Не можам да јадам во кревет од киселините и навечер буквално немам воздух, се гушам и препотувам. Дома сум, ме загрижува што не го осеќам да мрда бебчето.Сношти на полноќ само икаше два три пати и толку. А прилично активно беше пред тоа. Барем после нова год да издржиме Благодарам за советот
Можеби ако не си јадела и затоа не го осеќаш. Не мора стално да се активни. Јади нешто блачко да го разбудиш. И одмарај дома по цел во хоризонтала. Со среќа и со лесно
Извини ама не се согласувам со твоето мислење. Како пациент имам право да знам колку толку што се случува (нарочито зашто ова ми е трета бременост после 15год. Втората спонтан пред 13год). Кој тим? Значи прашувам а од мојата докторка добивам нон стоп дрзок одговор. Оваа др докторка не знаеше што да ми кажи буквално креваше раменици. Е ај кажи дали ти нема да бидеш барем малку загрижена??
За две недели планирам да одам приватно на преглед некаде, дали Ремедика или Систина, @Tsukinory и други со сличен проблем со крварења нека споделат што имаат искуство со стручен доктор за вакви проблеми за да знам каде да закажам со време.
Пробај касни благо или кока кола ако пак не осеќаш тркни до матичната ако таа не е слободна сите имаат замени кај замената отиди. И јас бев таква со киселини и посмедно јадење 17ч ми бешњ пробај така ако можеш да издржиш мене ми се гадеше од киселини Земи гастрогад Ајде со лесно
И мене во првата бременост ми беше исто па дури и до 120 одеше, ама сега чувството на недостаток на воздух и болка ме плаши. Будалее уште еве,место да се смири од бедоксинот он сила зема. Милки,страв ми е диазепам.. еднаш се напив као за смирување,ништо не ми изделува и не би го пиела.
Кај матичен немам одено 4 месеци заради ковид (докторите околу нејзината ординација се сите позитивни и нема шанси да поминам тука) се мислев да закажам за плодност за следната недела за брисеви и скрининг е сега пошто ставам ваг утрогестан не знам дали можи брисеви. Од вчера јадам благо и кока кола (иста ситуација) полудев. Гастрогард ми е до кревет, зелено јаболко и се што слушнав за киселини употребив. Ама и предходно си имав проблем со желудникот.
Не знам друго што би можела чај да пробаш Слушав една докторка дека чаевите за доилки биле убави имале смирувачко дејство. Иначе и ја сум таква овие денови болка во гради и недостаток на воздух. Паника веќе ми ствара и коронава а нигде не сум била и не сум имала контакти. Пробај да се смириш
Nikoi ne vika deka nemas pravo ama treba kolku mozes da se smiris. Rece vo plodnost odis baraj drug da te vidi stom ne te bendisuva momentalniot
Уф јас дури и ги повраќам а претходно никогаш немав мака со киселини сега се намалени на почетокот јаболко зелено помагаше после ич види и бадеми не солени печени кока-кола мене ми прај проблем и благо многу треба да заприметиш која храна ти одговара, која не јас ги имам од кај 9 недела негде еве 21 сум сега уште имам ама помалце ама најверојатно така ќе терам до крај
Имам читано дека од терапија за зреење е нормално бебето да е успорено. Не се секирај <3 Доколку неможеш да ја добиеш докторката оди кај друга, па макар и на државно на ургентно не ти требаат лоши мисли сега
И јас прочитав така ама од сношти не го имам почувствувано и ме загрижува зашто др ден откако ги примив двете инекции си беше активно, сега како наеднаш да престана со активноста. Ќе се јавам покасно да закажам за наредната недела (Господ да не чува дотогаш), зашто не знам ни дали треба да ми прават брисеви, скрининг и дали може зашто користам вагиналети.
Докторите пред стручњаци во својата област треба да бидат пред се луѓе, па психолози. Џабе цело знаење на светот ако нема такт, ако не знае како да објасни и да смири. Секако дека пациентот треба да знае што се случува и треба да му се објасни. Кај не објаснуваат, уште се дрски! Не поднесувам такви и не си одам додека не добијам одговор, и побезобразна сум од нив! Да се сите доктори како што треба пола од нас нема да гуглаат и да прашуваат по форуми, пошто нивна обврска е да објаснат, тоа им е дел од работата. А ако те остават без одговори, нормално дека ќе гуглаш и ќе прашуваш по форуми. Девојчето секако има право да знае детали. Јас живеев во странство 10 години, тука сум од пред една година и не можам да се навикнам на овој простаклук тука и на вакви непрофесионални, затуцани, прости, некултурни доктори и луѓе генерално. Во секој случај, инсистирајте на одговори и ако не ги добивате сменете доктор. Се работи за вашето здравје и здравјето на вашето најмило, не сте дужни да трпите будали што можда не им се идело тој ден на работа.
Ти благодарам од се срце! Те гушкам и поздравувам! На последниве неколку прегледи докторката беше крајно безобразна и дрска а за објаснување воопшто не ми одговараше. Вината ја наоѓав во мене и нон стоп ја оправдува (ковид пандемија премногу пациенти) ама кога веќе сум стварно исплашена и загрижена а таа се однесува така веќе ме фаќа и лутина. Ајде да е на државно па као ајде (ма да и тоа не го оправдувам) ама сега не се работи само за мене, поважен ми е овај мал живот што толку време го очекував и посакував. Ти благодарам што разбра што сакав да кажам а не можев!
Секако дека не е твоја кривица што некој е непрофесионален и арогантен! Во било која болница да си треба да ти се објасни, без разлика приватна или државна, а особено ако плаќаш плус во приватна. Нормално е да си загрижена и уплашена, мислам дека сите девојки на форумов без исклучок сме се осетиле така во бременоста, дури и да била лесна, а камо ли ако реално постоеле некои проблеми. Смени го докторот и не барај изговори за нечија некултура и не етика, треба она тебе да те разбира, а не обратно! Те гушкам и со лесно!
Jas ne se soglasuvam zatoa sto trgnuvam od ideata deka ako sum mu dala da mi vodi bremenost imam odredeno nivo na doverba. Ne ste razmislile deka strucen doktor moze da bide i lice na autisticen spektar koe ne moze da komunicira. Zar tie ne treba da rabotat? Jas na ginekolog odam za negovata strucnost kako ginekolog i za toa mu veruvam. Za muabet ke si platam psiholog ako smetam deka treba. Mislam deka glavniot problem ne e odnosot na doktorot tuku nasata nedoverba vo sistemot kako celina. Dopolnitelno, na zena sto e vo vakva nervna i zagrizena sostojba ako i insinuirame deka doktorot ne i objasnil od sto ne znae sto i e ili od sto se losi vesti dali i pomagame realno ili i ja krevame nervozata i pritisokot?
Девојко јас не одев кај таа докторка на психијатар и да и се исповедувам или да ја замарам за времето или пандемијата или што ти знам јас. Јас кај неа идев да добијам човечки преглед и некоја медицинска информација за мене, моето здравје и на моето бебе. Од толку многу информации што добив сеуште не го знам полот на моето бебе. Кога и да прашав не можела тогаш да види. А на секој преглед прашував. И пак ајде може стварно не може да се види, не направив никаков проблем. Имам разбирање дека е пандемија, дека се изморени сите мед лица ама не барав од неа ништо невозможно освен моите мед податоци. Последниот преглед разговорот беше добровечер докторке како сте? А она дрско враќа еве уште сум тука. Ајде реков Господ нека не чува сите. Потоа три пати ми повтори со висок тон да легнам а јас едвај одам и од што брзав ќе се сопнев и ќе паднев. Како што знам не е она аутистична и порано беше ладнокрвна и пак ќе повторам имам разбирање ама дај бре кога веќе имам мака се случува нешто дај биди малку човечен и објасни. Не барам за рака да ме држи или ете плаќам пари, малку информации за моето здравје, за моето бебе. Па стварно сега не знам кој пат да го фатам. Ти благодарам за грижата за моите нерви ама како што знам никогаш со нив не сум имала проблем. Иако е ова долгоочекувана бременост, успеав да си ги контролирам нервите.
А што бараш кај таква докторка....јас лично одма би ја сменила,мене многу ми значи пристапот да е човечки и комуникација да има,ако не ми одговара на прашања и не ми објаснува за јас да разберам нема зошто да ме има на број како пациент и крај,за мои пари јас бирам доктор. Мојата матична ми црташе матка со пенкало на лист за да ми објасни преден и заден ѕид и....????ова ви кажува дека ми треба мене психолог???НЕ!!!!Ова покажува дека мојата матична се грижи за мене и сака да е сигурна дека сум точно информирана бидејќи бременоста не е кратка и работат хормоните,па зошто да паничам кога може човечки да се објасни нели....Издржи уште малку мила,ако ти дојде преку глава кажи и дека ке одиш на приватен преглед бидејки немаш доволно информации за проблемот,можеби ке чукне глава....те гушкам мила