Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Јас сум на диета поради скриен шеќер од 24 недела.
    И пазам што јадам и колку јадам, имам три главни оброци и измеѓу нив уште три ужини, во меѓувреме не грицкам никакви работи.
    Е сеа фала богу па не сум стрвна, а и не ми се јаде многу.
    Мој совет ти е да внимаваш на исхраната и да си пазиш, ништо не е тешко ни мачно да се откажеш од храната која што дебелее и која што прави состојбата на крвната слика таква каква што ти е.
    Не јадам благо (никакво), пржени работи исто така, бел леб, тестенини (шпагети, макарони, месени работи), газирани и негазирани (тетрапак) сокови.
    Јадам, месо и тоа само варено или динстано, зеленчук варен (освен морков и компир во помали количини зошто и тие имаат шеќер), риба варена или на скара, црн леб, овошје многу малку бидејќи и тоа има многу шеќери, иако природно допринесуваат за покачување на шеќерот..и јас на почетокот јадев многу овошје демек здраво ама после строго ми го намалија.
    И згора на тоа се што јадам јадам без сол, заради отоци.
    А резултатот е супер крвна слика (хемоглобин 110, железо 17 и шеќер во нормала), бебиња со супер напредок и одличен развој, од 24 недела па до денес 32 недела сум поправена 2кг, и покрај бременост со близнаци, здебелена сум 11кг и се осеќам лесно...а со ваквиот начин на исхрана не сум гладна, цело време сум сита и не се осеќам прејадено да не можам да дишам, туку ми е супер.
    Мојот совет е што повеќе можеш да пазиш, ништо од она што не дебелее и ни крева шеќер, маснотии, триглицериди не му дава на бебето здрава исхрана, за здав и нормален развој.

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  2. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    ме насмеа со постов,нема ништо смешно ама кога прочитав не јадам ова ова ова и ова ми падна смешно и ми дојде во глава прашањето „што јаде„ ама знам дека мораш така заради шекерот,јас имам од се пробано што сум посакала,сол и онака не јадам многу,благите одсекогаш ги избегнувам заради акни,исто така и пржените работи.. така да мене не ми е ич тешко да се придржувам до одредено нешто... грицки,чипсови и такви ствари откако сум замината од мк воопшто не ги јадам.
    И така мислете за добро на бебињата и се ке биде лесно :)

На Amorce2 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bridetobebt

bridetobebt Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2014
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    146
    а нели риба не смее да се јади во бременоста? зашто содржела жива, ова баш го читав пред некој ден на една страница..

4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Riba smee da se jade, treba da se izbegnuvaat samo nekoi, kako ajkulata, skusata I tuna vo ograniceni kolicini. Ostanatite se I preporaclivi.

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мешиња еве јас да се “пофалам' вчера и денес сум цело време на тестенини(разни) и благо-торти, колачи и свашта... Што да правам бре, ми се јадееее :tmi: Стрва сум премногу, и не можам да се контролирам заради бременоста, иначе кога не бев не јадев толку, а благо ИЧ. Поправена сум до сега 13 кг.

И сега да се пожалам, денес ме болат препоните, посебно сега навечер. Не сум изморена, одмарам цел ден. Ама сум нервозна како рис :@ Дали може да е од нервоза???

6. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    АКо мислиш на препоните да те болат од нервоза, не..
    болат од тежината на бебето, мускул е тоа и се затега.. и јас имам мака со тие препони, нека дојди побргу деноот оти се чувствувам за никаде!! де нервозна, нестрплива за се и сешто, крајот не ми се најдува, сите ми се криви за нешто, неможам да пречутам само се карам хахаха хормонивее лудуваат!! :worried:

7. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    За препоните ич не правете муабет, чувството ми е како да ми зарѓале штрафчињата ки ми ги спојуваат нозете со торзото :rofl: :rofl: :rofl:
    Инаку мене болки ми се јавуваат ако седам да речеме околу пола саат на стол и после спиење :?:
    Инаку ние се вративме од викенд и покрај тоа што денес е посвежо во Скопје јас осеќам тегоба некоја, како да не можам да земам воздух убаво, ама тоа е тоа.
    Ве поздравувам и ви посакувам убава вечер :*

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  8. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    и јас го забележав истото, потешко ми е дишењето и мн брзо се заморував денеска, за разлика од вчера пример.. ова бешеодручекта, сега сум свежа 5ка :) спремна за шетање :?: :lol: :)

9. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.946
    Допаѓања:
    3.929
    здраво мешиња мене ми почнаа и мачнини и тегоби и се ;( како утепана сум :sweat:
    Некој спомна да не се пијат сокови од тетрапак, јас па без нив неможам ама ги пијам оние без додаток на шекери како 100 посто природни :D

И да прашам дали фолната киселина ја пиете секој ден во исто време? Јас ептен ја заборавам, па денес ако се напијам во 2 утре во 5 ке ја испијам :tmi:

10. First.Impression

First.Impression Активен член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    24

Ti blagodaram najmnogu, cim ne e nisto strasno, ke izdrzam. Inaku i kaj mene se samo dva prsta so najmnogu bockanje i zdrveni, sredniot i toj do nego, cetvrtiot. Kako da gi nemam na rakata :(

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.472
    Допаѓања:
    76.626
    Jas 5kg sum popraena a sum 7ned + 4 dena :D No me interesira dali e normalno da imam nenormalno bolna glavobolka, vcera barav vo bolnica duri da me nosat od sto me bolese, nemozev da zboram od bolka :/ No se napiv kafetin mi se smiri malce no sepak glavata ja osekjav kako da mi tezi...

12. First.Impression

First.Impression Активен член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    24
    Не се секирај, нормално е. Јас сум 27ма недела и до сега 3-4 пати имав такви страшно неиздржливи главоболки, ама да пукнеш и полудиш од болка. Пиев аналгин тогаш, ама ти во 7ма недела незнам дали смееш анелгетици, ќе си прашаш. Мене главоболките гланво ми беа после 12та недела. Најмногу ми помагаше масажа со грчка маст Викс околу слепоочниците и од веѓите нагоре во правец кон челото и главата. И после масажата врзување цврсто една марама на главата, :lol: (како Рамбо) во пределот каде што најмногу боли (кај мене тоа беше кај слепоочниците) и легнување во темна просторија. И чисто цеден лимон, без вода....ете тоа мене малку од малку ми помагаше, ама знам како ти е мислиш дошол крај на светот. Стегни заби, ќе помине. ;)

13. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    до 3 месеци смееше само цефалексин за настинка и аналгин за болка да пијаш.
    и тоа, аналгин само во случај ако не ти помини главата од кафе, сок црн, чоколадо.. значи пократко кажано, измери си го притисокот ако е се во ред пијај апче, а ако не низок или висок, тоа што треба за да се среди, така мојава ми велеше.. и јас во првите 3 месеци, во 2 риот месец без настината мн и температура, ама едно апче не се напив, само чај, над пареа стоев за носот и лук толчен сркав, потоа сум имала и течна столица многу пати исто сум ја спречила со одбегнување на млеко или овошје..
    единствена болка која што неможев да ја издржам бешее забоболката и можеби се имам напијано 4/5 аналгини само заради тоа, и тоа ако било во ноќни часови да неможам да отидам на доктор во моментот..
    и општо, овие апчиња што ми ги даваше докторката и витамините и се останато, ги испив само оние за ешерихија коли и едно паковање на Огестан, Магнезиум едно паковање само, тогаш кога ми ги препиша првиот пат, по втор пат немам земано, па еве бебето е здраво и си напредува како што треба :)

14. luciamk

luciamk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    38
    веќе сум 24+5 недела од бременоста,но пред 3 вечери имав болки во стомак онака силни но издржливи оттогаш само сношти пред да легнав го сетив бебушот и тоа ептен малку,додека пред тоа активно беше секој час.Еве и сега што ли не правам на стомак воопшто не се јавува ептен сум загрижена нормално ли е тоа ?

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.855
    Пробај со туширање или јади благо нешто

16. luciamk

luciamk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    38
    Еве го се јави ама ептен слабо мрзливо да не кажам :))) инаку изминативе 3 дена што ли не правев го немаше.Исто така имам огромен проблем секое сабајле во 4 или 5 часот левата нога ме кини од болка морам да станам да направам два три круга околу соба и пак да легнам,се стабилизира околу час време и пак исто,доколку дента кога работам нешто немам болки

17. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    АКо мислиш на препоните да те болат од нервоза, не..
    болат од тежината на бебето, мускул е тоа и се затега.. и јас имам мака со тие препони, нека дојди побргу деноот оти се чувствувам за никаде!! де нервозна, нестрплива за се и сешто, крајот не ми се најдува, сите ми се криви за нешто, неможам да пречутам само се карам хахаха хормонивее лудуваат!! :worried:[/quote]

Левиот пак некако се трпи, ама десниот препон ме уби. Шепам кога одам, што од препонот, што од болките што ги имам на табаните на нозете.

Викаш од хормониве ни е??? Јас исто како тебе, нервозна сум, само ми се кара со мм, за се ми е крив :( Незнам дали не е крив уствари :^) битно се ме нервира, ми се плаче, мислам дека не ми обрнува доволно внимание, дека не ме разбира доволно како се чувствувам. На моменти ме нервира мнооогу, а после некоја минута се чувствувам како нај заљубена жена :wasntme: Не знам што ми е, и не знам дали ќе се стабилизирам некогаш. Некогаш си викам сама себе не можам да се трпам.. па што да очекувам од другите :(

18. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Таква главоболка која што ке ја памтам цел живот имав негде 6-7 недела. Мислев ќе умрам од болка. Се јавив на клиника кај еден пријател што работи таму, да го прашам дали да одам да ме видат, ми рече џабе ќе доаѓаш, не можат ништо да ти прават сега во таква состојба. Ме посоветува да легнам во затемнета просторија, да биде тивко штама, да пијам лимон цеден без шеќер и ако ептен не можам да издржам да се напијам парацетамол. Се друго е строго забрането, така ми рече... :wasntme:

19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.472
    Допаѓања:
    76.626
    Mislev gotovo mozocen udar kje imam, mene doktorkata mi rece kafetin za glavata ako me boli, a za drugo nesto ako mi e da se slusnam so nea... no fala bogu sea za sea sum dobro. Doma nemav kafetin i cekav da mi pomine, lezev, piev ceden portokal so limon no ne pomina i moravme da odime da kupime. Vo kola duri vikav vo bolnica da odime... abe ogromna bolka... kako sto stapnuvav, kako sto cekorev, se vrtev uste tolku me bodese :/ No eve denes sea za sea sum dobro :)

20. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Се надевам неам да ти се повтори, мене таква јака болка само еднаш ме фати. А издржливи главоболки си имав негде до 12-13 недела од бременост. Со лесно нека ти е :)