Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Дај Боже да...:D Не е толку страшно и да се појават,ноо подобро би било да ги нема(fingers)

IJAE likes this.
  2. ivance..

ivance.. Популарен член

Мила јас и ти исти термин сме јас сега 24 влегов а ти викаш од утре 25 да не мислиш 24 недела

3. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Здраво мамички, прв пат пишувам во темава, ми треба ваша помош и совет. Сега сум 11 ГН и имам голем проблем со тврда столица, уште од кога почнав да користам прогестерон после трансфер и после позитивна бета почнаа проблемите, инаку јас имам проблем со поспоро варење на храната ама не сум имала до сега ваков проблем да не можам по цел сат да излезам од тоалет. Еднаш имав страшни болки па докторот ми препорача парафинско масло, ми помогна еднаш ама по втор пат кога имав исто проблем маслото ми направи многу грчење на дебелото црево и нагло чистење( извинете за описот:$) Се исплашив да не дојде до крварење од толку напнување, па ме интересира дали некоја има сличен проблем и како го решава и дали може да се јават проблеми од ваков тип во поодмината бременост. Пробав со суви сливи одстојани во вода, но ми направија киселини во желудникот, се трудам да јадам чорби и храна во комбинација со течности но сега за сега не помага, мора нешто да сменам или да додадам. Фала ви однапред:)

s.maja likes this.
  4. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Епа од утре сум 24+1 тоа мислам дека се почнува 25та недела.Имам апликација на моб...така ми покажува,а и на прегледи кога одам и кај матичната и во Ремедика така ми кажуват ....сега во четврток бев....,не знам што да кажам..може терминот да е порано мојот хехехе..некој некаде грешно да е пресметал

5. Mantub

Mantub Форумски идол

За тврда столица само мешунки. Боранија, грав, грашок, наут. Храна богата со растителни влакна. Вода и јогурт пиј повеќе.
    На бебето нема ништо да му е, ама тебе можат хемороиди да ти се направат од тврда столица.
    Инаку има еден интересен феномен, демек трудници кои имале констипација во бременост, поголема била веројатноста машко да носат :)
    Секако дека е мит, ама интересни се овие митови за предвидување на полот, ајде да видиме дали и ти имаш синче :D

Sienna_MK, azelea, IJAE and 3 others like this.
  6. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Јас сум склона кон стрии ама досега немам, 35+ сум. Многу од другарките во 8ми и 9ти месец добиле, некои дури и пред сам крај 38-39 недела. Се мачкам и јас секој ден уште од 10-11 недела, некогаш еднаш, некогаш два пати денот, па ќе видиме до крај. Никој не сака да му се направат, но јас не би се нервирала и ако се појават, пошо мислам дека се направив за да ги спречам. Останатото е генетика и против тоа не се може :)

Alishan30, lady.N, Sienna_MK and 5 others like this.
  7. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Овој период имаш киви, а тие се одлични за ваков проблем. (y)
    Исто така и цеден сок од портокал секој ден ти е одличен избор.
    Вода, јогурт, течна храна...
    На мене многу ми делува млеко насабајле на гладно.
    Се надевам дека нешто ќе ти помогне.

Sienna_MK, azelea, s.maja and 2 others like this.
  8. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Леле како се нервирам неделава, секој ден нешто ми е, значи!!!! Мислев второ тромесечие нема да се замарам, и подобро ќе е, ама не!!! Те нога, те кичма, па некој нерв позади, па јајник, па нога ми се кочи, па глава ме боли, па несоници имам, па желудник ме боли, не можам позиција да си најдам за спиење!!
    Друга работа, сега стомак ме заболува, не можам да објаснам како, како некоја болка од внатре кога се вртам да сменам положба, кога ќе станам, така некоја тапа болка не знам како да ја објаснам, од внатре, чудна.. и јајниците што ме пецкаат цела недела, те едниот, те другиот!!! Некоја вака да ја болело стомак, абдомен, јајник, желудник, не знам ни јас што ме боли од внатре, многу чудно.:sweat::sweat::sweat::sweat:;(

9. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Нема нервирање ,секако ...:)

10. ivance..

ivance.. Популарен член

Јас знам со 24+6 тогаш ја почнуваш 25.Ти по која апликација се водиш пошто на секоја апликација ти дава за неделата current е таа недела што си , а на completed ти ја покажува неделта што си ја исполнила.И кај мене исто сега кога бев во Систина ми покажа дека ми е понапредно за неколку дена.Иначе кога ти беше последна менструација по тоа води се за да си ги броиш неделите.

Sienna_MK likes this.
  11. V.odolija

V.odolija Форумски идол

24 + 6 значи 24 полни недели и плус 6 дена од 25-та недела.
    Значи, тоа му доаѓа крајот на 25-та недела и влез во 26-та.
    25 + 1 е 26-та недела веќе.

12. ivance..

ivance.. Популарен член

Да 24+6 ти е полна 24недела и влез во 25 барем јас така знам сите различно си пресметуваат еве поискусните нека кажат

13. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Никој не си пресметува различно, сите исто сметаат.
    Значи 24+6 е 25-та недела и влез во 26-та.Незнам како да ти објаснам подобро.
    Ако е така како што си сфатила дека со 24+6 влегуваш во 25-та,тогаш зошто ти се тие +6 од 24+6?

Sienna_MK, ivance.. and DELFINA81 like this.
  14. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

И јас знам дека 24+6 значи 25та полна..влез во 26 та.како што кажуваш ти
    Јас сум еве нов ден,24+1 значи полна 24та недела влез во 25та ,така и апликацијата ми ја покажува таа недела..@ivance... се нешто збунила мислам

Last edited: Oct 17, 2020
    Sienna_MK, ivance.. and V.odolija like this.
  15. ivance..

ivance.. Популарен член

Како и да е не е битно дали 24 или 25 битно е да е се во ред и да галиме мешиња може сум се збунила не викам не :)

mace89 and thelittle17 like this.
  16. Mantub

Mantub Форумски идол

24+6 значи си поминала 24 недели целосно, по 7 дена, и во тек ти е 25та, од 25та недела си стигнала до 6тиот ден и ти останува уште 1 :) па влегуваш во 26та
    или може полесно е со помали бројки
    на пример 2недели + 4 дена
    значи 2 недели по 7 дена си поминала
    и од 3та недела 4 дена
    всушност 3та недела ти е во тек, па кога ќе помине влегуваш во 4та, и од 4та нема да викаш 4+ туку 3 и плус толку денови колку што се поминати од 4та, затоа што 4та не е полна, полна е 3та недела и плус деновите од 4та :)

ivance.. likes this.
  17. ivance..

ivance.. Популарен член

Се разбравме на крај така е изгледа јас сум се збунила со пресметувањето :) како и да е само нека ни е со лесно до крај :)

DELFINA81, mace89 and Mantub like this.
  18. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Добро утро на сите.
    Мислам дека почнаа да ме фаќаат лажни контракции.
    Почнува да ме боли како периодни болки и позади во половината исто.
    Не знам какви се на прво ми е.
    Бебето го осеќам, се осеќа ли бебето при вистинските болки?

naturallmess likes this.
  19. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Бебче прави место и ги притиска органите :) За вкочанетост во зглобови и кичма, гледај да се движиш повеќе, секако ако дозволува бременоста и немаш некави компликации. Со кичма секако ќе има реакции бидејќи меше ќе тежи нанапред. Без нервози, опушти се и медитирај. За спиење види ако ти помогне перница за трудници, или пак стави обична помеѓу колена.

thelittle17 likes this.
  20. IJAE

IJAE Истакнат член

Јас истиот проблем го имам цела бременост се изнамачив буквално и уште се мачам и да машко носам :)

Sienna_MK likes this.