Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. IJAE

IJAE Истакнат член

Нормално се поправаш, јади си умерено. Јас пазам ама и да јадеш и да нејадеш ти секако ќе растеш, зависи од бебенцето колку ќе те поправа :)
    Ќе се вратиме во нормала. Јас више никој ме слушам и ако ми каже некој збор има да го натепам :punch:

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Мене матичната на прв преглед ме мереше, запиша колку кг сум и ми рече до пораѓај максимум 12кг смееш да качиш, ни грам повеќе!
    Јас 11+1, веќе сум +4кг.:|

3. Luna91

Luna91 Популарен член

Јас сум 12+ и сум плус 2 кг. Инаку мене матичната никогаш не ме измерила. Ни со првото, ни сега. :|

mace89, Prolett and IRBBB like this.
  4. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Мамички кога почнавте да ги мачкате мешињата за да не ви излезат стрии? И со што се мачкате? Дајте препораки. Мене ми е ептен рано (5+5 сум) ама да си знам со време :lol:

s.maja and mace89 like this.
  5. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Јас веднаш што дознав..некаде како ти што си сега сум почнала можеби
    Едното е улје ,другото крема,со двете се мачкам..наутро и навчер
    Немам сега за сега.25сум недела
    @kostovaivana

Attached Files:

Last edited: Oct 21, 2020
    s.maja, Ava.84, Prolett and 3 others like this.
  6. no name5

no name5 Популарен член

Точно , не чекајте од 7 8ми натаму е стварно мн потешко , и верувајте ке немате толку енергија за шетање и бирање 8 ми 9ти оставето го ситници кој се бираат набрзина ..ако требаше да шетам сега за покрупни работи богами ке беше тешкичко

Lovebug01 and Prolett like this.
  7. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Ич да не се нервираш, све да си јадеш а и бебе си барс :D:D јас сум 17 недела и сум се поправила до сега само 1кг а за понатака ке видиме :l: битно да сме здрави па после ке се слабее

DELFINA81 and Prolett like this.
  8. macalavica

macalavica Популарен член

Сега се сетив дека ревматологот ми рече доколку останам бремена да се јавам кај матичен гинеколог да обрне посебно внимание поради опасност од антифосфолипиден синдром, да следи внимателно. Што значи ова, јас имам закажано дури на 29.10 и сега кога се сетив се испаничив, 2 дена имав розов исцедок, денес немам, пијам само утрогестан и витамини. Дали да одам порано, има ли некој слично искуство?

9. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Феминки, денес некако почесто имам грчеви во долниот дел на стомакот. Еве вечерва сега седам и на 10-15 мин ме загризува стомакот ама како да ми ја корне некој матката и за 2-3 минути ме пушта и така со саати...
    Лажни ли контракции се ова?
    Сабајле сум на цтг во Чаир, ако ја поминам ноќва мирно...

Инаку ја комплетирав торбицата за во болница, за мене и малиот све си спремив...
    Возбудена сум од настаните кои ми претстојат...Сеуште не сум свесна дека од мене ќе извадат човечко суштество, а не можам ни да го замислам како ќе изгледа малиот, едноставно како да го немам ова прифатено за реално...
    Ниту можам да замислам, а ниту сум свесна какви чувства би имала доколку го земам во раце...
    Го немам тој инстинкт мајчински како повеќето од вас тука...Не знам зошто и не знам како...

s.maja, natasam, zhap4e and 21 others like this.
  10. CareTee

CareTee Популарен член

Ај и тука да си се пожалам:D.

Нагло ми рипна стомааак, сум се раширила насекаде посебно колкови:x.

И колку ме нервираат коментарите која недела си, ааа јас кога бев трудна таа недела не ми беше волкав стомакот. Неможам да разберам како може вакви коментари да даваат жени што веќе поминале низ ова. Може и до мене е и хормониве што ми смета се.:sweat:

Денес го добивме првото фустанче поклон од тетка:inlove:. Почнува да не фаќа еуфорија. Денес полна 19 недела.

11. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Факт е дека сите сме различни па така и во бременоста, така да такви коментари ич нека не те допираат. Гледај ти да се осеќаш добро а со тоа и бебето ќе биде добро :l: со среќа фустанчето, можам да замислам која среќа е :)

12. CareTee

CareTee Популарен член

Така е, најважно е да сме ние и бебињата живи и здрави. :)

Инаку колку е мало фустанчето, неможам да замислам толкицко прцле, како ќе се држиме:rofl:. Имам заборавено од внукиве колицки беа.:inlove:

13. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Ајде ајде нека си тече работата со лесно (fingers) Ако ти се зачестат болките да сум на твое место би одела уште вечер. Не за друго од возбуда нема да ме држи место дома.

Не се осеќај виновно или помалку мајка за тоа што не знаеш како да се чувствуваш. Ќе си дојде мајчинството со тек на време ќе си се вљубиш во бебулето и нема да сакаш никому да дадеш да го пипне. Тоа е само тремата и неспремноста што те држат во некое бунило. Чим го мириснеш,видиш и сватиш дека сега тоа мало животче тебе ти припаѓа сите емоции сами ќе си дојдат.

Искрено мислам дека е од тешката бременост која ја имаше на почетокот. На моменти и јас така се осеќам. Поминавме подолг период во страв и само прекор. Нормално е сега да се прашуваме дали сме спремни за мајки во секој поглед на љубов и нега. Потешко е кога ги немаме оние периоди благосостојба галење на мешето да му збориш да му купуваш раат да се шеташ без грижи. Ни јас неможам да му ги замислам првите моменти со мене. Само знам дека кога ќе се случи а сигурно ќе се случи срцево ќе ми се дуплира за да направи место за љубовта према синко, ако не си пукне од среќа во меѓувреме.:inlove:

14. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Колку убаво го кажа ова...капа доле имаш :clap::muscle:(y):clap:

natasam, Sienna_MK, Fatalnata and 3 others like this.
  15. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Ај и јас да пишам
    Од утре 13 ја почнувам ептен сум возбудена а и исплашена можеби заради претходната случка а и сега за секоја болка одма на најлошото мислам а знам дека не треба.... како и да е неможам да дочекам да се запознаам со малечкото во мене а имам уште охоооо на 4ти одиме да видиме пол здравје боже.....се надевам до крај ќе помини како што треба и дека бебушко на пролет ќе лежи до мене...
    Иначе уште од време на време имам мачнини ама не е како на почеток само добро е заради тоа што кога и да помислам дали е како што треба бебе мене ми се лоши :D:D

s.maja, Sienna_MK, mace89 and 3 others like this.
  16. ivance..

ivance.. Популарен член

Многу убаво кажано :clap: (y):l:

Fatalnata, Tsukinory and Prolett like this.
  17. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Е заради ваквите добри и племенети души како тебе не ми е криво за ниту една минута што сум ја поминала на овој форум...
    И ти како многу членки овде заслужуваш најголема среќа...

s.maja, mamaJana, natasam and 7 others like this.
  18. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Жени, дали има конкретно некоја храна, што не смее да се јаде, поради штета на плодот? Камо што е конзервираната риба, швепс, ананас.. постои нешто друго што не смее? Некаде прочитав и магдонос да не се јадело, па цитрон, портокал исто, а јас се утепав од пиење цеден сок...

Prolett likes this.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се што е во граници на нормала и во мали количини не штети на плодот.

s.maja, Prolett, Fatalnata and 4 others like this.
  20. ivance..

ivance.. Популарен член

Во право е @Alishan30 се што е во нормална граница и во мали количини.

s.maja, Prolett, Fatalnata and 2 others like this.