Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    Еве новости од денес, ,,ценетата директорка" ми предложи воопшто да не конкурирам за работното место бидејќи тоа ќе било на товар на училиштето!!! Сака заради бременоста да ме отпушти од работа без милост дека ми требаат приходи!!!! Ќе ми треба правна помош

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Дефинитивно најди добар адвокат абе на таквите дупло им се враќа после ди викаат зошто само мене лошо ми се случува ѓубриња од луѓе како би и било на нејзини деца истово некој да го прави не размислуваат

На Milkiway, IRBBB и Lena_3366 им се допаѓа ова.
  3. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    Избезумена сум искрено, ваков стрес немам одамна доживеано!

4. HelloHello

HelloHello Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2020
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    329
    За да биде ситуацијата уште поконфузна, контактирав луѓе во Министерство за здравство, од еден извор правник вработен таму добивам информација и официјален мејл дека мерките важат, a од друг извор дека не важат. Јас сум презбунета.

На Brpbrp и Lena_3366 им се допаѓа ова.
  5. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Oд вакви рабoти oтвoрив паталoшка, да не се нервирам.
    Каj вo држава реткo трудница, маjка на дете да е заштитена.

На Ognena* и Brpbrp им се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Послушај ја Маја
    Јас би те советувала и една консултација со народен правобранител да направиш.

Немој да се откажуваш, оди до крај, ако треба и по весници и по телевизии. Безобразлук невиден!

Само те молам пробај да останиш смирена ради бебенцето.
    Од мене потполна поддршка! :hug:

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.698
    Бремените работнички се посебно заштитени со Законот за работни односи и во никој случај не смее да ти кажува дали да конкурираш или не за било кое работно место.Слободно да си конкурираш и да се бориш за тоа работно место и никој нема право да ти ги ограничува твоите права.Во оваа ситуација си многу повеќе заштитена.Само незнам како таа директорка не се плаши од законот и од инспекциските служби.

На mila89, Saraaa9, Brpbrp и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Lena_3366

Lena_3366 Активен член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    114
    Не знам како не се плаши, ама мора до крај да се тера работава

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.698
    Секако дека ќе ја тераш, немој во никој случај да си попуштила пред т.н.директорка.Како што разбрав во договорот за вработување ти стои дека си во работен однос се до завршување на нејзиниот мандат и враќање на тоа работно место.Незнам уште колку време има до враќање на тоа работно место, но да бидеш сигурна се додека ти важи договорот никој и ништо не може да ти го земе работното место.И доколку си на тоа работно место 5 години или повеќе на определено време, по автоматизам работниот однос ти се трансферира во работен однос на неопределено.

На Stressed Out, Starlič, mila89 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. KuSkVl

KuSkVl Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2015
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    45
    Можеби ќе те разочарам, но доколку договорот ти завршува за време на бременост, работодавачот има право да не го продолжи доколку нема потреба од работникот. Доколку договорот е сеуште активен нема право да го прекине во бременост. Доколку договорот ти заврши за време на породилно отсуство и не ти го продолжат, тогаш фондот ти исплаќа до крај на породилно. Инаку постојат посредници за спорови меѓу работодавач и вработен кои пробуваат без сидски спор да се реши проблемот. Ако и така не оди, адвокат и тужба.

На no name5 и natasam им се допаѓа ова.
  11. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    616
    A tie sto ne se pozitivni kade ke se poragaat? Vo privatnite li? A nekoj sto nema tolku pari.Jas bremenost vodev vo Sistina bidejki sum IVF a poragaj planiram vo drzavna bidejki finasiski sme iscrpeni od prethodno i sto sega ke mi kazat deka ne moze vo drzavna,da si se snaodim.....neveruem deka taka ke bide mozebi nekoj del ke bide kovid centar a poragaj da si ima.....

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  12. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    сите други во чаир , а јас искрено таму несакам , ама ќе прашам следната недела за сигурно да ми кажат па да се бара чаре ако е вистина , јас прочитав дека другите клиники ги мобилизираат и тоа е официјално , не примаат пациенти ги препраќаат по другиве болници што очекувам кога ќе се пополнат капацитети и тука да биде исто .... незнам што ќе се прави

13. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    616
    Neznam toa nekako mi nema logika,poragajot e nesto neodlozlivo a drugo e za drugite kliniki kade sto nekoi raboti mozat da se odlozat a i site ako se prakat vo Cair toa sto ke biede....jas denes bev vo drzavna na kontrola 35+5 so bliznacinja za edna nedela sum pak na kontrola.Kolku e vazen zivotot na pacienti pozitivni so kovid tolku e vazen i zivotot na bremenite zeni poroduvanjeto ne moze da se odlozi...

Последна измена: 17 ноември 2020
    На CareTee, azelea, Prolett и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ne moze poragaj da ne primaat, toa ni na pocetokot na krizata ne bese taka

На thelittle17, Prolett и Juni1985 им се допаѓа ова.
  15. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    и јас така мислам , ама кога беше периодот со карантинот повеќе од 2 месеци ако не се лажам не примаа родилки , ако тогаш можело си викам и сега можат , затоа што на пријателка кумашинката пред недела дена од прегледи и се со упат ја препратиле во чаир со изговор дека скопски родилки идат чаир , тука само итни и ковид .... незнам што да мислам

На Prolett и Juni1985 им се допаѓа ова.
  16. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    616
    Mislam deka celo vreme si primaa ali aj ke vidime sto ke bide....

На naturallmess и Prolett им се допаѓа ова.
  17. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Кај мене на работа колешка користи мерки до 31.12 поради вирусот. Никој ништо не и кажа. А јас земав патолошка, за секој случај затоа што знам дека ќе ми кажат или дојди на работа или ќе те отпуштиме. Таа е поблиска со нив. Двете сме на договор и имаат право да ми кажат дека нема договорот да ми го продолжат. Вака барем мирно спијам... Воопшто не сме заштитени..

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.698
    Додека си на боледување да знаеш дека не може да ти го прекинат работниот однос, дури и во случај работниот однос да ти завршува.Работниот однос за време на боледување се продолжува за толку време за колку што трае боледувањето.Во овој случај навистина си заштитена.За време на породилно отсуство може да ти заврши работниот однос и во тој случај фондот продолжува со исплата до крај на породилното.Сакав само да ти кажам дека подобро си направила што си се решила за боледување отколку за мерка во твојот случај.

На Brpbrp, IRBBB, Prolett и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Да тоа знам, дека сега нема право да ме отпушти. Штом сум на боледување немаат право ништо да кажат. А сите пиздат зошто седам дома.. Тоа е. Мора да бидеме смирени и јаки. Да издржиме се :muscle:

На Brpbrp, Pacient srna, Prolett и 2 други им се допаѓа ова.
  20. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    Така може да настапува ако си сега на итни и неодложни до 3 месеци, затоа што договорот завршил на 31 август и се чека на согласностите за распишување нов оглас моментално. Во тој случај имаа право училишниот одбор да одбери било кој друг кандидат, ама тоа сето оди со амин на директорите знаеш и сама. Кај нас последниот наставник кој беше замена на директор секоја година на оглас се пријавуваше, некогаш истиот кандидат останува 4 години, некогаш ако има некој појаки врски доаѓа друг доколку има оглас се разбира. Иако законот вика 2 год.па трансформација на неопределено време, за замена тоа не важи, нема согласност за ново вработување. Секој директор си го чува местото. Ако до сега не се распишува за тебе оглас овие 3 години, си потпишала еднаш и тоа до враќање на директорот, слободно да си ги бараш своите права за онлајн од дома и не може директорката да се однесува така. Можеш да ја пријавиш во МТСП на броевите, адвокат и закана со тужба. Или на крај за да не се нервираш патолошка бременост...потоа породилно...па понатаму здравје.

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.