Ve molam za sovet ako nekoj se soocil kako so mojot problem. Od vcera strasna bolka vo dolniot del na stomakot,ne kako jajnici koga bolat ili porodilni bolki. Prv pat se soocyvam so vakva bolka,ne mozam na noze da stapnam. 35 gn sum,vtora bremenost Ctg i grlo mereno,ok . Koga se napijam spazmeks i paracetamol ke me smiri nekoe vreme no potoa pak isto.sekoj sovet mi e dobrodojden.
Бебињата во стомак се навикнати на стресот кој го имаме во секојдневието, долгорочен и голем стрес не треба да си дозволуваме. Јас неколку пати се тресам од нервоза , неможам да спијам , плачам. Оога имаш таква ситуација сети се колку имаш поважна одговорност во моментот, не се секирај легни и одмори
И јас сум иста и ептен ми е криво. Никогаш не замислував дека ќе бидам бремена за време на пандемија и не можев ни да предвидам каков хаос од емоции ќе осеќам. Јас сум и со анксиозност и депресија, лековите морав да ги прекинам поради бременоста, тоа ми направи дополнителен спој на жици во глава. До пред некоја недела, од 4 недела наваму, имав и драматични панични напади, со тахикардија, со тресење, со плачење, со се. Неподнослива сум и за себе и за маж ми... ама не знам, гледам серии и филмови како терапија, само тоа останува.
Да навистина. И кај мене беше ненормално разбеснет во стомак. Сега е Муртко. Го мрзи што плачи од грчевите
Мамички едно мислење ми треба. До вчера, точно 28 дена како земав утрогестан од 200мг орално навечер. Ми ги препиша матичната, бидејќи имав болки на претходниот преглед. Траеја неколку дена и ми се повлекоа (дали од утрогестанот или само по себе, не знам). Денес имав пак преглед и ми рече да ги прекинам штом немам болки. Ама мене некако ми е во мисла да не се случи нешто. Да не ми настане наеднаш пад на прогестеронот и не дај Боже да прокрварам. Или паничам за џабе? Ве молам некој да сподели ако има вакво искуство, многу ќе ми значи. 16+3 сум денес.
Ова денеска беше кавга со друга особа, ММ не беше присутен во тој момент, и јас сум и по природа многу емотивна, еден збор да ми кажат хистерија ме фаќа, се тресам, плачам, се расправам, и денеска беше така, не знам да се воздржам во вакви моменти, едвај се смирив, два саати со плачење и нервирање, сега лежам и подобра сум, се смирив, ама главата ме боли од нервозата прееска. Страшна работа, како сум глупава значи за некои работи!
Ајде јас да ти кажам, од 5та недела ги ставам, ме болеше стомак, и поради претходниот спонтан ми ги даде, ги ставав вагинално, па после ги пиев, па сега пак ги ставам вагинално. Матичната ми вика пред недела дена, ајде да ги прекинеме доста е демек, и ајде 2 дена не ги ставав, ме фатија некои грчеви, стомак почна да ме стиска, и кажав и ми ги врати одма пак, од тогаш ми поминаа тие грчеви, сигурно од утрогестанот, јас така мислам. Матичната ми вика, до крај може да си ги примаш ќе видиме.
Имам уште две капсули, во случај ако ми се случи нешто да имам да се покријам. Ама стварно од тоа што ти се случило се плашам, не знам што да направам.
Ако немаш болки пробај еден ден, два, ако осетиш пак грчеви, почни ги пак, матичнава ме знае што будала и паничар сум, и ми вика така, до крај со овие ќе тераш пробај ти, може ќе си тераш така до крај, кај сите различно.
Ако ти вика матичната прекини ги и нема што да ти е страв, не мисли одма на лошо а веќе ете лошото сега за сега фала богу поминало. Јас до 18та недела ништо не примав а од 6та недела се жалам на болки доле во стомакот, ме видоа тројца доктори сите рекоа нема потреба од утрогестан, се додека не добив кафеав исцедок во 18та недела. До тогаш бев само на Премама, Фолна, Магнезиум и Ц Вит. Тогаш почнав да пијам утрогестан една недела, па ги ставав вагинално три дена и вчера 19 недела, пак имав повеќе кафеав исцедок па почнав пак да ги пијам. Денес му ја летнав у Чаир ме прегледаа, се е во ред, ми рекоа ставај ги вагинално штом нема исцедок после тоа еднаш вчера, ама реков не, очигледно вагинално не ми одговара ќе си ги пијам јас, па за две недели на контрола. А болките не ми се поминати, јас сеуште имам болки, дури и поинтензивни од што беа на самиот старт во бременоста, а пијам и магнезиум од 900мг. За болките никој ништо незнае да каже, се е во ред според сите, и затоа веќе научив да не се опседнувам со нив.
Моментално немам болки, сигурно барем 20тина дена. Ќе ги прекинам, па ако не дај Боже се случи нешто, ќе ги продолжам. Фала ви многу.
Jas edvaj cekam da mi skratat nesto od terapijava, so ivf samo te butaat so nesto. Ako ti pravi stres toa kazi i sigurno nema problem da gi primas. Znam sigurno za psihicki mir dabrostoni piele i do 30 i nekoj nedela
Низок ми е цела бременост, а и претходно. Проверував и димери и хемостази, се е ок. А понекогаш и крв ми тече од нос, и тоа само од едната страна, ама малку и брзо престанува, гинекологов за се вика нормално е, али сакав да прашам тука некој од искуство дали знае конкретно за отоциве како да си помогнеме.
Леле што е со денов. И јас денес имав скроз без врска ден, цел ден плачам и се чудам што ми е, а и маж ми се чуди и баш се осеќав крива дали му правам лошо на бебче. Малку ми е подобро да прочитам дека не сум сама со промениве на расположение. Гушки за сите.
И во моментот кога ми ги даде се двоумев дали да ги земам, сега се двоумам дали да ги прекинам. Ама сигурно знае повеќе од мене и ваљда не би ми кратела ако е можно нешто да се случи.
На погрешно место пишав, сега гледам, сакав на овој коментар да одговорам, ама нема врска. Пишав што е со денов, дека и јас имав сличен ден, едвај се смирив, а ништо посебно не се случи. Едноставно се осеќам ко слон, се ми е тешко и почнува и психички да ми влијае. Гушки за сите што поминуваат низ истото, не сте сами.
Devojki zdravo, dali nekoja od vas piela b compleks za zgolemuvanje na apetitot??? 36 ta nedela sum, nemam apetit da stavam nesto vo usta, sto i da jadam kiselina imam, piev i gastro gard, probav so oriz, ama samo momentalno dodeka trae dejstvoto, posle pak isto... slaba sum, strav mi e deka loso postapuvam, posledno bese 2.600 bebeto. Fala vi