Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. hristina1301

hristina1301 Нов член

Се зачлени на:
    24 ноември 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Zdravo, edno prasanje dokolku nekoj ima iskuseno vakvo nesto,32,5 nedela od bremenosta sum i sega mi e namalena plodovata voda,a bebeto si raste i razviva normalno spored nedelata, mi preporacaa da vnesuvam poveke tecnosti, no doktorkata mi rece deka e mozno da se porodam vo sekoj moment, da izdrzime barem do 36nedela ... Dali e mozno da se istera do kraj so vakva sostojba i dali postoi nekakov rizik za bebeto.. Se soocil li nekoj so vakvo nesto bidejki ja sum preplasena,pozz

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832

Мајка ми дури била бремена за мене се намалила плодовата вода само не ме држи за збор дали крај на 8ми или само што влегла во 9ти зачетени контроли да се следи плодовата вода да не има заматување и повеќе течности

На thelittle17 и hristina1301 им се допаѓа ова.
  3. Nd_sk

Nd_sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2016
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    274
    Повеќе течности и почести контроли. Со лесно

На thelittle17 и dromka им се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Со бебето ќе немаш време толку после ни да мислиш.
    Секако ќе следиш се што ти е непознато и ново
    Ама мора да си помогнеш и да се смириш пвој стрес не е добар ни за тебе ни за бебе
    Сите сме се стресувале и секирале знам и коронава направи да ни е уште потешка бременоста
    Но мораш да се трудиш да издржиш и оди повеќе во природа на воздух и на шетање користи сончеви денови
    Ќе биде се ок на крај ќе сфатиш џабе си се секирала
    :hug:

На mace89, thelittle17, Fatalnata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.169
    @thelittle17 јас многу добро те разбирам, иста бев, ама за жал иста си останав:)Паничар невиден. Не знам дали ти е прво бебче, страв е нормално да имаш. Еве од искуство од жена која помина 2 бремености во најголем страв и поради тоа, ни најмалку уживање.
    Пробј колку што можеш сама да си се охрабруваш. Нормално, ако имаш болки дека ќе реагираш, ама не бурно. Консултирај се со доктор, не читај се и сешто. Јас кога ќе прочитав за некоја трудница, одма и кај мене барав симптоми. Во втората бременост, имав реални проблеми, не само онака од страв, но стравот ме полудуваше. Така да, знам дека сум досадна, сум пишувала овде за истото, но пробај да не се опседнуваш. Читај си во темата за доење, да си бидеш спремна, читај си што ти треба да си купиш, филмови, книги и одмарање. После, на почеток, ќе немаш баш многу време за сево ова:)

Во поглед на чести стегања на стомакот, и кај мене во 19та недела се јавија. Мислевме дека се Бракстон хикс контракции, но кај мене испаднаа контракции на матка и бев на строго мирување од 20 - 35та недела. Не дека кај секој е така, не да ве плашам, ама ако се јавуваат често и траат по повеќе часови консултирајте си се со гинеколог. А за лажните контракции и овде ми пишаа да се пие што повеќе вода и малку одмарање.

Последна измена: 26 ноември 2020
    На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    302
    ЗДРаво женски, да го споделам јас моето искуство со инекциите за зреење: 28+4 сум, првата доза ја примив во понеделник и вторник. Со серклаж сум, грлото на матката на последната контрола ми беше 21мм(во 25недела). ЗА втора доза Флостерон, кога да примам ќе се договориме со докторот следна недела. Многу ми помогна читањето на вашите искуства, пред да ја примам дозата, да не ве имав читано, ќе паничев да одиме на преглед Бебушко е прилично активен, од 26та недела, наутро во 6/7 ме будеше , а ноќе дежурав до 2 . ОТкако примив ФЛОстерон, втор ден е смирен, едвај малку подмрднува. Чувајте се милички, уживкајте со мешињата и галкајте се

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.671
    @flower30 ти благодарам на советите, ама поради слонтаниот што ми се случи, сега од се ми е страв верувај, па и додатно ова со коронава, не правиме ништо, нема каде да се отиде, користам сонце по пола саат и дома, сама шетам, ММ е секој ден на работа до 16-17 ч. па после дека е загадено, многу ретко излегуваме и до продавница. Плус месецов ми беше ептен стресен, моите беа позитивни на корона, па мислење како ќе им биде и како ќе ја поминат.. се собраа повеќе работи, и ете гледам и јас да одмарам, да не се оптеретувам, а реално немам некој проблем, се ми е во главата. Цервикс добар, должина на грло на матка добро, бебе добро си напредува според неделите, скрининг добар, брисеви, крв, мокрача, се во ред, и јас пак си праам филмови, гледам да оттргнам мисли со читање книги, гледање серии и филмови, до крај само да истерам со добро, и физички и психички.:whew:

На Nefertiti., LivingGlam, flower30 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    Искрено како јас да се читам и јас паничам за ситници за се и сешто и поради миссед а и сум помала имам 21 година и многу трауми на мали години доживеав и плус странство сум тука комуникација со 3-4 луѓе маж на работа до 6-7 сама дома не одам на работа мајка ми татко ми си ида кај 8 од работа филмови се изнагледав ама психата е страшна работа то е то .... мора некако да научиме да уживаме во бременоста ќе ни фали дефинитивно ама па си викам со душа чекам да го земам па нека не спијам после хахахаха
    Поздрав девојки чувајте се сите ајде сега поубави месеци ида празници итн па сите среќни весели и на број да сме се ќе помини ве гушкам и не ми замерувајте на секое прашање што го поставувам оти стварно немам кого да прашам некогаш од паника некогаш од радозналост :l::hug:

На saki13, Nefertiti., KonstantinaM и 5 други им се допаѓа ова.
  9. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.192
    Здраво мешковци,
    Јас сум на крај на 40 та недела веќе, значи 39+6 и бебелто си нема абер за излегување.
    Денес имав контрола кај матична и видов 2 плуса во делот за протеини во урина.
    Не ми рече ништо докторката повеќе беше фокусирана на цтг и да види плодова вода и постелка.
    Инаку до сега се ок било, имам додуша и гестациски дијабетес ама добро го контролирам со храна.
    Дали има некоја со исто искуство? Читав нешто, гуглав ама неубави работи пишува...

На Peperutka-bt, BabyD0ll, Fatalnata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.260
    Допаѓања:
    4.927
    Ке излезе кога ке треба, јас се породив 2 дена после термин,не е страшно, ке биде се ок

На felisitas и mace89 им се допаѓа ова.
  11. sun995

sun995 Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    1.140
    Јас од утре почнувам 36 недела и почна да ме фаќа паника затоа што во текот на денот сум по 12 саати сама дома со кучето мм на работа иде по 12 часа некогаш се осеќам осамено но знам дека не сум и ме фаќа паника што да правам ако имам појаки болки дали ќе бидам во состојба да му се јавам да му кажам како ќе ми помогне некој и се остало моите идат на работа и исто така и ја сум прилично млада мама сега во јули наполнив 25 години

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.883
    Допаѓања:
    10.399
    Нема заштo паника, бoлките не запoчнуваат oд еднаш.
    Наjпрвo се пoретки и не тoлку jаки.
    Пoтoа стануваат пoчести и пojаки.
    Без грижа и сo леснo. :inlove:

На sun995, ivance.., BabyD0ll и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Tacka36

Tacka36 Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    329
    Isto i jas proveruvam sekoj mesec za proteini za sreka nemam,i jas od toa najveke se plasam,mene na dva tei pati do 150 so 90 mi se kaci,togas mn se isplasiv,ama doktorkata rece deka mn poplaki imalo od trudnicite za visok pritisok i najverovatno e od vozduhot i promenata na vremeto,zatoa mi nalaci 6 pati na den metildopa i po potreba ako ne se spusta od 145 so 95 diezapam od 2 da pijam,utre sum na pregled pa ke vidime,inaku jas od utre 27 nedela polna

14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.169
    Да, сфаќам затоа и ти пишав. И јас пред втората бременост имав спонтан во 9та недела која заврши со киретажа. И затоа и ми беше преголемиот страв. Јас пак и цела бременост си ја поминав со болки и со Утрогестан од 7ма до 35та неделаби плус 4 инекции Прогестерон. Мака ми беше што ќерка ми ја чуваше свекор ми, јас не смеев да мрдам. Мм исто до 18 ч на работа. И затоа и ти пишав дека баш ти го разбирам стравот. Од друга страна, се ти е добро, цервиксот најбитно. И затоа, од искуство ти пишав, од некоја трудница која поминала низ истото. Знам и дека не можеш 100 % да се опуштиш. Ама ќе биде добро. Колку што сфатив си некаде околу 20та недела, така да уште малку има. После ќе се топиш од бебешка љубов:inlove:

На ivance.. и thelittle17 им се допаѓа ова.
  15. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.671
    25та недела, имам уште време, ама па од друга страна брзо ми поминува времето, си викам кога стигнав до тука. Јас многу си ја сакам матичната, знае што ми се случи, и дека сум невиден паничар, и пишувам нон стоп за се, и жената одма ме вика на преглед, или ме праќа кај и да треба, не знам како да и се оддолжам искрено. И ти и многу други поминале и низ полошо, а јас се замарам и за глупости, ама тоа ти е, ќе се опуштам полека, можеби не скроз, ама ќе пробам колку толку.:hug::hug::hug:

На ivance.. и flower30 им се допаѓа ова.
  16. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.879
    Допаѓања:
    142.169
    Секоја болка, своја тежина. Твоето тебе те боли најмногу, моето мене. За тоа не треба да мислиш. Инаку, супер барем што матичната ти е добра и со доверба во неа. И тоа е една од побитните работи во бременоста. Ајде уште малку, кога ќе почнеш(ако не си почнала) да купуваш за бебуш, уште побрзо ќе ти поминува времето. Тоа време е и најубаво и најинтересно, кога бираш се за бебче:inlove:Со лесно да биде до крај:l:

На mace89, ivance.. и thelittle17 им се допаѓа ова.
  17. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    И јас сум сама секој ден, маж ми работи 12 сати. Ама му реков ко ќе ме фатет болки одма ти звонам и да ми се нацрташ тука.
    Одма рече не грижи се.
    Не може одма да се породиш со првата болка, а исто и ако ти пукне водењакот одма барај го маж ти, ехее сум читала тука ко ќе ги фателе болки дури имале време и да се истушираат и тн.

На sun995 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  18. Sandrus17

Sandrus17 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    536
    Што мислите за мојава крвна слика??

Прикачени фајлови:

На mace89 и Tacka36 им се допаѓа ова.
  19. Ањња

Ањња Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Jas sum 31 nedela, mene mi rekoa slabo namalena deka mi e plodovata voda, isto mi preporacaa mnogu tecnosti, no kontrola na dve nedeli. Me interesira, na kolku dena ti preporacaa kontrola?

20. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    Породувањето не е како на филм. Мене со првото ми пукна водењакот кај моите кои се во друг град. Имав време да дојдам во Скопје. Стигнав во болница во 4 сабајле, се породив дури во 9 вечерта :whew:

На sun995, azelea, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.