Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Anushce

Anushce Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    8
    Isto i jas ama jas ja primav vo 27ma nedela inekcijata 3300 ja plativ mi dadoa dokumenti da nosam vo socijalno i me interesirase dali vistina vrakat pari bidejki so ovaa nasa drzava se e mozno.
    Fala mnogu
    Ubav den

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    21.237
    Девојки здраво. Вчера се извадив од памет. Правејќи доручек почна прво да ми се гади и си викам аман во 10+ ли ќе почнам тек со повраќање. Земав да пијам многу вода, ама се полошо ми стануваше и почна да ми се темни. Тргнав накај спална да го викнам маж ми, ама не стигнав, се струполив во ходник. Знам дека удрив во едно цвеќе, па паднав на земја, не ме додржаа нозете.

Викнав некако по него, дојде, ме крена и со кока кола, шеќер и вода ме освести. Цела бев препотена, како некој со кофа да ме потурил. Меревме притисок после се испиено - 90 со 60, изгледа се споиле претходно, не знам.

Крвта ја проверив кога слушнавме срце во 6+ и беше супер 10/10. Притисок имам хронично низок од секогаш, вакво слично сценарио ми се има случено кога бев на хроно режим, без шеќери.

Кога ме најде мм рече сум била бледа како крпа, а околу устата бела. Не знам може и шеќерот ми паднал. Од кога се освестив се осеќам добро и свежо, само ме боли цела лева страна, нога, задник, рака, грб, пошто на таа страна паднав.

Ќе му се јавам на матичниот во понеделник и ќе одам на вонреден преглед ако треба. Ме интересира дали на некоја од вас ви се има случено нешто вакво. Јас многу се исплашив, мислев толку е, умирам.

3. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Ми се има случено.
    Шеќерот ти паднал, изгледа не јадеш доволно.

На irenculce, IRBBB и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    21.237
    Доручкувам и ручам само најчесто и ужинки измеѓу. Никогаш не сум вечерала и порано, а и сега некако немам навика. Претходната вечер си легнав малку гладна. Можно е да е од тоа значи.. :|

5. Tina-fina

Tina-fina Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2019
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    105
    Нешто слично или исто бев јас во претходната бременост , три пати ми се случи , само среќа не паднав. Првиот пат беше најстрашно не знаев што ми се случува, прво ми дојде одеднаш топло и полека ми стана се црно и не го осеќав телото , среќа бев во кујна па се измив со ладна вода се напив после вода и шеќер и помина . Другите два пати беше во автобус накај работа, имаше многу гужва а никој не станува на стар човек а не па на трудна жена, па замолив една жена да стане одма вода се измив ( од тогаш кај и да одам секогаш носам вода со мене како за мало дете ) Јас бев тогаш со ниско железо , притисокот ми е низок 90 со 60 ама со 115 срцеви отчукувања и стало ме фаќа тахикардија, дури срце испитував се беше ок.Сега оваа бременост на почетокот во прво тромесечие ама не беше тоа ништо во споредба со претходните пати. Сега железото ми е добро, Незнам дали има врска железото, притисокот или шеќерот , благо јадев еднаш во месец сега секој ден :$можам само да кажам да не паничиш , кога ќе се осетиш дека губиш сила одма седни напиј се вода почекај да помине :hug:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    21.237
    Ми требаше да слушнам зборови за утеха. Прва бременост ми е и многу се исплашив искрено. Дур бев во кујна прво што ми текна беше да се напијам вода, да седнев на стол може ќе беше подобро. Мислев дека ќе имам сила да одам да го викнам маж ми да го доправи доручекот, а јас да легнам, ама не издржав до спалната. Во последно време не пиев ни кафе, може и тоа има влијание. Сега ќе морам да почнам сакала нејќела, барем едно во денот. Фала ти. :hug:

На mace89 и Tina-fina им се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Може мила да е спој на низок шеќер и низок притисок. Мора да имаш барем 3 главни оброци и 2 ужинки меѓу нив, уште подобро и 5 главни оброци (помали и почести).
    И обавезно хидрирај се многу, заради притисокот. Мери го почесто, гледај како ти е низ текот на целиот ден.
    Мислам дека ти земаше метформин, земаш уште?

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    21.237
    Така ќе правам во иднина мила. Вода на сила се терам да пијам, пошто од никогаш не сум била некој пијач. Можеше денот да ми помине без да се напијам чаша вода. (facepalm) И сега не пијам доволно, а нон стоп чувам шише до мене да го гледам и да се терам, ама слабо оди, дали внесувам 1-1ипол литар дневно.

Пијам сеуште Метформин да, од Април го почнав, а сега го продолжив во првите три месеци по сугестија на докторката. Рече дека подобро било да сум покриена првите три месеци, па за понатака ќе сме виделе.

9. BelaAmor

BelaAmor Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    24
    Zdravo devojki izvinete so pisuvam na kiriilica, deneska pravev test preku krv za bremenost, dali moze da mi kaze sto znaci, vi blagodaram mnogu Screenshot_20201121_162731.jpg

Прикачени фајлови:

На natasam, ivance.., zamce и 3 други им се допаѓа ова.
  10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Мораш да се хидрираш, барем 2л,со сила ако треба нека е.
    Метформинот ја внесува гликозата од крвта во клетките и може и од тоа да имаш хипогликемија. Ќе мораш да јадиш почесто.
    Чувај се те молам. ❤️

Позитивен е. :party: :party: :party:
    Честитки, лесна бременост да си имаш!
    Уживај сега. :f:

На natasam, Saba08, Prolett и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    21.237
    Фала ти мила. Ќе се консултирам и со докторката за Метформинот обавезно, а вода ќе се пие на сила, нема друго. Чувај ми се и ти, те гушкам. :l: :hug:

На Prolett и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    21.237
    Бремена си, најверојатно негде 5-6та недела. Можеш веќе да одиш и на преглед, доволно е висока бетата. Честитки и со лесно нека ти е. :sun:

На natasam, Prolett и BelaAmor им се допаѓа ова.
  13. BelaAmor

BelaAmor Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    24
    Fala vi devojki, na sekogo mu ja posakuvam ovaa radosta ❤️

На Cherry blossom89, Bella_Stella и mace89 им се допаѓа ова.
  14. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Благо обавезно по некое коцкиче чоколадо :) Или ако не си љубител шербет вода помага. Тоа и мене ми се случува кога не јадам благо, или ми се тресе снагата или сум бледа, изгледа сеќерот брзо ми паѓа . А сега во бременоста ич неможам да се пожалам, имам апетит и цела чоколада да изедам али и тоа не е добро :) се умерено

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.611
    Допаѓања:
    21.237
    Оф јас ептен сум си по благото, ден не ми поминува без да каснам нешто, ама ете пак ми се деси. Ќе пробам да сменам некои навики што мислам дека може да имаат влијание. Фала ти. :*

На thelittle17 и mace89 им се допаѓа ова.
  16. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Изгледа дека пиеме метформин и само на благо не тера :$

17. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.671
    Добро, сега почна како некои вибрации, дали е можно бебево толку многу да мрда? На 5-10 мин, не ми мрдало волку и ми е чудно, дали е тоа или се некои грчеви, не знам ни јас:x:^):?:??? Иначе 25 недела ќе почнам. Се збунив скроз.^_^^_^^_^

18. TinaI

TinaI Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    145
    Здраво девојки, 21+5 недела сум. Неколку дена по ред ми се случува да ми се стврднува стомакот скоро по цел ден. Некогаш послаби менструални болки, некогаш како остро сечење во јајниците, и кога се движам до wc цел стомак стврднат не попушта и тежи. Кога се вртам лево десно во кревет имам болка долу ниско и во кичмата. Дали сте имале вакви контракции ли се незнам што, и по колку пати дневно ви се стврднувал стомакот. Дали да одам до ГАК или препорака за приватно дали се снимаат лажни контракции

19. Mom_3

Mom_3 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2020
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    936
    Јас добив такви грчеви во 19+4,трпев 2 дена и отидов на ургентен,ме видоа на ехо се супер,закажав ехо на абдомен и тоа беше ок,значи нормално е...и плус може да е ако имаш тврда столица...јас ја имам и некад стомакот ме кине,ми се грчи дури и како внатре да ме сече...одмарај душо повеќе или ако ептен се плашиш оди си на ургентен ке те ѕирнат одма на ехо,а да и да не заборавам магнезиум обавезно да пиеш:l:

На TinaI и mace89 им се допаѓа ова.
  20. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Девојки 18+3 сум, и овие денови почнаа многу да ме чешаат брадавиците, а последниве 2 дена е премногу веќе, и како жештина осеќам понекогаш.
    Да се мачкам со нешто има ли?
    Што значе ова чешање?