Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Прв пат слушам дека не чинело. Баш по странските сајтови го препорачуваат како најдобар извор на железо во бременоста и нутриционистот и матичната ми кажаа дека е безбедно за употреба

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    3 години сум, не се многу. Но, цело време работев со цел труд. Ти благодарам за зборовите кои се исполнети со поддршка.

На Bella_Stella и Prolett им се допаѓа ова.
  3. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Јас во мала количина правам од прилика за недела дена во мало тегличе и исто така се двои :) и си го мешам секој пат пред употреба и во фрижидер го чувам заради лимонот. Важно е и медот да не е толку течен

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    21.970
    Јас во првата бременост јадев мед со семе од коприва во него. За покачување на железото е супер.
    Нема храна која е апсолутно забранета во бременост, ако имало мислам дека тоа ќе е една од првите работи што ќе ги посочи гинекологот.
    Само да биде во умерени количини се разбира.
    И три краставици или три јаболки да изедеш наеднаш ќе ти се слоши.
    Мое мислење, пак консултирајте си се со лекарот се разбира.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    @Lena_3366 јас мислам дека ти можеш да ги користиш мерките т.е. препораката од владата, со која трудниците се ослободени од работа, директорката треба да сноси последица што не те ослободува од работа во таков случај. Консултирај се само каде да си бараш правото доколку не ти дозволуваат. За приватниот сектор е факт дека повеќето не ослободуваат, знаеме како стојат работите во приватното, но барем за државните службеници немат оправдување да не дозволат. Јас имам познати кои се вработени во МВР едната друга во општина нешто и ги користат мерките или препораки (незнам во што го врстуват тоа) па си седат дома дека се бремени. И друго мислам доколку си бремена по закон немат право да те отпуштат од работа.

На Lena_3366 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.760
    Допаѓања:
    10.729
    и јас користам мед со семе од коприва ,на три места одам на прегледи и ми кажаа дека може.

На mace89, Ognena* и Pacient srna им се допаѓа ова.
  7. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    Пишав мејлови до Владата, Министерството за труд и социјала. Сега е доцна, но претпоставувам дека утре би требало да вратат. Исконтактирав и адвокат. Здравје Боже, утре прво со неа планирам културно да разговарам, а ако нешто пререче или пак ми каже дека не смеам да зборувам ќе одам до крај. Поздрав!

На ivance.., Bella_Stella, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  8. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    Ее супер мислев дека е тоа само не бев сигурна дали толку рано се создава или не ти благодарам миличкаа :l:

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.698
    Навистина се револтирам кога читам вакви неправди.Јас сум правник и до сега сум имала доста консултации со инспекторите од трудов инспекторат баш за мерките во услови на пандемијата.Мерката за ослободување од работа на бремени жени не е само препорака туку е задолжителна за сите работодавачи кои се должни да те ослободат од работа.Мој совет да му пишеш на Злате Стојановски-Раководител на одделот за работни односи при Министерството за труд,за твојата ситуација.Верувам дека ќе се преземе нешто.

На Cherry blossom89, Brpbrp, abc1234 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.153
    Допаѓања:
    118.243
    Вакви директорки чекаат сите адвокати во државава. Прелесен спор од кој ќе се наполнат со пари со ич мака.
    Нека проба да те отпушти само :)
    Иначе да, ИМАШ право да работиш од дома поради бременоста. Односно имаш право ич да не работиш ако сакаш пошто трудниците се ослободени од работа, но бидејќи ти сакаш да излезеш во пресрет имаш право да работиш од дома.

На Cherry blossom89, Mantub, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    Епа тоа е, цело време гледаш да излезеш во пресрет, ама ти враќаат со лошо.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Mnogu se nerviram vaka koga citam deka ne se pocituvaat merkite. Jas sum vo privaten sektor od prv den ivf sum na rabota od doma, ni so boleduvanje se zamaram ni so nisto i jasno e deka ne se vrakam do 2022(april mi e terminot). Ima tehnologii sega, za sostanoci postoi viber, zoom i sl stvarno e bezobrazno vaka sto pravat:devil:

На Cherry blossom89, Ava.84, Brpbrp и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    Благодарам од срце!

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    Благодарам од се' срце!

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. HelloHello

HelloHello Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    329
    И јас имам сличен проблем, газдата не ми ја прифаќа потврдата за отсуство, ама јас пак седам дома не одам на работа, нема основа да одам, само што сега ми врти на телефон цело време и ме вознемирува, пробува да ме убеди дека законот веќе не важи, и толку е упорен што дури се посомневав дали е во право, и од околу се заканува со отказ.
    Кога останав бремена на почеток не планирав да користам мерки, да бидам фер спрема него, иако работата ми е претерано ризична, ама откако се случи "скандал" т.е. он дома имал заболени од корона, а не ни кажал на нас и си доаѓаше на работа, сепак некако дознавме, во тој момент сфатив дека не треба воопшто да ризикувам или да пробувам да бидам фер спрема човек на кој очигледно не му е ни најмалце грижа за мене и останатите вработени. Да напоменам, работам специфична работа, каде и со моето отсуство он не би осетил загуба, ниту физички ниту финансиски, а сепак пробува да ме разубеди дека законот за отсуство на бремени веќе не важел итн итн... Мислам јас си терам по свое секако, потврдата му ја однесов, на работа не одам, а он сега нека му ја мисли што и како, и дали законот уште важи или не...

Последна измена: 17 ноември 2020
    На Cherry blossom89, thelittle17, jarec6 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Cholipam

Cholipam Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    445
    Значи мерката е многу јасна.. на сите трудници што може да им се организира работа од дома треба да бидат дома, останатите да бидат ослободени. Јас сум среќница во овој поглед од прв ден сум дома и пред да важи мерката, си работам поштено по 8h на ден дури и за викенд некогаш ама не се жалам. Само во август на моја иницијатива одев две недели на работа за да ја сменам колешката бидреји немаше да и дадат одмор ако не прифатев.
    Треба да ги пријавувате ваквите газди/директори советувам комуникацијата да се снима или да се пишуваат смс /вибер за да имате докази.
    Многу ми е жал за сите кои во бременоста се нервирате од вакви дебили.
    П.с. познавам добар адвокат ако некој му треба.

На Cherry blossom89, thelittle17, Pacient srna и 5 други им се допаѓа ова.
  17. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.248
    Допаѓања:
    1.877
    Мерката остана само за трудници и сеуште е важечка до 31.12.2020 година после тоа највероватно ќе ја продолжат.

На HelloHello му/ѝ се допаѓа ова.
  18. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    девојки да не пишувам во друга тема оваа е по активна , вчера наслушнав дека ги мобилизираат клиниките во државна болница и ги прераспоредуваат докториве за ковид центрите , наслушнав наскоро и гинекологија ќе ја направеле строго ковид центар само за заболени родилки, тоест немало да има пораѓај воопшто таму регуларно ..... да не има некоја од вас инфо слично или поинакво ???

19. Nd_sk

Nd_sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2016
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    274
    Вака беше и на почетокот. Претпоставувам повторно ќе е иста песна.

На naturallmess му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Во иста ситуација бев со тоа што пред да ме вработи кажав дали е проблем ако би останала бренена и демек не не е проблем и кога останав оп проблем и јасземав патолошка ем ради историја ем он ме тераше и после јас нечинев се закануваше по телефон и тогаш мажот ми ги носеше боледувањата на него ништо не му викаше али бев спремна да го тужам за вознемирување и закана па ќе видевме до кај ќе дтигневме следен пат мажот ти нека се јави нека каже ризична брененост не смееш да ја вознемируваш и можеби нема да му текне пак да ти досаѓа има газди ѓубриња што не вреди да си фер спрема нив само не си задавај стресови мусли на бебе

На thelittle17, Grasiela** и HelloHello им се допаѓа ова.