе ти помогне.
Леле како се нервирам неделава, секој ден нешто ми е, значи!!!! Мислев второ тромесечие нема да се замарам, и подобро ќе е, ама не!!! Те нога, те кичма, па некој нерв позади, па јајник, па нога ми се кочи, па глава ме боли, па несоници имам, па желудник ме боли, не можам позиција да си најдам за спиење!! Друга работа, сега стомак ме заболува, не можам да објаснам како, како некоја болка од внатре кога се вртам да сменам положба, кога ќе станам, така некоја тапа болка не знам како да ја објаснам, од внатре, чудна.. и јајниците што ме пецкаат цела недела, те едниот, те другиот!!! Некоја вака да ја болело стомак, абдомен, јајник, желудник, не знам ни јас што ме боли од внатре, многу чудно.
Јас знам со 24+6 тогаш ја почнуваш 25.Ти по која апликација се водиш пошто на секоја апликација ти дава за неделата current е таа недела што си , а на completed ти ја покажува неделта што си ја исполнила.И кај мене исто сега кога бев во Систина ми покажа дека ми е понапредно за неколку дена.Иначе кога ти беше последна менструација по тоа води се за да си ги броиш неделите.
24 + 6 значи 24 полни недели и плус 6 дена од 25-та недела. Значи, тоа му доаѓа крајот на 25-та недела и влез во 26-та. 25 + 1 е 26-та недела веќе.
Да 24+6 ти е полна 24недела и влез во 25 барем јас така знам сите различно си пресметуваат еве поискусните нека кажат
Никој не си пресметува различно, сите исто сметаат. Значи 24+6 е 25-та недела и влез во 26-та.Незнам како да ти објаснам подобро. Ако е така како што си сфатила дека со 24+6 влегуваш во 25-та,тогаш зошто ти се тие +6 од 24+6?
И јас знам дека 24+6 значи 25та полна..влез во 26 та.како што кажуваш ти Јас сум еве нов ден,24+1 значи полна 24та недела влез во 25та ,така и апликацијата ми ја покажува таа недела..@ivance... се нешто збунила мислам
Како и да е не е битно дали 24 или 25 битно е да е се во ред и да галиме мешиња може сум се збунила не викам не
24+6 значи си поминала 24 недели целосно, по 7 дена, и во тек ти е 25та, од 25та недела си стигнала до 6тиот ден и ти останува уште 1 па влегуваш во 26та или може полесно е со помали бројки на пример 2недели + 4 дена значи 2 недели по 7 дена си поминала и од 3та недела 4 дена всушност 3та недела ти е во тек, па кога ќе помине влегуваш во 4та, и од 4та нема да викаш 4+ туку 3 и плус толку денови колку што се поминати од 4та, затоа што 4та не е полна, полна е 3та недела и плус деновите од 4та
Се разбравме на крај така е изгледа јас сум се збунила со пресметувањето како и да е само нека ни е со лесно до крај
Добро утро на сите. Мислам дека почнаа да ме фаќаат лажни контракции. Почнува да ме боли како периодни болки и позади во половината исто. Не знам какви се на прво ми е. Бебето го осеќам, се осеќа ли бебето при вистинските болки?
Бебче прави место и ги притиска органите За вкочанетост во зглобови и кичма, гледај да се движиш повеќе, секако ако дозволува бременоста и немаш некави компликации. Со кичма секако ќе има реакции бидејќи меше ќе тежи нанапред. Без нервози, опушти се и медитирај. За спиење види ако ти помогне перница за трудници, или пак стави обична помеѓу колена.