Баш погоре истото и ја се жалев , премногу ми влијаат нагли промени , денес времево е ко у март месец да сме . Подобра сум , ама два дена бев хаос , омалаксав скрос од силна главоболка , неспана и се по список Сношти испив какао и таблетка Бедоксин и подобро ми дојде и спиев , денес и функционална и се сум , минимална главоболка .. Парацетамол пиев , јок ич не делуваше минимално , витамин ц шмукав онака од него минимално , мандарини , лимони многу вода , чај камилица , мајчина душица пробај , топло млеко со мед .. Какао дефинитивно мислам дека тоа поеќе ми делуваше од бедоксинот сношти .. Ама најважно следи го притисокот и спрема тоа делувај , ја се пробав .. Туку ја со моето кукање овие две вечери неможам се свртам у кревет , болки у срамна коска како ме штрекаат и препони
Дури и се исплашив,пребледев како крпа Мерам притисок цел ден 125/75..ова за мене е многу обично сум со 100/70 и сега пијам вода и трчам во вц ама не се симнува уште...да исцедам лимон се мислам може ке ми падне малку притисокот...и јас пребледев како лимон ептен се исплашив
Smiri se legni, pusti neso na tv. Od panika pritisokot samo moze da ti se kaci. Da ne si skoro jadena?
Не сум ниту вознемитена ниту гладна...пробав да не голтам многу вода само по 1 голтка и да чекам да измокрам само , штознам можеби со пиење многу вода го качувам несвесно
Од вода може само да ти се регулира, земи исцеди лимон во вода. Е сега мајка ми што јадеше не знам дали ти ќе сакаш така. Земаше кисело млеко и во него ќе надробеше лук. Ако не ти смета миризбата направи си така пробај.
Ви благодарам на советите богами долга е бременоста и низ се ке поминеме,мораме се да издржиме и најбитно да си помагаме со совети и да си бидеме подршка едни на други...сите сме во иста каша....
Среќно мила и јас сум тука некаде а од болки немам ништо освен јајници чат пат што ме болат, сега во понеделник имам контрола а следна недела срценце ке слушаме и ние, едвај чекам да помине да го слшнеме најубавиот звук
Задутре одам за земање на брис во 12та недела. Како иде тоа, дали боли? Додека чекав слушав дека пациентките имаат избор сами да ги носат на анализа на пример во Авицена, зошто е тоа така? Поскапо е ако они ги проверуваат?
Prva bremenost mi e i haos sum Isplasena, pa opustena, pa pak isplasena Ti ja posakuvam celata srekja i da go cues najubaviot zvuk na svetot
Дозволено е јас јадам и е многу здрав посебно дека ние дома си го правиме знам дека нема шекери и вештачки конзерванси.. Доколку е и твојот таков вез конзерванси слободно нема штета од него, доста многу витамини има во него
Кога имаш висок притисок не пиј вода многу. Ама 125 со 75 не е воопшто висок притисок. Може од друго си се исплашила и така се осеќаш, не од притисокот. Важно да знаеш, друг пат ако ти се крене и повисок, вода не.
@Mantub вака знам дека не изгледа висок ама мојот организам не го поднесува во 19 недела ми се случи исто еве сега пак,мислам дека е од нагла промена на времето, За водата да приметив дека колку повеќе пијам толку повеќе мокрам и не паѓа,иако осеќав жед почнав само по 1 голтка и чекав да измокрам и малку по малку пак си падна фала ти многу
Плус да додадам дека многу се плашам од висок притисок,не е убаво чувството ама ич и многу е бавен процесот на спуштање на притисокот,а како што се изначитав во бременост често се качува....за над 130/85 имам метилдопа,дај боже да не ми требаат
За мокрење, на пример сигурно си слушнала дека даваат диуретици за мокрење за да се спушти притисокот. Е сега тие диуретици помагаат да измокриш и да се намалат течностите во организмот што веќе ги има и притисокот паѓа. Ако пиеш вода, само додаваш нови течности. За висок притисок, лук, движи се почесто, кафе намали ако пиеш, сол ако јадеш многу количински намали и најбитно не се нервирај за ништо
Кај некои се качува, кај некои не. Гледај здрава бременост да водиш, здрава исхрана, движење, без стрес и не плаши се од притисок. И поголем стрес ќе си направиш ако мериш цело време со апаратот. Опуштено
Bris ko bris isto kako i pred bremenost. Mene maticnata mi gi nosi na klinika za nedela dena imav rezultat. Toa e rutinsku, osven ako nemas nekoja tegoba pa da sakas pobrzo rezultat jas ne bi se maltretirala. Avicena e verojatno poskapo i pobrzo ne znam