Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Се надевам ова што го напиша не е толку страшно колку што звучи :?: Мене почнува да ме фаќа паника и нервоза :worried:

2. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Едно прашање ако може до поискусните :)

Во последниве 10 дена, еве нека бидат и 2 недели, изгубив апетит. Буквално не осеќам глад, по цел ден можам само со 1 оброк да бидам :| Знам дека во овој период бебето најмногу напредува и добива на килажа :?: Кај мене обратно се случува, ни ми се јаде, ништо, се доведувам до ситуација со сила да јадам зашто морам......по некоја логика треба сега најмногу да ми се јаде па и да добијам на килажа, ова секаде го имам прочитано :?: Ви се случило ова, нормално е, или....? :|

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.866
    :) страшно не е воопшто но заморно е првите недели.А и зависи какво бебче ке имаш.Јас имам уште едно дете и затоа кај мене хаосот е поголем.И двете мора да се облечат избањат нахранат и за мене не останува време.Ако имаш помош искористи ја.Јас помош добивам само за ручек правење три пати неделно,се останато сама средувам.ама верувај забораваш на се кога ги гледаш како растат од ден на ден.А после некое време си фаќаш ред и влегуваш во форма

4. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    Мешиња здраво и од нас!
    Ме немаше некое време, имавме период на интензивни припреми, па сега откако се средивме и офицјално сум на боледување сигурно многу почесто ке се дружиме :)
    Инаку наш бебушко е веке спремен за доаѓање на овој свет само го чекаме денот, во петок сме на прво цтг, се надевам дека наскоро конечно бебушко ке биде со нас, сега кога сме комплетно подготвени, неможеме да го дочекаме денот :)
    Убав остаток од денот на сите мешковци :*

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    не ме свативте изгледа... сето тоа вртење клоцање превртување воопшто не ми сметаат, ама ова е некако чуднооо клукањево ми се чини дека турка накај вагинал отвор и дека ако потрае ќе излези хехехе

аа сеа друго да ве прашам, ми се има случено гаќите да ми бидат жива вода, ама не од белиот исцедок, тоа се познава една точка, а ова водено е, подруго.....ова беше вчера.
    пред некој ден лежев нога на нога, настрана, и по 2 минути се почувствував водена на препоните, ги опипав гаќите на задниот дел не беа влажни ама на предниот да...
    може мислење од вас? утре попладнето ќе одам ба гинеколог и ќе барам упут за на болница и таму ќе му кажам на дежурниот да ме види на ехо, ама дотогаш ако може да ми кажитее нешто, не ми е сеедно...
    инакууу сум 36 недела и 3 дена.. и супер напредуваме, со оглед на тоа што вчера и денеска под градите има една точка ииииии ме гори ме печи секое утро

6. x-tina64

x-tina64 Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2014
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    9
    Devojki edno prasanje do vas dali na nekoja od vas i prepisale ASPIRIN 100 MG mene doktorot denes mi gi prepisa da gi pijam sekoj vtor den ama mene malce stav me faka od niv bidejki znam deka se za teski srcevi i mozocni zaboluvanja :yawn:

7. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Jas pijam uste od pocetok na bremenosta sekoj den, zaradi trombofilijata mi gi prepisaa. Ne e strasno, naprotiv I Lazarevski I transfuziologot mi gi dadoa za odrzauvanje na nekoi parametri vo krvta

8. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Здраво ве читам цело време па еве и ја да пишам.

Прво бев на гинеколог и си видов срцева реакција и се е добро. Ама ми реце дека дабростонот ги забраниле за трудници и ми вика купувај си ги на приватно, па после ми вика подобро утрогестан подобри биле. Знае ли некој за ова нешто.

второ и поважно докторов ми вика дека имам хематом ама дека не било ништо тоа му реков да ми даде упат за клиника ми вика нема потреба. Инаку сум само 7+3 :D
    Ако некој има искуство со хематом да ми каже нешто што да правам.

Фала ви и уживкајтееее

9. ivka-slivka

ivka-slivka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Каде имаш хематом?

10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    Се случува во тек на бременоста тоа немање апетир кај мене беше многу често :!: ама сепак мора да се јаде како треба бидејки му треба и на бебето внатре.
    Во бременоста се случува тоа ама исто и времево има влијание.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  11. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Каде имаш хематом?[/quote
    Хммм па внатре ваљда во матката. Леле од сто ми реце не е нисто не го ни прасав.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.866
    Да не те плашам но и јас имав хематом на матката кој ми предизвика крваренје два пати во бременоста.Поради тоа примив утрогестан три пати на ден до петти месец.да сум на твое место би побарала мислење од уште еден лекар :)

13. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Јас сум во иста ситуација како тебе, и јас сум 34 недела и еве како влегов во 8 месец апетитот ми се намали и не ми се јаде ништо, ама сепак гледам барем доручек, ручек и вечера колку толку да јадам нешто што е здраво. Ама јас и слабеам периодов, ем што од 24 недела до денес (34) качив 1 кило еве и тоа го ослабнав и пак си слабеам, секој ден некој грам помалку. И баш вчера бев на контрола и ја прашав докторката дали е нормално моево не дебелеење и слабеење (ем дека сум со близнаци) и само ми рече, штом крвната слика е добра уживај, ние такви трудници сакаме, што не се дебелеат.
    А близнаците супер си напредуваат, јас слабеам они се дебелеат...за недела ипол се поправени двајцата по 500гр! Така што не се грижи, штом бебето си напредува, а крвната слика е добра немаш место за грижи.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  14. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Епа мене матицниот ми даде дабростан зосто лани имав спонтан, а сега во 5 недела кога бев не ми виде нисто. Е сега матицниот е на одмор и бев кај друг др. кој му е замена и тој ми реце за хематомот. зосто добрестанот ги забраниле за трудници ми реце да земам двапати на ден по 1 утрогестан и магнезиум . Незнам др сто да правам мирувам се пазам па господ сите нека не цува.

15. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    menelele, од каде тоа дека дабростонот ги забраниле? дали ти кажаа зошто е тоа така? Има некој друг таква информација? Се загрижив сега...јас ги пиев до 6 месец :worried: зошто би ги забраниле?

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.866
    Ако е завранет на рецепт,зошто не е и на приватно? :^)

17. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526

Леле незнам навистина, мислам од министерство го забраниле за трудници на рецепт. А на приватно сигурно може да се купи.
    ама мене докторов ми рече поубаво утрогестан да пијам, подобро било.

18. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Луѓе,

читам сега по форумов и се чудам. Дали утрогестанот треба да ги пијам или да ги ставам вагинално? Некаде читам во првото тримеечје требало само вагинално? Или да му се јавам на докторов да прашам?
    Хммммммм, збункаааа :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ssweety

ssweety Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2014
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    1.494
    Девојки веќе ми каснеше 7 дена бев на гинеколог ми рекоја дека има бременост но многу е рано да се кажи да појдам пак за една недела ...ме прегледуваше вагинално , но кога си дојдов дома и кога бев во wc на долнио веш забележав две капки мали кафена течност ...се избришав и пак и на тоалетната ...стаив влошка си реков ке ми дојди а немам никаква болка за менс... обично јас имма преголема болка кога добивам менс.... и кога станав на влошката имаше една капка кафен исцедок и кога се избришав пак имаше од изцедокот ....шо можи да е девојки пишете ми доколку знаете ...а гинекологот не ми е тука денеска :/

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.862
    Допаѓања:
    325.866
    И на упатството пишува дека првите три месеци се употребува вагинално

Sweety може и од вагиналниот преглед да имаш кафеаво